Türk Demiryollarının 150. yılı nedeniyle düzenlenen "Uluslararası Demiryolu Sempozyumu ve Sergisi" 13-14 Aralık 2006 tarihlerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kültür & Kongre Merkezi'nde yapılıyor. Sergi 15-16 Aralık 2006 tarihlerinde ise İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde devam edecek.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryolu teknolojileri ve demiryolu yol güvenliği alanında teknik ve uygulamalı bilgilerin sunulması için bir ortam yaratmak ve bu alandaki uluslararası işbirliğini geliştirmek amacıyla Uluslararası Demiryolu Sempozyumu (IRSTURKEY) düzenlediklerini belirterek şunları söyledi.
"Bir uygarlık yolu olan ?demiryolu? buharın keşfinden bu yana dünyanın gelişiminde oldukça etkin bir rol oynamıştır. Eski dünyanın, yani Asya, Avrupa ve Afrika?nın kesişme noktasındaki Türkiye içinse demiryolları daha bir önem arz etmektedir. 23 Eylül 1856?da başlayan Türkiye Demiryolları tarihi, 2006 yılında 150. yılını idrak etmektedir. Yüz elli yıl boyunca Türk demiryolları ülkemizi Batı uygarlığıyla buluşturmuş, modern Türkiye Cumhuriyetinin ekonomik ve sosyal alanda lokomotifi olmuştur.
Ulaşımda ?Yeni Demiryolu Çağı? olarak adlandırılan günümüzde, haklı olarak demiryolları uygarlığın ve gelişmenin ölçütü olarak ele alınmaktadır.
Ülkemiz, son yıllarda ulaşım politikalarında demiryollarını yeniden öncelikli sektör olarak ele almış ve bu sektöre çok ciddi anlamda kaynak aktarmıştır. Bu bağlamda doğu-batı aksında, Marmaray (Boğaz Tüp Geçişi), Ankara-İstanbul ve Ankara Konya Hızlı tren projelerinin yapımına başlanmış; mevcut sistemin modernizasyonu başlatılmış, alt yapıyla işletmeciliğinin birbirinden ayrılması için yürütülen yeniden yapılanma çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir.
Türk Demiryollarının 150. yılı münasebetiyle düzenlediğimiz ?Uluslararası Demiryolu Sempozyumu?, inanıyorum ki, yalnızca Türkiye için değil, Bölge ülkelerin ulaşım politikaları için de ufuk açıcı sonuçlar doğuracaktır.
Sempozyumda demiryolu teknolojisindeki gelişmeler ve bunun değişik alanlara yansımaları ile demiryolu sektörünün geleceği, Türk ve konusunda uzman uluslararası alanda tanınan katılımcılar tarafından enine boyuna tartışılacaktır.
Sempozyum kapsamında konusunda uzman davetli konuşmacıların yanında, sözlü ve poster sunumlar ile çeşitli konulardaki atölye çalışmalar yer alacaktır.
Ayrıca İstanbul etkinlikleri kapsamında TCDD-ITU Yorgunluk Laboratuvarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hafif Raylı Sistem inşaatı ve MARMARAY (Boğaz Demiryolu Geçişi) Projelerine teknik bir gezi düzenlecektir.
LOJİPORT