DHL Express 4 ton e-atık topladı

 DHL Express, "Go Green" adı altında başlattığı çevreci projelerle 4 ton e-atık topladı. 2020 yılına kadar taşımacılık ve lojistik sektöründe...

 DHL Express, "Go Green" adı altında başlattığı çevreci projelerle 4 ton e-atık topladı.

2020 yılına kadar taşımacılık ve lojistik sektöründe karbon salınımını yüzde 30 oranında azaltmayı hedef olarak açıklayan ve sektöründe böylece yine bir ilke daha imza atan DHL Express, bu amacına ulaşırken hem çalışanlarını hem de sağlayıcılarını bu sürece dahil ediyor. DHL Express Türkiye çalışanları, son olarak Bilgi İşlem departmanı önderliğinde faaliyete geçirdikleri elektronik atıklar (e-atık) projesiyle sürdürebilirliğe önemli bir katkı sağladı.

Avrupa Birliği tarafından yayınlanmış atık elektrik ve elektronik cihazlar yönergesi (WEEE) doğrultusunda çalışmalarını sürdüren ve "yeşil ürünleri" tercih etmenin yanı sıra geri dönüşüm çalışmaları da yapan DHL Express Türkiye, yaptığı araştırmalar sonucunda geri kazanım, geri dönüşüm ve atık imha konularında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip, gerekli altyapı ve tesis oluşumlarını tamamlamış ve bunları aldığı sertifikalar ile belgelemiş Exitcom Recycling firması ile işbirliğine girdi. Proje kapsamında şu ana kadar 4 ton atık bilgisayar ve ekipman dönüştürülerek karşılığında TEMA vakfı tarafından doğaya meşe tohumu ekildi.

Kullanım ömrünü dolduran elektronik cihazların geri kazanım oranlarının yüzde 75, tekrar kullanım ve geri dönüşüm oranlarının ise yüzde 65 civarlarında olduğunu belirten DHL Express Bilgi Sistemleri ve Teknoklojileri Müdürü Serdar Dilmen, "Sadece şirkete ait cihazların değil çalışanların kişisel kullanımındaki elektronik cihazların da toplanarak bu kapsamda değerlendirilmesini sağlıyoruz. Bu sayede DHL Express Türkiye, sınırlı kaynakların daha az tüketilmesine katkı sağlarken yakılarak imha edilen atıklardan çevreye yayılan zararlı gaz miktarlarının da kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır. 2004 yılında 11.5 milyar dolar olan e-atık pazarının 2009 yılında 17.1 milyar dolar olacağı düşünülürse, DHL olarak hem çevremizi gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir yer yapmaya çalışırken insanımıza da yeni iş imkanlarının yaratabileceği inancındayız" dedi.

DHL Express Kurumsal İletişim Direktörü Selda Susal da konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Global elektronik pazarın gelişmesi sonucunda teknolojinin diğer yüzü ortaya çıkmakta ve hızla artan elektronik atıklar insan sağlığını tehdit eder bir boyuta gelmektedir. Örnek olarak bakarsak, bilgisayarlar veya cep telefonları yüzlerce hatta binlerce parçadan oluşmaktadır. Bu parçaların birçoğunda Kurşun, Cıva, Kadminyum, Fosfor, Baryum gibi ağır metaller ve gazlar ile büyük miktarlarda plastik (PVC) kullanılmaktadır. Elektronik atıklar çöplüklerde dolgu yapıldıklarında, yakıldıklarında veya ayrıştırma işlemleri sırasında, bu tehlikeli maddeler açığa çıkarak hem iş hem de çevre güvenliğini tehdit edebilmektedirler. DHL Express Türkiye olarak Avrupa Birliği tarafından yayınlanmış atık elektrik ve elektronik cihazlar yönergesi (WEEE) doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öncelikli olarak e-atık konusundaki en önemli sorumluluğun üretici firmalara düştüğüne inanıyoruz. Yeni teknolojiler sayesinde daha az tehlikeli madde içeren malzemeler kullanılarak, daha az atık üreten ve geri dönüşümü daha basit kısaca daha yeşil ürünler üretme imkanı mevcuttur. Greenpeace gibi bağımsız kuruluşlar tarafından oluşturulan ve 'yeşil elektronik' üreticilerini değerlendiren sıralamalar DHL Türkiye'nin satın alma kararlarında önemli bir yer teşkil etmekte olup ürün ve sağlayıcı seçimlerimizi etkilemektedir. Enerji tüketiminde tasarruf sağlayan ürünler, alım kararlarımızı yine doğrudan etkileyen kriterler arasında bulunmaktadır."

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde