Demiryolunda serbestleşme süreci başlıyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bu yıldan itibaren demiryolu sektöründe serbestleşme sürecinin başlatılacağının açıklaamasında bulundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ülkedeki mevcut 11 bin kilometre demiryolu ağının yüzde 85’inin tamamen yenilendiğini belirtti.

Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ’den (TÜDEMSAŞ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Yıldırım, hafta sonu kurumu ziyaretinde, 76 yaşına giren TÜDEMSAŞ’ın her türlü teknolojik gelişmeye sahip olduğunu belirtti.

İstikrarın olmadığı ve koalisyon dönemlerinde bu fabrikalara gerekli yatırımların yapılamadığını vurgulayan Yıldırım, demiryollarının ihtiyacı olan vagonların temin edilemediğini aktardı.

AK Parti’nin iktidara gelmesiyle demiryollarının milli mesele olarak ele aldığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Demiryolları bu ülkenin yükünü taşıması gerekirken ülke demiryollarının yükünü taşımak zorunda kaldı. 2003 yılında göreve geldiğimizde, o dönemde Başbakanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, demiryollarını milli mesele olarak ele aldı. Bir yandan mevcut demiryolları hatlarıyla ilgilenirken, diğer yandan hızlı treninin ülkemize getirilmesi ve 40 yıllık rüyanın gerçeğe dönüşmesini de bizden istemişti. Bugün artık hızlı trenimiz var, demiryollarında da mevcut 11 bin kilometrelik ağımızın yüzde 85’ini yeniledik. Yüzde 15’ler seviyesinde olan elektrik ve sinyal hatlarımızın yüzde 40’lı seviyelere getirdik.”

Türkiye’nin demiryolu ve demiryolu araçlarında her geçen gün kendisine yeterli hale geldiğine dikkati çeken Yıldırım, “TÜDEMSAŞ yıllık 400 milyon ciroya sahip ve istihdama ciddi anlamda katkı sağlıyor. Kaynak, insan ve zaman yönetimini çok iyi başaran yöneticileri ile TÜDEMSAŞ ‘yıkılmadım, ayaktayım’ demesini bilmiştir. Sivaslıların verdiği destek sayesinde fabrikamız, bugün sadece demiryolları ihtiyacına değil, aynı zamanda dünya standartlarına uygun ürün üretebilecek bir seviyeye geldi.” açıklamasında bulundu.

Bu yıldan itibaren demiryolu sektöründe serbestleşme sürecinin başlatılacağını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bunun anlamı şudur; gerek vagon gerek lokomotif gerek ray bağlantı elemanları, fren setleri, metro araçlarıyla ilgili birkaç sene içerisinde üç-beş katı daha ihtiyaç olacak. O yüzden bu fabrikaların, buna benzer TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ gibi fabrikaların gelecek yıllarda önemli görevler üstleneceğini biliyoruz ve buna göre hazırlığımız tamamlandı. Her türlü üretim, ihtiyaç rahatlıkla buralardan karşılanabilecek. Her gelecek yıl bir öncekinden daha güzel olacak. Türkiye’nin aydınlık yarınlarını birlikte inşa edeceğiz. Teröre ve bölücüye karşı en büyük cevap bu tesislerdir, burada ortaya konan akıl ve alın teridir.”

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"