Denizcilik sektörünün bütün kollarında gereksinim duyulan sosyal ve beşeri bilimleri desteklemek, geçerliliğini tanımak ve bunların çağdaş karakteristik özelliklerini her kesime yaygınlaştırarak kombine atılım içinde olmalıyız.
Denizcilik sektöründe kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarda egemen olan geleneksel yapının karakteristik özellikleri aşılarak, yenilikçi, girişimci ve çağdaş akımların önü açılmalıdır. Amprik sistemin tutucu hegemonyası hemen terk edilmelidir. Atılımcı ve değişimci ruha sahip olmayan sıradanlık anlayışının engelci hükmünden çok kısa bir zaman dilimi içinde kurtularak, kendi sektör sınırlarımızın da gerisinde kalmamalıyız.
Dünya denizcilik sektöründeki bilimsel ve teknolojik bütün gelişmeler çok sıkı bir düzeyde ve bütün ayrıntılarıyla beraber uzman kadrolarca dikkatlice izlenmelidir. Bu kapsamda gerekli olan yeni teknolojik kaynaklara ve çağdaş bilgiye ulaşmamızı sağlayacak olan yeni kuram ve yöntemleri benimseyerek işlerlik kazandırmalıyız. AR-GE çalışmalarına vereceğimiz önem ve bu amaçla yapacağımız yatırımlar, belirlenen hedeflere ulaşmamızda çok etkin rol oynayacaktır.
"Deniz Bilgi Toplumu" yaratma yarışında yatırıma ve üretime yönelik çalışmaları emeğe saygı anlayışı içinde gerçekleştirmek, insancıl ve çevreci bir anlayışın yönlendirici olduğu girişimlerde bulunmak, sektörün yeniden algılanması yönünden çok yararlı olacaktır. Denizcilik alanında uluslar arası başarıları yakalamak istiyorsak, sektörde edilgin değil, etkin olan bir toplum karakterini sergilemeliyiz.
Denizcilik sektörünün rekbetçi, katılımcı ve ileriye dönük bilimsel bütün ana portrelerinin toplumsal yansımalarındaki olumlu katkılarını görmemezlikten gelemeyiz. Çünkü denizler yaşamın hem nesnesi, hem de öznesi konumunda olan vazgeçilmez değerlerdir.