DHL Express'e kurye girdi, şu an üst düzey yönetici

DHL Express, yıllardır çalışanlarını kendi içinden yetiştiriyor. Şirkete kurye olarak başlayıp yöneticiliğe yükselmiş pek çok çalışan var. DHL Express Türkiye’nin İK ve Kalite Direktörü Ayla Çetinbora ile kariyer fırsatlarını konuştuk.

Son yıllarda yıldızı parlayan ve geleceğin mesleği olarak gösterilen alanlardan biri de lojistik. Sektörde her seviyede kişiye ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’de 400’ü kurye olmak üzere 850 çalışanı olan lojistik şirketi DHL Express, yıllardır çalışanlarını kendi içinden yetiştiriyor. Şirkete kurye olarak başlayıp yöneticiliğe yükselmiş pek çok çalışan var. DHL Express Türkiye’nin İK ve Kalite Direktörü Ayla Çetinbora ile kariyer fırsatlarını konuştuk.

Lojistik geleceğin mesleklerinden olarak gösteriliyor, gençlerin ilgisi nasıl sektöre?

Lojistik 10 sene evvel daha az biliniyordu ama açılan lojistik meslek yüksek okulları ve üniversitelerde lojistikle ilgili derslerin, hatta bölümlerin açılması bunu birazcık daha bilinçli bir seviyeye getirdi. Son yıllarda lojistik okumuş veya ilgisi olan, bu alanda ders almış kişileri daha çok görüyoruz. Lojistiğin parlayacak olan ve geleceği olan bir sektör olduğunu görüyor gençler.

Ne tür kariyer fırsatları var?

Aslında her şirkette olabilecek pozisyonlar bizde de var ama ana işimiz olan operasyon işi, saha operasyonu, hava operasyonu, havaalanı operasyonları gibi farklı uzmanlıklar gerektiren alanlar var. Satış da bizde biraz daha farklılaşan bir boyutta, çok daha fazla şey bekliyoruz satış ekiplerinden, satışta kariyer fırsatları sunuyoruz. 220 ülkede olan bir şirketiz, böyle olunca yurtdışı kariyer fırsatları da sunuyoruz. Bu gençlere cazip gelen, hitap eden bir konu. Mülakatlarda neden DHL dediğimizde ‘uluslarası şirket olması önemli’ diyorlar.

Bulmakta zorlandığınız posizyonlar?

İçeriden yetiştiren bir kültürümüz var. Dışarıdan genelde başlangıç pozisyonları alıyoruz, kurye veya müşteri ilişkileri pozisyonlarına. İngilizce sınavı, genel yetenek sınavı, mülakatlar, vaka çalışmaları yapıyoruz, 3-4 aşamalı bir süreçten geçiyorlar.

Önce içeride mi açıyoruz poziyonları?

Evet, iç aday başvuru sistemine herkes başvurabiliyor, çalışanların önce yöneticisi ile konuşup başvurmasını bekliyoruz, yöneticiler de destekliyorlar ekiplerinin şirket içinde farklı pozisyonlara gelmelerini.

Şu an kaç çalışanınız var?

850 kişi var, 400’ü kurye.

Kurye bulmak zor mu?

Kurye olarak aldığımız çalışanlar en az lise mezunu, aralarında iki yıllık üniversite mezunu, açık öğretim mezunu olanlar da var. Çok başvuru alıyoruz, geçen sene 70 bine yakın başvuru aldık. Genelde müşteri hizmetleri ve kurye ilanları açtığımız için CV’ler de bu pozisyonlara yönelik oluyor. Çok eliyoruz. Okulları önemli ama yetkinlikleri de önemli. Yetkinlik bazlı mülakatlar yapıyoruz, kişilerin istekliliği önemli, düzgün hamurlar almaya özen gösteriyoruz. Çalışanlarımız gelsinler uzun yıllar bizimle çalışsınlar istiyoruz.

Yıllık sirkülasyon ne?

Yıllık yüzde 13 -15 civarı kuryelerde. Sektörde yüzde 90’lara varan firmalar da var.

Genel merkezle kuryeler arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

Çalışan motivasyonuna çok önem veriyoruz, senede bir defa tüm çalışanları bir araya getiriyoruz. Orada tüm Türkiye uçaklarla İstanbul’a geliyor. Sene içinde başka organizasyonlar da oluyor İstanbul’da veya Anadolu’da. Üst yönetim olarak çok gideriz istasyonlara, bazı toplantıları orada yaparız. Ben şahsen özellikle sahada olmayı çok seviyorum. Her sene tüm istasyonları dolaşırım.

KURYELERLE SAHADA

Neler yapıyorsunuz bu ziyaretlerde?

Kahvaltı yapıyorum, çay sohbetleri, soru cevaplar, muhakkak sahaya çıkarım, bir kurye ile bir gün geçiririm, onlar gibi giyinip, kargo teslim ediyorum, görenler ‘Aaa kadın kurye mi aldınız’ diyorlar. Motorlu kurye ile de çıkıyorum. Tüm Türkiye’yi senede bir kez dolaşırım.

Saha ziyaretlerinden ne tür geri bildirimler alıyorsunuz?

O ruhu görüyorum, motivasyonu görüyorum en önemlisi. Kafalarındaki sorulara cevap verme imkanı buluyorum. Bazı şeyleri birinci ağızdan konuşarak duymak onlar için çok önemli. Motivasyonlarına çok etki ediyor.

Kadın kurye var mı?

Yok ama geçen sene tüm yer operasyonlarının yöneticiliğine bir kadın getirildi. Tüm kuryeleri o yönetiyor. Üst yönetimde yüzde 50 kadın. Orta kademe yönetimin de yüzde 55’i kadın. Kadınları teşvik ediyoruz. Kadın kurye de çok istiyoruz, arıyoruz.

Kurye olarak başlayan birisinin önünde nasıl bir kariyer var?

Direktörlüğe kadar çıkabilir, bizim kurye olarak başlayıp, müdür, direktör olmuş arkadaşlarımız var. Örneğin DHL Express Türkiye Operasyon Direktörü Mustafa Tonguç, kariyerine part-time antrepo çalışanı olarak başladı sonra sırasıyla antrepo çalışanı, operasyon şefi, gece operasyonundan sorumlu müdür yardımcısı, proje koordinatörü, Avrupa operasyonları özel projeler müdürü, Avrupa operasyonları performans ve projelerden sorumlu müdür ve 2014’te de DHL Express Türkiye Operasyon Direktörü oldu. DHL Express Türkiye’de kurye olarak işe başlamış ve şu anda operasyon başta olmak üzere, satış ve müşteri hizmetleri gibi farklı departmanlarda, çeşitli yönetim kademelerine yükselmiş en az 15 kişi var.

Yılda kaç kişiyi işe alıyorsunuz?

Geçen yıl 250 kişi almışız, genelde bu civarlarda gidiyoruz.

Kaç kişi rotasyona uğradı?

150 kişi uğramıştır. Bizim için çok doğal bir süreç, her şeyi iç ilan çıkıyoruz ve içeriden dolduruyoruz.

Yurtdışına kaç kişi gitmiştir?

15-20 kişi, çoğu yönetici.

Bu sektöre girecek gençlere ne tavsiye edersiniz?

Yurtdışı ile iş yapıldığı için İngilizce çok önemli, her pozisyonda çok önemli. Öğrenciyken staj yapsınlar, part time çalışsınlar ve yabancı dillerini geliştirsinler. Büyüyen bir sektör, yerinde durmayan bir sektör, gelecek vaad eden, potansiyeli olan bir sektör, herkese ihiyaç var.

Üst yönetimin yüzde 100’ü içeriden yetişme

Eğitime çok önem veriyoruz, kendi çalışanlarımızı kendimiz eğitiyoruz, bizim şirkette herkes sertifikalı uluslararası uzman veya yönetici, herkesin eğitimlerini içeren pasaportları var. Geçen yıl 1.500 saat eğitim vermişisiz, bu yıl daha da fazla olacak. Şeflerimiz için 2 yıl süren bir eğitim programı hazıladık. Tüm yöneticileri içeriden yetiştiriyoruz. Üst yönetimimizin yüzde 100’ü içeriden yetişme.

Burcu ÖZÇELİK SÖZER - bozcelik@hurriyet.com.tr

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

UND, kadın profesyonel Tır sürücüsü adaylarını bekliyor
Lojistik konjonktürde maliyet ve insan kaynağı kalitesi öne çıkacak
Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi
UND'den İran'a çağrı:Türk araçlarını zorlayan uygulamaları kaldırın!
Diginak.com, LojiPay’e yatırım yaptı