Dünyanın 3. büyük demiryolu fuarı olan EurasiaRail Fuarı’nda bir araya gelecek ülkeler ve sektör temsilcileri, konferans ve toplantılarla sektörün geleceğini ve yeni yatırımları ele alacaklar
İstanbul Fuar Merkezi’nde 5-7 Mart tarihleri arasında, Türkel Fuarcılık tarafından eş zamanlı konferans ve seminerle organize edilecek olan Eurasia Rail Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı için geri sayım başladı. Geçtiğimiz yıl 25 farklı ülkeden 300 firmanın katılım sağladığı ve 50 farklı ülkeden 17 binden fazla sektör temsilcisinin ziyaret ettiği fuarda sektör devleri şimdiden yerlerini ayırdı. Fuarda Türkiye ve dünyadaki kamu kuruluşlarının yanı sıra Kardemir, BM Makine, Hisarlar Makine, Emas Demir Çelik, Emre Ray, Uşaklıgil, Alstom, Siemens, Durmazlar, Talgo, CAF, Astra Rail, Endüstri Teknik, Vİ- TEL, Pandrol, Revenga, CGC Makine gibi sektör liderlerinin yerlerini ayırtmasıyla, fuar yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. 2012 yılı itibariyle, Uluslararası Fuar Birliği (UFI) tarafından ‘uluslararası fuar’ statüsüne yükseltilen EurasiaRail Fuarı’nda, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İran ve Çin Halk Cumhuriyeti’nden milli katılım için sözleşmeler imzalandı.
2011 yılından beri fuarı organize ettiklerini anlatan Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan, fuarı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TCDD, TÜVASAŞ, TÜDEMSAŞ , TÜLOMSAŞ, KOSGEB ve TOBB’un desteklediğini söyledi. Yazgan, “Fuar, sektörün Avrasya coğrafyasındaki en ciddi buluşma platformu. Demiryolu, hafif raylı sistemler, altyapı ve demiryolu lojistiği konularında dünyada uygulanan yenilik ve hizmetleri, sektöre sunuyor. Fuar ile eş zamanlı yapılan konferans ve seminerler de sektörde yer alan firmalara gelecekte alacakları pozisyon açısından ciddi ışık tutuyor. Eurasia- Rail ayrıca konferans ve seminer programları ile de biliniyor. Kamu ve özel sektörde öne çıkan isimleri ağırlayarak, sektördeki önemli gelişmeleri, son teknolojileri, yeni ürünlerin tanıtımlarını, büyük firma ve kurumları İstanbul’da tek bir platformda toplama özelliğine sahibiz. Bu yılki fuardaki konferans konularından birisi de ‘Yüksek Hızlı Tren araç teknolojileri, karşılaşılan problemler’ ile ‘Altyapıda bölgesel işbirliği imkânları’ olacak” dedi.
AVRUPA ÖNEMLİ BİR PAZAR
Dünya demiryolu piyasaları göz önüne alındığı zaman sektör lideri ülkelerin Almanya, Fransa, Çin, Japonya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri olduğunu söyleyen Yazgan, Avrupa’nın önemli bir pazar olduğuna dikkat çekti. 2010-2014 yılları arasında Avrupa’daki demiryolu yatırımlarının hacminin 26.9 milyar dolar olduğunu anlatan Yazgan, 2014’ten 2016’ya kadar yatırım hacminin ise 14.8 milyar dolar olarak öngörüldüğünü kaydetti. Yazgan, “Genel olarak sektör mercek altına alındığında dünyada toplam yapılan demiryolu yatırımları 2010-2014 yılları arasında toplam 71.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2014-2016 yılları arasında da 36.7 milyar dolar olacağı öngörülüyor” dedi.
TÜRKİYE, 2023’E KADAR DEMİRYOLUNA 45 MİLYAR DOLAR HARCAYACAK
Türkiye’de, 2023'e kadar ulaştırmaya yapılacak 350 milyar dolarlık yatırımın, 45 milyar dolarlık kısmının demiryollarına tahsis edilmesi planlanıyor. 2023'e kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin kilometre konvansiyonel olmak üzere 13 bin kilometre demiryolu yapılacak olması fuarın önemini artırıyor.
(Dünya)