İhalesi 15 yıl önce yapılan ve Türkiye'nin o dönem en büyük, şu anda ise 4. büyük Yat Limanı olan Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma İskelesi projesi Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) tarafından onaylanarak önündeki tüm bürokratik engeller kalktı.
BAKAN YILDIRIM DEVREYE GİRDİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geçen yaz Dalaman'a gelerek proje sahasını ve projeyi yerinde inceleyerek projenin onay işlemlerinin hızlandırılması için ilgili bürokratlara talimat vermişti. Bakan Yıldırım'ın bu talimatının ardından önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu projeyi onaylamış ve ardından sadece Özel Çevre Koruma Kurumu imzası kalmıştı. AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, ÖÇKK'nın da projeyi onayladığını açıkladı. Milletvekili Nil Hıdır, 15 yıldır bürokratik işlemler nedeniyle sürüncemede kalan Dalaman Yat Limanı ve Çekek Yeri'nin Dalaman Havalimanına 10 dakikalık bir mesafede kurulacak olması sebebiyle, Dalaman turizmini canlandıracağını ve bölgede istihdamı arttıracağını söyledi.
Dalaman Yat Limanı ve Çekek Yeri inşaatı 30 ay gibi kısa sürede bitirilmesi planlanıyor. Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma yeri projesinde, 1.300 yat kapasitesinin yanı sıra, 500 yatlık çekek yeri ve 500 araç kapasiteli otopark da bulunuyor.
DALAMAN YAT LİMANI PROJESİ
Türkiye'nin en büyük yat limanı projesinin ihalesi 1995 yılında yapıldı. Dalaman'daki İncebel Tatil Köyü Sitesi arkasındaki alanda hayata geçirilmesi planlanan projenin inşaatına, bölgenin ÖÇK kapsamında ve 1. derece doğal sit olmasından dolayı yer teslimi yapılamaması sebebiyle başlanamadı. İhale tarihinden üç yıl sonra da Dalaman Yat Limanı ve Deniz Otobüsü Yanaşma İskelesi'nin yapımı, İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 6 Kasım 1998 tarihli kararı ve deniz kaplumbağaları (caretta caretta) üreme bölgesi olduğu gerekçesiyle durduruldu. Dalaman Belediye Başkanlığı, ilgili kurul kararının iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
Üç yıl süren dava sonucunda Koruma Kurulu'nun kararı iptal edildi ancak itirazlar neticesinde dava süreci 2008'e kadar devam etti. Bilim adamlarının verdiği, bölgede caretta caretta bulunmadığı raporuyla bu sıkıntı aşılmış oldu fakat marina inşaatına yer teslimi yapılamadığı için inşaata yine başlanamadı. Sonunda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla bölgenin hem doğal sit alanı olarak korunması hem de yat limanı yapılacak şekilde projelendirilmesi için çalışmalara başlandı. İlgili kurumlara gönderilen raporlar ve yapılan incelemeler sonunda, 16 Aralık 2010 tarihindeki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısında ele alınan projeyle ilgili koruma amaçlı imar planı için onay çıktı. Karar ÖÇKK onayına gönderildi ve ÖÇKK'da onaylayarak projenin inşaat aşamasına en kısa zamanda geçilmesi bekleniyor.
LOJİPORT