Yürükçü, GESTAŞ Genel Müdürlük binasında düzenlediği basın toplantısında, 3 yıl önce Türkiye Denizcilik İşletmelerince (TDİ) Çanakkale Boğazı ve adalar hattının özelleştirilerek kendilerine devredildiğini anımsattı.
Devir işleminin ardından ilk iş olarak eskiyen filonun iyileştirilmesi ve yenilenmesine karar verdiklerini ifade eden Yürükçü, bir hattın düzenli olarak çalışabilmesi için en az iki gemiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Yeni gemilerin yapılabilmesinin, şirketin öz kaynaklarıyla zor olduğuna işaret eden Yürükçü, krediyle yapılmasının da şirketi borçlandıracağını belirterek, ?Ülkenin çeşitli yerlerinde katıldığım birçok toplantıda, şirketler küresel ekonomik krizin olduğunu ve yenileme yapamayacaklarını söylerken, biz filomuzu yenilemeye karar verdik ve uluslararası çıplak kiralama yöntemiyle 4 yeni geminin yapılarak 10 yıl süreyle kiralanması için ihaleye çıktık? diye konuştu.
Yürükçü, 600 yolcu kapasiteli ve 12 deniz mili hız yapabilen 2 gemi ile 400 yolcu kapasiteli ve 13 deniz mili hız yapabilen 2 gemi olmak üzere farklı özelliklere sahip toplamda 4 geminin kiralanması için iki ayrı ihale yapıldığını ifade ederek, ihaleye Gelibolu Gemi İnşaat, Çeksan Gemi İnşaat ve Kolsan Gemi İnşaat firmalarının katıldığını açıkladı.
İhale tekliflerinin alındığını ve dosyaların incelendiğini ifade eden Yürükçü, şöyle konuştu:
?Dosyalar daha sonra onaylanmak üzere yönetim kuruluna sunulacak. Her iki dosyada da en iyi teklifi veren birinci firma Kolsan oldu. Firmalardan gelen teklifler, ekonomik açıdan tatmin edicidir. İhaleyi kazanan firmayla yapılacak sözleşmenin ardından ilk gemiler 15 ay, ikinci gemiler ise 18 ayda tamamlanarak teslim edilecek. Bizim gibi kurumlara bu örnek bir konsept olacak. Bizde de para yok ama yapabiliyoruz. Projenin çok iyi olduğuna inanıyorum. Bu gemiler hizmete girdiğinde değerini daha iyi anlayacağız. Türk Deniz Ticaret Filosuna ve Kabotaja örnek olacak.
Bundan sonra da Çanakkale Boğazı'nda yeni projelere ve geliştirmelere bakacağız. Güzel şeyler yapmak üzere çalışacağız ve Çanakkalede deniz ulaşımını getirebileceğimiz en iyi noktaya getireceğiz.?
Gemilerin hizmete girmesinin ardından Çanakkale-Eceabat arasında ulaşımın 15, Gelibolu-Lapseki arasında ise 18 dakikada sağlanabileceğine değinen Yürükçü, bu gemilerde en az 5 kişinin çalışacağını kaydetti.
MARMARA ADALARINA ULAŞIMI DA GESTAŞ SAĞLAYACAK
GESTAŞ Genel Müdürü Hasan Yürükçü, Avşa, Marmara ve Ekinlik adaları ile Paşa Limanı, ve Erdek arasındaki deniz ulaşımının da kendilerine devredilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, burada ?Selamiçeşme? adlı feribotun ulaşımı sağladığını ve bayramdan sonra bu hattın devrinin gerçekleşebileceğini bildirdi.
Yeni gemilerin hizmete girmesinin ardından Çanakkale Boğazı'nda hizmet veren ve hurdaya ayrılacak gemilerin dalış turizmine kazandırılması için çalıştıklarını ifade eden Yürükçü, ?Gemilerin Dardanos veya belirlenecek farklı bir mevkide batırılarak Çanakkale dalış turizmine kazandırılmasını düşünüyoruz. Bu projemiz henüz kesinleşmiş değil? dedi.
Hasan Yürükçü, gemileri kullanan araçlardan alınan otopark ücretlerine ilişkin, şu açıklamalarda bulundu:
?Geçiş ücreti normalde 20 lira, ancak otopark ücretiyle bu 23 liraya çıkıyor. Direkt geçiş yapmakta olan ve otoparkı kullanmayan bazı vatandaşlar 'Neden?' diye soruyor ve anlatamıyoruz. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Otopark ücreti belediyenin yasal hakkı, ama biz bunu vatandaşa anlatamıyoruz. Sıkıntı büyük ve bunu gidermek istiyoruz. Gerekirse vatandaşın ödediği bu ücreti biz ödeyeceğiz. Kaybımız olabilir ama vatandaş mağdur olmasın.?
LOJİPORT