Adana-Malatya-İskenderun tren hattı, yaklaşık 3.5 aydır kapalı. Nedeni ise 23 Ocakta meydana gelen heyelan. Toprak kayması sonucu, 13 numaralı tren yolu tüneli hasar gördü. Tünelin onarım çalışmalarının iyimser bir tahminle mayıs ayı sonunda tamamlanması ve hattın yeniden haziran ayında hizmete girmesi hedefleniyor.
Aynı hatta, 2001 yılında da benzer bir olay meydana gelmiş, çökme nedeniyle hat 2005 yılına kadar (4 yıl) kapalı kalmıştı.
Bir yanda, Marmaray gibi dünyaya örnek gösterilen bir proje; İstanbulda, İzmirde inanılmaz bir hızla oyulan metro inşaatları; diğer yanda ise, 50 metrelik bir tünelin çökmesi sonucu yıllarca sürebilen onarım çalışmaları
Kimse gelişimin önünde duramaz. TCDDnin söz konusu çökmeyi çok kısa sürede kotarabilecek ekipman ve işgücüne sahip olduğunu düşünüyoruz. Acaba, mesele yine sevgili bürokrasi hazretlerine mi takılıyor? Üstelik, söz konusu hat, atıl sayılanlardan değil. 3 önemli sanayi kentinin demiryolları ile bir an önce buluşmasının önünde duranları merak ediyoruz.
SEFERDEN KALDIRILAN TRENLER
TCDD, radikal bir kararla geçtiğimiz aylarda birçok treni seferden kaldırdı. Gerekçe, söz konusu hatların verimli olmadığıydı. Yani, kamu kuruluşu TCDD, kar etmezsem çalıştırmam diyordu kısaca Bir yandan genel geçer bir kural olarak haklarını teslim etmenin doğru yol olduğu düşünülebilir. Fakat, kamu kuruluşları önce kamunun hayatını kolaylaştırmak için vardır. Bunu yaparken de, gerekirse kar etmemeyi göze almalıdır. Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırım hamlelerini gerçekleştiren bir kurumun misyonu kapatmak değil, açmak olmalıdır. Ama, birinci önceliğim kardır diyorsan, o zaman kamu kuruluşu etiketini çıkarmak zorundasın.
DEMİRYOLU, KARAYOLU ESARETİNDEN KURTULUYOR
Bugünlerde Ulaştırma Bakanlığında gecikmiş ama çok doğru bir çalışma yapılıyor. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz Cumhuriyet tarihinin en başarılı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir ezberi daha bozma hazırlığında Yıllardır karada yürüdüğü için Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü bünyesinde işlem gören demiryolları, ayrı bir genel müdürlük çatısı altına girecek. Bu icraat, daha az bürokrasi olduğu için işlemleri hızlandıracağı gibi, konunun uzmanları tarafından idare edileceği için daha optimum kararlar alınmasını sağlayacak. Bu adım, umarız demiryolu taşımacılığı yapan özel işletmelerin hukuklarının belirlenmesi ve özelleştirme için gerekli hamlelerin de hızlanmasını sağlayacaktır. Ülkemiz ve demiryolu sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.