Denizde ‘engeller’ kalkıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ulaşımın her alanında engelli vatandaşlara kolaylık sağlayacak tedbirleri aldıklarını...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ulaşımın her alanında engelli vatandaşlara kolaylık sağlayacak tedbirleri aldıklarını belirterek, “Denizlerde de engelleri aşacağız. Engelli vatandaşlarımızın denizyolu taşımacılığına ulaşımını kolaylaştırmak için ‘Engelsiz Denizler Projesi’ni başlattık” dedi.

Türkiye’de 8 milyona yakın engelli vatandaşın bulunduğunu, yapılan tüm çalışmalarda engelli vatandaşları da düşünerek hareket ettiklerini ifade eden Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Türkiye’de engellilik konusunda farkındalık son yıllarda oluşmaya başladı. Türkiye’de 8 milyona yakın engelli vatandaşımız, 65 milyona yakın da engelli olmaya aday vatandaşımız bulunuyor. Ancak engellilik durumunun ne kadar önemli olduğunun farkında değiliz. Hükümet olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana konunun önemini bilerek engelliler için önemli hizmetleri yerine getirdik. Bakanlığımız bünyesinde bu konuya ayrı bir önem verdik. Sadece birkaç yılda engelli vatandaşlarımızın ulaşım ve erişim problemini, çözme noktasına getirmekle kalmadık, istihdam edilmelerini de sağladık.”

İlk engelsiz havalimanı

Bakan Yıldırım, havaalanlarında ve demiryolu garlarında engelli vatandaşlara yönelik düzenlemeler yaptıklarını, bu kapsamda Sabiha Gökçen Havaalanı’nın Türkiye’nin ilk engelsiz havaalanı olduğunu söyledi. Türk Telekom tarafından, ev telefonu faturalarının görme engelli abonelere Braille alfabesiyle ulaştırılmaya başlandığını ifade eden Yıldırım, hızlı trenlerde engellilere özel tuvaletler ve tekerlekli sandalyedeki yolcunun rahat seyahat edebilmesine olanak sağlayacak özel bölümler yapıldığını anlattı. Yıldırım, “Marmaray’ı, tamamen engelli vatandaşlarımıza uygun olarak tasarladık. 2009 yılında başlatılan ‘Ben de Varım’ projesiyle de engelli gençlerin çağrı merkezlerinde istihdam edilmesini de sağladık” diye konuştu. Engellilere yönelik projelerin tüm ulaşım modlarını kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyleyen Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Denizyolu taşımacılığını kullanmak isteyen engelli yolcuların, deniz araçlarına güvenli bir şekilde ulaşması ve kullanabilmesi yönünde gerekli tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda deniz yolunu tercih eden yolculara hizmet veren tüm tesislerde, engelli vatandaşlara yönelik tedbirlerin alınması ve engelli yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahat edebilmesine yönelik imkanların ek ücret talebinde bulunulmaksızın yerine getirilmesini içeren ‘Engelsiz Denizler Projesi’ni hayata  geçiriyoruz, artık denizler de engelsiz olacak.”

Engelli tuvaleti olan iskele oranı yüzde 7

· Ulaşılabilirlik standartlarına uyan iskele oranı ise yüzde 10 civarında.

·  Yapılan tespitlere göre, engelli tuvaleti olan ve haberleşme noktaları olan iskele oranı yüzde 7.

· Tüm iskelelerin sadece yüzde 6’sında yardım isteme noktası bulunuyor.

· Dinlenme noktaları olan iskele oranı ise yüzde 14.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti