Denizde engelsiz seyahat başlıyor

Engellilerle ilgili günümüze kadar sağlanan gelişmelerin temelini; engelli kişinin insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını...

Engellilerle ilgili günümüze kadar sağlanan gelişmelerin temelini; engelli kişinin insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını ve topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarını sağlamak oluşturuyor

Engellilerle ilgili günümüze kadar sağlanan gelişmelerin temelini; engelli kişinin insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını ve topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarını sağlamak oluşturuyor

Bu çerçevede dünyada değişen koşullara göre engellilere yönelik çeşitli politikalar, normlar ve standartlar geliştirildi. Bu gelişmeler, ülkemizde de engelliler konusunun değerlendirilmesi ve politika üretilmesi zorunluluğunu doğurdu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bir konuşmasında “7,5 milyon engelli var ama 65 milyon da potansiyel engelli var. Kimse yarınımızı bilemez, belki bizler de bir kaza sonucu engelli olacağız bilemeyiz.”diyerek konunun önemine atıfta bulunmuş, engellilerin çağrı merkezlerinde istihdamına yönelik "Ben de Varım" projesini ve görme engellilere yönelik "Gören Göz" projesini hayata geçirilmesini sağladı.

Dolayısıyla, engellilere yönelik Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından başlatılan projelerin tüm ulaşım modlarını kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ihtiyacı doğdu. Yaklaşık olarak 7,5 milyon engelli vatandaşımızın yaşadığı ülkemizde, denizyolu taşımacılığını seçen hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların deniz araçlarını güvenli ve sağlıklı bir şekilde ulaşması ve kullanması yönünde gerekli tedbirlerin alınması bu kapsamda daha da önem kazandı.

Bu çerçevede, Bakan Binali Yıldırım’ın “denizlerde engelleri kaldırın” talimatı doğrultusunda, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından denizyolunu tercih eden engelli yolculara direk olarak hizmet verentesis / İşletme/ Kurum/ kuruluşların bu konuda gerekli tedbirleri almaları, yolcuların mağdur edilmemesi ve verilen hizmetlere ilişkin olarak yolculara gerekli tüm kolaylığın sağlanarak, engelli yolcuların diğer yolcularla eşit şartlarda seyahatedebilmesine yönelik imkanların, herhangi bir ek ücret talebinde bulunulmaksızın yerine getirilmesi amacıyla “Engelsiz Denizler Projesi”hayata geçirildi

Engelsiz Denizler projesi,  2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için aday adayı şehri olan İstanbul için ayrı bir önem taşıyor. Bu kapsamda engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışmaların ivedilikle tamamlanmasının da bu açıdan ayrıca değerlendirilmesi gereken bir husus.

Yürütülen proje ile engelli vatandaşlarımızın tercih ettikleri gemiye liman ve iskeleden ulaşımı ile seyahat sonunda,  gemilere giriş ve çıkışlarında yaşadıkları problemleri azaltmaları yönünde işletmelerin gerekli tedbirleri almaları hedeflenmektedir. “Engelsiz Denizler Projesi” kapsamında engelli vatandaşlarımıza tüm yolcu limanı ve iskelelerin daha güvenli bir biçimde hizmet, proje kapsamında, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Uluslararası Taşımacılar Birliği tarafından hazırlanan “Ulaştırma Personeli İçin Engelli Yolcuyla İletişim Rehberi”, denizyolu taşımacılığında hizmet veren personelin ve vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla ilgili tüm Kamu / Kurum /Kuruluşlara DTGM tarafından dağıtıldı.

Liman / iskele işletmecilerine Engelsiz Denizler Değerlendirme formu gönderilerek engelli vatandaşlarımıza yönelik yapılmış idari ve teknik düzenlemelerin ne seviyede olduğuna yönelik durum tespiti yapılarak, işletme bazında değerlendirmelerin yer aldığı bir rapor hazırlandı.

Rapora göre,  engelli tuvaleti olan ve haberleşme noktaları olan iskele oranı yüzde7, ulaşılabilirlik standartlarına uyan iskele oranı yaklaşık olarak  yüzde 10. Aynı şekilde yardım isteme noktası olan iskele sayısının yüzde 6, dinlenme noktaları olan iskele sayısının yüzde 14 oranında olduğu tespit edildi.  Söz konusu projenin yaygınlaştırılmasını müteakip, bu oranların üst düzeylere ulaştırılması hedefleniyor.

Engelsiz Denizler Projesi kapsamında, özellikle İstanbul, İzmir ve Çanakkale’de bulunan yolcu taşıma şirketlerin filosundaki toplam 259 gemi ve bu gemilerin kullandığı iskele /limanlarda gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Proje kapsamında bulunan denizyolu ile taşıma yapan işletmelerinin Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan bu projeye gerekli ilgi ve desteği sağlamaları bekleniyor.

www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi açıldı
Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme