Denizlerin Tesla’sı Türkiye’den çıkıyor

Bir Türk firması olan Elkon, Türkiye’deki tersanelerde elektrikli gemi üretip tüm dünyaya satıyor.

Son yıllarda elektrikli otomobiller gittikçe yollarda kendine daha fazla yer bulmaya başladı. Çok sayıda otomotiv devi de buradaki gelişime paralel olarak yatırımlarını bu yöne doğru kaydırıyor. Elektrikli otomobillerdeki bu gelişim ulaşımda farklı alanlara da sıçradı. Öyle ki elektrikli deniz araçları artık daha fazla hayatımıza dokunmaya başlayacak.Yeni gelişen bu pazardaki gelişmeleri kaçırmak istemeyen firmalardan biri de Elkon. Bir Türk firması olan Elkon, Türk tershanelerinde elektrikli gemiler, feribotlar ve balıkçı gemileri üretiyor. Ürettiği gemileri de Norveç başta olmak üzere tüm dünyaya gönderiyor.

Norveç’te şirket

Dünyadaki ticaretin halen büyük bölümünü gemilerin gerçekleştirdiğini söyleyen Elkon İş Geliştirme Direktörü Abdullah Tunç, “Denizlerde yük ve yolcu taşıyan 90 bin gemi var. Dünya ticaretinin yüzde 80’i bu gemilerle yürüyor. Bunlar dünyaya çok büyük zararlar veriyor. Milyonlarca ton karbondioksit çevreye bırakılıyor.
Norveç gibi temiz enerji yatırımlarını artıran bazı ülkelerde artık ulaşımda tamamen elektrikli araçlara geçti. Biz de buradaki bakir pazardan yararlanmak ve treni kaçırmamak için Norveç’te şirket kurduk. 50 milyar dolarlık bir pazar. Bizi çok heyecanlandırdı” şeklinde konuştu.

Devlerle yarışacak

Dünyada elektrikli gemi yapan 15 firma olduğunu ve bunların arasında Siemens ve Rolls Royce gibi dünya devlerinin bulunduğunu dile getiren Abdullah Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son 5 senedir dünyada böyle bir trend başladı. Özellikle kuzey ülkelerinde bu yarış çoktan ileri bir boyuta ulaştı. Orada emisyonu azaltmaya yönelik çalışmalar var. Biz de yıllardır gemilerdeki elektrik sistemlerini yapıyorduk. Tasarım aşamasında başlayarak geminin inşa sürecinde yer alıyoruz. Hem hibrit hem de yüzde 100 elektrikli deniz araçları üretmeye başladık. İlk etapta 2 hibrit gemi üretip Kanada’ya gönderdik. Şimdi yüzde 100 elektrikli 10 gemi tersanelerimizde. Bunlardan en fazla öne çıkanı da Norveç fiyortlarında çalışacak elektrikli feribotlar. Bu araçlar 40 dakikalık seferler yapacak.”

Boğaz’da ring yapabilir

Elektrikli deniz araçlarının da tıpkı otomotiv sektöründe olduğu gibi batarya teknolojilerinin ilerlemesi ile daha büyük pazar haline geleceğini belirten Elkon Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Buldurgan da “Yeni açılan İstinye-Çubuklu hattına Çin’den 20 yıllık eski bir feribot getirdiler. Aslında elektrikli deniz araçlarının en iyi performans alanlar boğaz hattı gibi ring seferlerin yapıldığıyerler. Norveç bunu erken gördü. Biz ne zaman görürüz bilmiyoruz. Sonuçta bu araçlar 30-40 dakikalık sefer yapıp yolcu ve yük transferi sırasında beklerken bataryalarını dolduruyor. Dünyadaki regülasyonlarda buradaki gelişmeleri hızlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Büyük tasarruf sağlıyor

Elektirkli gemiler 8-10 bin turluk şarj ömrüne sahip. Yani en az 10 yıl seferlerine devam edebiliyor. Fosil yakıtlı gemilere göre daha çevreci olan bu gemiler uzun vadede büyük yakıt tasarrufu sağlıyor.

Vatan

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti