Geçici teminat bedeli 25 milyon dolar olan ihaleye Türk ve yabancı tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. Yatırım fonları, ancak ortak girişim grubuna dahil olarak ihalede yer alabilecek. Ortak Girişim Grubu sadece yatırım fonlarından oluşamayacak. Marmara Denizi'nin doğusunda ve doğal bir liman olan İzmit Körfezi'nin kuzeydoğusunda bulunan Derince Limanı, İzmit sanayi bölgelerine ve ihracatın merkezi olarak görülen İstanbul ve Bursa'ya yönelik en önemli ithalat ve ihracat kapılarından biri durumunda bulunuyor.
Derince Limanı, özellikle otomotiv ve yan sanayi ihracatına yönelik hizmet verdiği için mevcut durumda dış ticaret stratejisi açıdan ülkenin en önemli yük limanları arasında yer alıyor. Coğrafi konumu, operasyonel potansiyeli ve planlanan kapasitesi ile Türkiye'nin en stratejik limanlarından biri olan Derince Limanı'nın gelecekte Türkiye'nin en büyük konteyner limanlarından biri olarak hizmet vermeye devam etmesi planlanıyor.
En önemli otomotiv ürünleri elleçleyicilerinden
Derince Limanı, yaklaşık 396 bin 382 metrekare mevcut liman kara alanına, 312 bin 837 metrekare deniz yüzeyi alanına sahip. Derince Limanı'nın hizmet verdiği müşteri portföyü sektör bazında genel olarak konteyner, dökme yük ve genel kargo gemileri ile yakıt yüklü ve çok amaçlı tankerler olarak sıralanıyor. Son yıllarda Türkiye'de, çıkartılarak işlenen soda külü ve soda ürünlerinin ihracatının da hız kazanmasıyla, Derince Limanı'nda en çok elleçlenen ürün grubu olarak soda ilk sırayı aldı.
Sodanın yanı sıra, otomotiv ve otomotiv yan sanayinin merkezinde konumlanan Derince Limanı, bu coğrafi avantajını iyi kullanarak bölgedeki en önemli otomotiv ürünleri elleçleyicilerinden biri oldu. Liman her yıl yaklaşık bin 200 gemiye hizmet veriyor. Limanda geçen yıl yaklaşık 1,4 milyon tonluk yükleme, yaklaşık 0,9 milyon tonluk tahliye işlemi gerçekleştirildi. Limanının hizmet verdiği gemilerin yaklaşık yüzde 77'si yabancı yük gemilerinden oluşuyor.
LOJİPORT