İZTO'nun olağan meclis toplantısında konuşan Demirtaş, Mayıs ayının İzmir için uğurlu bir ay olduğunu, Bucaspor'un Süper Lige çıkarak 7 yıllık hasreti sona erdirdiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinde bölge ekonomisi için çok önemli kararlara imza atıldığını, İzmir Limanı'na yanaşan kruvaziyer gemilerinin sayısında büyük artış yaşandığını ve son olarak Çinli otomotiv devlerinin İzmir'de yatırım kararı aldığını ifade etti.
İzmir olarak Çin'e sıklıkla giderek ilişkilerin altyapısını oluşturduklarını, iyi bir tanıtım programı uyguladıklarını ifade eden Demirtaş, ''Bizim DFM'nin yatırım yapması için yaptığımız görüşmeler sırasında hiç beklemediğimiz bir şekilde Haima yatırım kararı aldı. Çin'in önde gelen otomobil üreticilerinden olan Haima burada üreterek çevre coğrafyadaki pazarlara ihracat yapacak. Haima'dan sonra DFM de İzmir'de yatırım kararı aldı. Şimdi her ikisi için fizibilite çalışması yapılıyor'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan temaslarında dile getirilen tüm konuların İZTO'nun 1992 yılından bu yana mücadelesini verdiği konularda olduğunu, bugün birçok konuda anlaşmaya varılmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Demirtaş, bundan sonraki dönemde Oda olarak vizelerin kaldırılması konusunu takip edeceklerini dile getirdi.
Demirtaş, 4 Haziran'da Sakız ve Midilli'ye giderek buradaki yetkililerin 1-3 gün arasındaki ziyaretlerde Türk vatandaşlara vizenin kaldırılması konusunda hükümetlerine baskıyı sürdürmeleri konusunda talepte bulunacaklarını ifade etti.
-BARIŞ ZİNCİRİ KURULACAK-
Ekrem Demirtaş, 21 Eylül 2010 Dünya Barış Günü'nde Kuşadası'ndaki Dilek Yarımadası Milli Parkı ile Samos Adası arasındaki bin 800 metrelik denizde Türk ve Yunan teknelerinin katılımıyla ''barış zinciri oluşturacaklarını'', bu etkinliğe iki ülke başbakanı, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum yönetimi lideri Dmitris Hristofyas, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun da katılımının beklendiğini ifade etti.
Demirtaş, bu etkinlik kapsamında Yunanistan'da mutabakata varılan başbakanlar ortak toplantısının da İzmir'de yapılmasını önerdiklerini söyledi.
-MİMAR KEMALETTİN TEPKİSİ-
Meclis Üyesi Abdullah Salkım ise yaptığı konuşmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları yazıyla Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği tarafından denetim ve işletimi yapılan Mimar Kemalettin Çarşısı'nın 1 Haziran 2010'dan itibaren belediye tarafından yürütüleceğini öğrendiklerini belirtti.
Salkım, çarşı içinin ücretli park alanı olarak kullandırıldığı iddiasıyla yapılan şikayet üzerine gönderilen yazı ile Moda Merkezi Derneği tarafından yaptırılan bariyerler ve tesislerin kaldırılmasının istendiğini belirterek, ''Böyle bir olay söz konusu değil. Çarşıya giren araçlar müşterilerimizindir. Malzemeleri yükleyip giderler. Böyle bir şikayet için bini aşkın esnafın faaliyet gösterdiği bir çarşıya kefen biçmek bu kadar kolay olmamalı. Bu karar çarşıyı bitirir. Yazıyı aldığımızda şok olduk. Gerekli girişimlerde bulunduk. Konuyla ilgili basın toplantısı da düzenleyeceğiz'' dedi.
-VERGİ DAİRESİ BAŞKANI ACAR-
Meclise bir sunum yapan İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, İzmir'de toplam 276 bin 853 mükellefin bulunduğunu, Türkiye'de ortalama yüz kişiden 4 kişinin mükellef olduğunu, bu oranın İzmir'de yüzde 5,81 olduğunu söyledi.
2010 Nisan ayında önceki yılın aynı ayına göre basit usul ve kurumlar vergisi mükellefiyetinde yüzde 1.29 azalma yaşandığını, özellikle anonim şirketlerin kurumlar vergisi mükellefiyetlerinde yüzde 7,27 daralma görüldüğünü dile getiren Acar, İzmir'deki vergi tahakkuk miktarının ise geçen yıla göre yüzde 24, tahsilat miktarının yüzde 27 arttığını dile getirdi.
Acar, İzmir'de 2009 ve 2010 yılları Nisan dönemi arasındaki tahakkuk artışının Balıkesir'in tüm yılda oluşan vergisi kadar olduğunu ifade etti.
İzmir'in 2010 Nisan ayında itibarıyla 7 milyar 170 milyon lira gidere karşılık 1 milyar 758 milyon lira merkezi bütçeden gelir elde ettiğini belirten Acar, ''Bu rakamlar İzmir'in Türkiye'ye önemli miktarda katkıda bulunduğunu gösteriyor'' dedi.
İzmir'de toplanan gelir içinde gelir vergisinin yüzde 13, kurumlar vergisinin yüzde 4, katma değer vergisinin ise yüzde 31 paya sahip olduğunu dile getiren Acar, özel tüketim vergisinin payının ise yüzde 43.96 olduğunu, bu rakamın diğer illere bakıldığında çok yüksek olduğunu ifade etti.
Vergi Dairesi olarak bankalardan daha iyi hizmet vermeyi hedeflediklerini, bu konuda personelin yüzde 60'ının 21-25 yıllık olmasının getirdiği bazı sorunlar yaşadıklarını kaydeden Acar, ''Bu konuda kökleşmiş bazı problemler, davranış bozuklukları var. Mükellefin işini kolaylaştırmak, hizmeti hızlandırmak ana hedef. Sonuçta vergi dairesi başkanlığı, millet için var. Biz nasıl hizmet görmek istiyorsak mükellefin de öyle hizmet görmesi ana gayemiz. Ben umutluyum. Aşama aşama bu davranış bozuklukları ortadan kalkacak. Hiç kimse hiçbir mükellefe kızma hakkına sahip değil, denetim elemanı dahil. Kızgınlık diye bir şey yok. Profesyonelce, özel sektör nasıl iş yapıyorsa öyle iş yapmak zorundayız'' diye konuştu.
LOJİPORT