Akıl ile bilgi arasındaki koordinasyonu sağlayacak olan AR-GE ve diğer bilimsel çalışmaların uluslar arası denizcilik alanında kabul edilmiş belli başlı kriterleri vardır. Bu kapsamda hazırlanacak olan bilimsel nitelikli ulusal veya uluslar arası projeler yoğun bilgi birikimi içerir ve Dünya denizlerinde itibar görür.
Denizcilik ile ilgili farklı alanlarda çalışan kuruluşların aralarındaki dayanışma ve teknoloji paylaşımı denizciliğimizde üretken ve katılımcı, etkin ve duyarlı, güvenilir ve saygın, üretken ve atak gibi bir anlayışın oluşmasına vesile olacaktır. Aralarında gerçekleştirecekleri iletişim ağı ve etkin koordinasyon ile, kaynak kullanımında daha korumacı, daha çok çevreci, üretimde kaliteye daha çok özen gösteren ve kaliteli malı ucuza imal eden gibi hassas konularda önemli başarılara imza atacaklardır.
Kaynakların doğru ve zamanında değerlendirilmesi sektörler arasındaki kullanma dengesini sağlayacağı gibi, yine sektörler arası uzlaşmacı tavrı ile denizcilikte barış havası estirecektir. Denicilik ile ilgili yürütülecek politikalarda eğer dürüst ve gerçekçi aynı zamanda şeffaf ve tarafsız bir yol izlenecek olursa konuyla ilgili bütün projeler, yatırımlar, planlamalar ve ilgili her şey doğru rotasında seyrine devam eder gider. AR-GE çalışmalarının da bilimsel katkıları belirginleşir ve amacına ulaşır.
Başarısızlıkların, yetersizlikten ve sorumsuzluktan kaynaklandığını düşünürsek sorunların kaynağına inmiş oluruz. Önemli olan işe göre mi adam, yoksa adamına göre mi iş bulmak, İşte kalite anlayışı bu çizgide başlıyor. Boş vermişliğin yarattığı rahatlık ve huzur ile hiç bir yanlış anlaşılmaya fırsat vermeden sorunları çaresiyle birlikte halledeceğiz. Kararlı ve inançlı olmak güven duygusunu motive edeceği gibi bütün sektörün performansını yükseltecektir.
Denizcilik sektöründe rekabetçi alt yapı hizmetlerinin geliştirilmesi ve uluslar arası üretim ağlarında başarıya ulaşılabilmesi için malın ucuza ve kaliteli üretilmesi kaçınılmaz bir gerçektir.