Denizcilik sektörü ivme kazanacak

Çeşitli finansal ve bürokratik sebeplerden ötürü Türkiye'de yabancı bayrak taşımak zorunda kalan Türk yat ve gemi sahiplerini sevindirecek gelişme dört bakanlığın ortak çalışması ile geldi.

Çeşitli finansal ve bürokratik sebeplerden ötürü Türkiye'de yabancı bayrak taşımak zorunda kalan Türk yat ve gemi sahiplerini sevindirecek gelişme dört bakanlığın ortak çalışması ile geldi. Yat ve gemilerin Türk bayrağına geçmeleri halinde vergisel avantajları içeren çalışmayı değerlendiren sektör temsilcileri, yıllık büyüme oranı yüzde 20'leri bulan pazarın daha da büyüyeceği görüşünde.

Türk yat ve tekne endüstrisinin yan sanayi ile birlikte ekonomik büyüklüğü 5 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'de yıllık yat alım satımında da 450 milyon Euroluk bir pazar mevcut. Ancak sektör her geçen yıl ivme kazansa da ağır vergi yüklerinin, Türkiye'de yaşayan tekne sahiplerini farklı ülkelerin bayraklarını çekmeye yönlendirdiğini belirten Yaşar Üniversitesi Marina ve Yat İşletmeciliği Program Sorumlusu Öğretim Görevlisi Can Karaosmanoğlu, "Türk bayraklı yat sahibi olmanın yabancı bayraklı yat sahibi olmaya karşı çeşitli avantajları ve dezavantajları mevcut. Her bayrak teknelere ait personel gerekliliklerini kendileri belirler. Ülkemizde Türk bayraklı tekne sayıları arttıkça ihtiyaç duyulan personel sayısı da artacaktır" dedi.

Prestij için ülke bayrağı

Sahibi olduğu yata, vatandaşı olduğu ülkeden farklı bir ülke bayrağı çekmek sadece ülkemize has bir durum olmadığını belirten IC Çeşme Marina Genel Müdürü Can Akaltan, "Tüm dünyada ticari gemi ve yatlarda yabancı ülke bayrağı çekilmektedir. Yabancı bayrakta herkes için neden farklı olabilir. İkamet edilen ülkenin veya ülkeler birliğinin kıyılarından daha az bürokrasi ile faydalanmak ya da prestij için ülke bayrağı çekmek bir amaç olabilir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de ithalat rejimi kararının da ikinci el teknelere Türk bayrağının çekilmesine engel oluşturduğunu belirten Akaltan, şöyle konuştu:

"Vergi avantajları kadar ikinci el teknelerin de ithalatını düzenleyerek izin vermek denizciliğimizin gelişimine destek olacak ve sektörümüzün büyüyerek yaygınlaşmasına olanak sağlayacaktır. Pazarın büyümesi ile yan sanayi, üretim ve servis firmalarının oluşması sağlanacaktır."

Ülkemizde bulunan marinalarda yatların sadece yüzde 10'unun Türk bayrağı taşıdığını belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise yapılması planlanan vergi indirimi ile yat piyasasının hareketleneceğini söyledi. Öztürk, şöyle konuştu:

"Yapılan bir araştırmaya göre marinalarımızdaki yatların sadece yüzde 10'u Türk bayrağı taşıyor. Yeni düzenleme ile 5 bin tekne ve yatın Türk bayrağına geçmesi hedefleniyor. 2009 yılında yapılan vergi indirimi ile sadece 1237 tekne-yat Türk bayrağına geçmiş olup, bu sefer kalıcı bir düzenleme ile tekne ve yatlarımızın sürekli olarak Türk bayrağıyla Akdeniz'de dolaşması mümkün hale gelecektir. Yeni düzenleme karasularımızda Türk bayrağının cazibesini ve gücünü artıracaktır. Bu da Türkiye imajına ve ülkemizin tanıtım çalışmalarına önemli destek sağlayacaktır. Aynı zamanda Türkiye tekne-yat inşa sanayimizin bu düzenlemeden rekabet gücünü kaybetmemesi için aynı muafiyetlerin sektöre de tanınması uygun olacaktır." 

Deniz Haber Ajansı

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi açıldı
Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme