DEMİRYOLU PALAS OTELİ'NDEN ŞİİRLER
Şair Güntürk Üstün, geçen yıl ağırlıklı olarak denizyollarına ilişkin şiirlerinin yer aldığı ilk kitabından sonra bu yıl da, kendisine konu olarak demiryollarını seçti ve tamamı demiryoluna ait şiirlerinden oluşan ikinci kitabı DEMİRYOLU PALAS OTELİ'NDEN ŞİİRLER'i yayımladı. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de her geçen gün giderek daha da önem kazanıp, hızlı bir gelişme grafiği çizen demiryolları hakkında Güntürk Üstün, gerek çocukluğundan bu yana tüm yaşamı boyuncaki kendi deneyimlerinin gerekse de zengin düş dünyasının desteğiyle trenler, demiryolcular, yolcular, garlar ve istasyonlar hakkında serüvenimsi bir şiir şöleni yaratmış. Hem demiryoluseverlerin hem de şiirseverlerin kayıtsız kalamayacaklarını düşündüğümüz bir yapıt bu.
KIYI ŞERİDİ VE KIYI SAKİNİ ŞİİRLERİ
Güntürk Üstün'ün şiirleri rahat söyleyiş ve özgünlükleriyle dikkati çeker. Dipten geleneğe yaslansalar da kimselere benzemeyen şiirlerdir. Zaman zaman anlatımcılığın; ince ve yalın bir aşkın esintisi duyumsanır. Hayat; insan, deniz, gemiler, gök, toprak bütün ayrıntısıyla yer alır. Üstün'ün özgün şiir çizgisini koruyarak, dili daha ekonomik kullandığı şiirlerini göreceğimizi ve Türk Şiiri'nde kendine özgü bir yer edineceğini umuyorum [Yusuf Alper].
Şiirde fark yaratan anlatıcılar kuşağının kalıcı şairlerinden biri olma yolunda kararlı biçimde ilerliyor Güntürk Üstün. Kimi kez yayan, kimi kez gemiyle, kimi kez de tren veya uçakla. İlk kitabı olan “Kıyı Şeridi Ve Kıyı Sakini Şiirleri”nden iki yıl sonra yayımlanan bu üçüncü yapıtında şair yine deniz ve denizcilik temalarının ön plana çıktığı şiirlerine yer vermiş. Dalgaların ve gemi düdüklerinin seslerindeki olası sırların peşine düşmüş bir şair sıfatıyla, karmaşıklıktan uzak bir şiir diliyle özgün anlatımını sürdürüyor.
Güntürk Üstün, raylı sistemle ilk kez iki aylıkken anne ve anneannesiyle birlikte yaptığı bir mototren yolculuğu sayesinde tanışmış. Trenler hakkında ilk şiirini yedi, son şiirini ise yirmi üç yaşında yazıp, yirmi bir yıl boyunca şiire ara vermiş. Kırk dört yaşına ulaştığındaysa, başta tren düdükleri olmak üzere, tüm raylı sistem araçlarının sanki ona “Hiçbir yolculuk bitimsiz değil. Seninki bitmeden bizi yeniden yazmalısın. Ama bu kez olgun bir ozan olmayı hedefleyerek” dediklerini duymuş ve tekrardan şiir defterlerini özenle doldurmaya başlamış. On yıldır da, aksatmadan yazmayı ve yayımlamayı sürdürüyor. Şair bu en son yapıtındaki, yarı haiku yarı aforizmayı andıran, hayli ilginç onlarca kısa şiiriyle tüm raylı sistemi adeta ray ray, travers travers, balast balast ve araç araç irdeleyip dizeleştirmiş. Tıpkı geçen yıl yayımlanan kitabı “Demiryolu Palas Oteli’nden Şiirler” gibi bu yapıtı da, özellikle demiryolu ve şiir tutkunlarının ilgisini hak edecek türden.
Duygusal ve düşünsel dikkatin yanı sıra, şair içtenliğini de koruyarak yazdığı bu beşinci kitabıyla Güntürk Üstün, deniz ve denizciliğin adeta dokusuna işlemiş macera tutkusunu, emeği, yalnızlığı, başına buyrukluğu, acıyı ve ölümü kendine özgü dizelerle aktarıyor. Deniz canlılarına “Dostlarım”, deniz taşıtlarına “Kardeşlerim” diye seslenen ilginç duyarlıkta bir şairden hem enginlerin hem de şiirin büyüleyici dünyasına açılmayı hedefleten bir yapıt.
Başta trenler olmak üzere, raylı sistem taşıtlarının sanki koro halinde kendilerini yazmayı hiç bırakmamasını mırıldandığına olan inancını koruyan Güntürk Üstün, onları şiirleştirmeyi sürdürüyor. Bir kez daha, kuralsız haiku ve aforizma karışımının ruhunu kuşanmış dizeleriyle çelik rayların dünyasındaki benzersiz renkleri, parlaklığı, müziği ve ritmi farklı akıcılıklarda kağıda döküyor. Şiirdeki felsefe ya da felsefedeki şiiri aramaktan bıkıp usanmayacak gibi görünen bir yazınseverin merak ve verimliliğiyle.
GÜNTÜRK ÜSTÜN KİMDİR?
ESERLERİ
- Kıyı Şeridi Ve Kıyı Sakini Şiirleri (June 2014/Venedik Yayınları)
- Demiryolu Palas Oteli’nden Şiirler (April 2015/Zeus Yayınları)
- Limanı Gören Bir Çatı Katından Şiirler (November 2016/Zeus Yayınları)
- Raylı Sistemin Uzun Öyküsünün Kısa Şiirleri (November 2016/Zeus Yayınları)
- Denizyoluna Turkuaz Gölgeli Dizeler (May 2017/Zeus Yayınları)
- Raysever Şair Merhabasının Dizeleri (May 2017/Zeus Yayınları)
LOJİPORT