DHL Supply Chain tarafından yayınlanan “Sağlık Sektörüne Özel Tedarik Zinciri Yönetimi” raporu, sağlık sektöründe değişen trendleri, ihtiyaçları ve bu sektördeki tedarik zinciri yönetiminin püf noktalarını içeriyor. Araştırma, rakipler arasında öne çıkmak için gerekli unsurların esneklik, kalite güvence ve uygunluk ve marjları artırmak için maliyet etkinliği gibi unsurlar olduğunu ortaya çıkarıyor. Araştırma kapsamında sağlık sektörünün ihtiyaçları patentli ilaçlar, jenerik ilaçlar, biyofarmasötik ürünler, medikal cihazlar gibi segmentler bazında inceleniyor.
Dünya çapında hızlı tüketim ürünlerinden elektronik ve otomotive kadar pek çok sektörde şirketler; temel faaliyet alanlarına daha çok odaklanırken, temel faaliyetleri haricinde kalan lojistik süreçleri dış kaynak kullanımı ve tedarikçiler yoluyla gerçekleştirme kararı alıyor. Günümüzde pek çok sektörde dünya çapındaki lojistik faaliyetlerinin yüzde 50’sinin dış kaynak kullanımı yoluyla gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu eğilime paralel olarak sağlık sektöründe de lojistik süreçlerde dış kaynak kullanma eğilimi giderek artıyor.
Sektöre son yıllarda şirket birleşmeleri ve satın almalar damgasını vurdu. 1998 yılında en büyük 10 ilaç üreticisinin gelirleri küresel pazarın yüzde 25’ine tekabül ederken 2010’da bu rakam yüzde 58’e çıktı. Şirket birleşmeleri ve satın almalar sonucu esnek bir yapıya sahip olmanın önemi daha da ortaya çıktı. Rekabet şartlarının değişimi ve yeni pazarlar açılması ile birlikte, uzman lojistik firmalarından sağlık lojistiği konusunda destek alan kurumlar, değişen pazar koşullarına hızlı adapte olarak pazar fırsatlarını ilk yakalayan firmalar oluyor.
Bu noktadan hareketle, DHL’in Sağlık Sektörüne Özel Tedarik Zinciri Yönetimi başlıklı raporunda sağlık sektörüne özel değişen ihtiyaçlar ve yeni trendler incelenirken, sektörde faaliyet gösteren firmaların lojistik hizmetlerinde dış kaynak kullanımı ve tedarik zinciri yönetimi için çalışacakları lojistik şirketi seçiminde daha doğru tercihler yapabilmeleri için kılavuz niteliğinde bir dizi öneri de sunuluyor.
DHL Supply Chain Genel Müdürü Hakan Kırımlı araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak şöyle konuşuyor: Günümüz piyasalarında sektör
DHL’in tedarik zinciri ve lojistik çözümleri şirketi DHL Supply Chain ülkemizde de bağlı olduğu uluslararası grubun küresel gücünden yararlanmanın yanı sıra gücünü sürdürülebilir ilişkiler kurduğu sağlık sektörü firmalarından edindiği yerel deneyimlerle birleştiriyor. DHL Supply Chain ilaç ve tıbbi malzeme üreticileri ile hastaneler ve sağlık merkezleri (hastaneler, poliklinikler vb.) için Sağlık Bakanlığı onaylı ve ISO 9001:2008 sertifikalı tesislerde depolama ve sipariş yönetimi, soğuk zincir ve sıcaklık kontrollü dağıtım, ambalajlama ve paketleme hizmetleri yanında kare kod ilaç takip sistemi yönetimi, müşteri hizmetleri, tedarik zinciri modelleme ve tahsilat hizmetine kadar geniş bir hizmet yelpazesine ve sağlık sektörünün ihtiyaçlarına göre tasarlanmış 50.000 metrekare depolama alanına sahip.
LOJİPORT