Demiryollarına araştırma istemi

CHP, demiryollarının gelişmesinin önündeki engellerin tespit edilmesi, TCDD Genel Müdürlüğü'nün işletmeciliği ile demir yollarının durumu hakkında...

CHP, demiryollarının gelişmesinin önündeki engellerin tespit edilmesi, TCDD Genel Müdürlüğü'nün işletmeciliği ile demir yollarının durumu hakkında Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş ve bir grup CHP milletvekillinin imzasıyla verilen araştırma önergesinde demiryollarının gelişmesi için alınması gereken idari ve ekonomik tedbirlerin ortaya konması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulması istenirken, TCDD'nin parçalanarak işlevsizleştirildiğine dikkat çekildi.

Önergede 1950 yılından itibaren bir devlet ve ulaşım politikası olarak demiryollarının kaderine terk edildiği bu nedenle demiryolunun gerek yük gerekse de yolcu taşımacılığındaki payının çok düşük olduğu belirtilerek, Türkiye'nin AB ülkelerinin çok gerisinde kaldığı ifade edildi.

 

Yeni yol yapılmadı

 

Yıllardan buyana yeni yol yapılmadığı gibi yolların yenilenmesinin bile istenilen hızda gerçekleşmediği kaydedilirken, "Yeni yol yapılmamasının yanı sıra yılda ortalama 500 kilometre yolun yenilenmesi gerekirken 2002-2006 yılları arasında ancak 463 kilometre yol bakım onarımı ve yenilenmesi yapılabilmiştir. Hatlarımızın fiziki standardı, yapıldığı zamandan bu yana değişmemiştir. Çeken, çekilen araç parkı yeterli ölçüde yenilenememekte ve kapasite artırılamamaktadır. Hala önemli arterlerde elektrik ve sinyalizasyon yoktur" denildi.

 

Özelleştirmenin önü açılıyor

 

Önergede, Dünya Bankası politikalarına bağlı olarak 'demiryollarının yeniden yapılandırılması' adı altında TCDD'de 1995 yılından buyana kamu işletmeciliğini yok eden politikalarla, personel azaltılmasına gidilmesinin, yatırımların azaltılmasının, bakım atölyelerinin önemli bir bölümünün kapatılmasının, kuruluşundan bu yana entegre bir işletme olan TCDD'nin parçalanarak işlevsizleştirilmesinin bir sonucu olduğu ifade edildi. Demiryollarının atıl duruma düşmesinin en önemli nedeninin dışa bağımlı ulaşım politikaları olduğu belirtilerek, demiryoluna göre iki misli, suyoluna göre üç misli daha fazla enerji sarfeden karayollarına yapılan bütün yeni yatırımların gözden geçirilmesi ve ağırlığın demiryollarına verilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin artan nüfusuna paralel olarak oluşan ulaşım talebinin en ekonomik biçimde demiryolu taşımacılığı ile karşılanabileceğini kaydedildi.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler