Kaçak akaryakıtla mücadeleyi zorlaştıran depolama sorunu çözüme kavuşuyor. Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu, ele geçirilen benzin ve motorinin depolanacağı yeni tankların alınması için düğmeye bastı.
58 milyon liralık ödenek ile depoların yanı sıra teknik teçhizat sorununun da çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Böylece kaçak akaryakıtı yakalayan kolluk kuvvetleri pişman olmayacak. İl özel idarelerine teslim edilecek yeni depoların alınması için gerekli finansman için gözler Maliye Bakanlığı'na çevrildi. Bakanlıkların üst düzey bürokratlarının katılacağı toplantıda söz konusu tankların alım kararının verilmesi planlanıyor. Müsteşarların yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) başkanları tarafından oluşturulan komisyonda üzerinde çalışılacak konular ile ilgili olarak bakanların katılacağı Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu'na ön hazırlık olacak. Hedef Türkiye ekonomisini yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıtla daha etkin mücadele edebilmek.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalara göre il özel idarelerine, ele geçirilen akaryakıtın bulunduğu kaçak depolar ve gizli düzenekler de teslim edilecek. Çalışmalar hakkında bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, bütçe gelirlerindeki artışın yavaşlamasının etkisiyle Maliye Bakanlığı'nın harcamalarda kemer sıkmasına rağmen yeni depolar alınması için herhangi bir olumsuzluk beklemediklerini kaydetti. 58 milyon liralık bir maliyet hesaplandığını aktaran aynı yetkili, "Müsteşarlar bir araya gelerek Başbakanlık Genelgesi'ne yönelik değerlendirme yapacaklar. Kaçak akaryakıt yakalandığında depo olmadığı için sorun çıkabiliyordu. Yakalayan yakaladığına pişman oluyordu. Genelge kapsamında yeni tanklar alınacağı için depolama sorunu olmayacak. Bu da kaçak akaryakıtla etkin mücadelenin önünü açacak" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetimler sonucunda el konulan ürünler öncelikli olarak analize gönderiliyor. Analiz sonucunun olumsuz çıkması halinde ilgili kuruluş cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak yakıtları tutanakla il özel idare müdürlüklerine teslim ediyor. Mühürlenen depodaki yakıtlar, il özel idaresi tarafından bir ay içerisinde satılıyor.
LOJİPORT