Deniz tükendi, küresel patronlar limancılığa yöneldi

Deniz taşımacılığından para kazanamayan şirketler, liman işletmeciliğine yöneldi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, limancılıkta başrolünü küresel firmaların oynadığı yeni bir senaryonun yazıldığını söyledi.

Navlunlardaki düşüş sebebiyle gemi taşımacılığı zor günler geçiriyor. Deniz taşımacılığından para kazanamayan şirketler, liman işletmeciliğine yöneldi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, limancılıkta başrolünü küresel firmaların oynadığı yeni bir senaryonun yazıldığını söyledi.

Denizcilik sektöründe navlundaki düşüş ve artan rekabet, gemi taşımacılığını farklı arayışlara yöneltiyor. Son 30 yılın en düşük seviyesine gerileyen navlunları yükseltme çabaları da sonuç vermeyen denizcilik şirketleri, taşımacılıktan para kazanamaz hale geldi. Bunun üzerine liman masraflarından kazanma yoluna giden sektörün büyük oyuncuları, liman yatırımlarına yöneldi. Bu durum, limancılıkta taşları yerinden oynatmaya başladı. Başını küresel denizcilik şirketlerinin çektiği liman rekabetinin yansımaları Türkiye'de de görülüyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, taşımacılıktan para kazanamayan şirketlerin liman yatırımlarına yöneldiğini, böylece denizdeki rekabetin karaya taşındığını söyledi. Öztürk, sektörün önde gelen oyuncularından MSC'nin Tekirdağ'daki Asyaport Limanı, Dubai Port'un Yarımca'daki liman yatırımı, Safi Grup tarafından satın alınan Derince Limanı, Fransız konteyner taşımacılık şirketi CMA CGM'nin Yılport'taki ortaklığının, bu gelişmenin en büyük göstergesi olduğunu kaydetti. Limancılıkta başrolünü küresel denizcilik firmalarının oynadığı yeni bir senaryonun yazıldığını dile getiren Öztürk, şimdi de limancılıkta ikinci perdenin açıldığına dikkat çekti. Bayramdan hemen önce Hong Konglu Cosco Pasific'in, oluşturduğu bir konsorsiyumla Kumport'u satın aldığına işaret eden Öztürk, şöyle devam etti: “Danimarka merkezli A.P. Moeller-Maersk, İspanyol konteyner limanı operatörü Grup Maritim TCB'yi satın aldığını duyurdu. Bildiğiniz gibi Aliağa'daki TCE Ege Konteyner Terminali'ni, Grup Maritim TCB işletiyor. Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden APM Terminals, 1,3 milyon TEU kapasiteli Petkim'in Petlim Limanı'nı, bu yılın son çeyreğinde hizmete almaya hazırlanıyor. Başta Batıçim olmak üzere Aliağa bölgemizdeki limanlar, yeni yatırım hamlesine girişti. Ortadoğu'da taşımacılıkta Mersin ve İskenderun Limanı her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Yine Rusya ve İran bağlantıları dolayısıyla Karadeniz limanlarımız öne çıkacak.”

Şaban GÜNDÜZ – ZAMAN

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti