Deniz turizmi gerçeği

1980’li yıllarda gelişmeye başlayan yat turizmi son 5 yıldır duraklama dönemini yaşamaktadır.          Ne yazık...

1980’li yıllarda gelişmeye başlayan yat turizmi son 5 yıldır duraklama dönemini yaşamaktadır.

         Ne yazık ki bu sektörde 2009 yılında istenilen gelir elde edilememiştir. Deniz turizminin lokomotifi konumunda olan Mavi turlardaki yoğun tekne trafiği de koylarda sıkışıklığa neden olmakta, bunun sonucunda da deniz ve çevre kirliliği oluşmaktadır. Mavi yolculuk yapan lüks teknelerin sayısının artmasına karşın ekonomik gelir aynı oranda yükselmemiştir. Turistler çok ucuz fiyatlarla mavi turlara katılmakta ve teknelerde ekstra harcamalar yapmamaktadır.

         Yatların, yaşına, boyuna konforuna, motor özelliklerine, donanımına, temizliğine, bakımına, kamara sayısına, personelin eğitim düzeyine ve teknedeki aktivite özelliklerine göre yıldız ile sınırlandırılması gerekir.

         Ayrıca yat bağlama iskelelerinin ve limanlarının sayısını arttırmalıyız. Karada ve denizde olmak üzere 2002 yılında yat bağlama kapasitemiz 6700 iken bu sayı 2007 yılında 8060 a ulaşmıştır. Bu artış çok düşüktür. Sezonda Akdeniz çanağında 200.000 in üzerinde tekne seyir yapmaktadır. Bizim Bodrum Antalya şeridindeki tekne bağlama kapasitemiz ise sadece 3000 adettir.

         Yat personelinin eğitimine önem verilmelidir. Ucuz olsun diye vasıfsız ve mesleğinde yeterli olmayan personel çalıştırmak elbet ki bu sektörü yaralayacaktır.

         Mavi turun rotasını karartmadan önümüzdeki yıl için gerekli önlemler almak zorundayız

Halikarnas balıkçısı ile ölümsüzleşen Bodrum, mavi turun merkezi olmanın ayrıcalığını sürdürmeye devam ediyor. Bodrum tersanelerinde çok özel ustaların ellerinde yaşam bulan birbirinden güzel tekneler mavi yolculuğun sırlarını yeniden keşfetmek için sizleri bekliyor.

         Geçtiğimiz 2009 yılında mavi yolculuk beklentilerin altında gerçekleşmiş olmasına karşın yine de en gözde tatil programları arasındaydı. Bu kapsamda Bodrum’da 2009 yılında Liman Başkanlığından, Mayıs ayında 284, Haziran ayında 275, Temmuz ayında 337 ve Ağustos ayında 430 adet olmak üzere toplam 1326 adet mavi tur teknesi çıkış almıştır. Bu teknelerin 5.000 turisti gezdirdiği düşünülmektedir.

         Bodrum iskelesine 2009 yılında yanaşan kuruvaziyer yolcu gemilerin aylara göre dağılımı ise şöyledir. Mayıs ayında 8, Haziran ayında 15, Temmuz ayında12 ve Ağustos ayında 15 olmak üzere 50 adet kuruvaziyer gemi giriş yapmıştır. Getirdikleri yolcu sayısı ise toplam 10.614 adettir.

       Yine 2009 yılında Türk ve Yunan feribotları, Mayıs ayında Kos adasına 107 çıkış yaparak 7.718 yolcu, Haziran ayında 130 çıkış yaparak 10.242 yolcu, Temmuz ayında 220 çıkış ile 14.839 yolcu ve Ağustos ayında da 230 çıkış alarak 18.395 yolcu taşımışlardır.

Toplam yolcu sayısı ise 51.194 olarak belirlenmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diğer Haberler

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!