Dikkat! Insourcing . . . Mİ ?

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lojistiğin önemi arttıkça, lojistik süreçler için dış kaynak kullanımı (outsourcing) gelişti ve lojistik...

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lojistiğin önemi arttıkça, lojistik süreçler için dış kaynak kullanımı (outsourcing) gelişti ve lojistik sektörü de büyüdü.

Geçmişte olduğu gibi bugün de bütün lojistik firmaları; “biz, daha ucuza yaparız”, “biz, daha iyi yaparız”, “siz, asıl işinize odaklanın lojistiği biz yapalım” diye söylüyor.

Lojistik iş süreçleri için ilk defa outsourcing yapmayı düşünen veya hali hazırda outsourcing uygulayan firmalar, bugün ne düşünüyor?

Bu firmalar, outsourcing kararından ne kadar memnun veya bu konuda hala istekli mi?

Bu firmalar, dış kaynak yerine kendi kaynakları (in-sourcing) ile yapmayı düşünüyorlar mı?

Türkiye’de bu konu ile ilgili bir çalışma yapıldı mı?

Cap Gemini tarafından yapılan “15th 3PL Study-2010” anketine cevap veren firmaların 24 %’ü, bazı lojistik iş süreçleri için in-sourcing yapmaya başladığını söylüyor ve lojistik firmalarının % 36’sı da, müşterilerinin bazı lojistik faaliyetleri için in-sourcing yapmaya başladığını belirtiyor.

CILT UK tarafından 2009 yılında yapılan ankete göre lojistik hizmet alan firmalar ve lojistik firmaları arasında “güven” ve “performans” sorunu yaşanmakta ve özellikle bazı perakende firmaları, “depo yönetimi” ve “mağazalara dağıtım” süreçlerinde in-sourcing yapmaktadır.

Automotive Logistics dergisinin Nisan–Haziran 2011 sayısındaki röportajda Fiat’ın TZY’nin başındaki Paola Petrone “I believe the way we manage logistics in Fiat is a win-point, because we fully control the whole chain in an integrated way. It’s mportant that we have full control over day-to-day operation to solve any specific issues in a short time, but also to monitor the performance versus our standards” demekte (vurguyu vermek için Türkçe’ye çevirmedim) ve Fiat’ın başta freight forwarding olmak üzere bazı faaliyetleri için in-sourcing uygulamasına başladıklarını belirtmektedir.

Yine bu dergide Toyota Logistics Service (A.B.D) şirketinin başındaki Nancy Davis “özellikle bitmiş araç taşımaları için daha fazla in-sourcing yapacaklarını” belirtmiştir.

Yukarıda “Türkiye’de bu konu ile ilgili bir çalışma yapıldı mı?” diye sormuştum. Araştırdım ancak bulamadım. Öte yandan; yaptığım ziyaretlerde bazı lojistik hizmet alan firmalarının yorumları, ilginç gelebilir.

  • “başlangıçta el sıkışırken fiyatlar makuldü. Ancak; operasyona başladıktan sonra hasarlar, hatalardan dolayı mükerrerlikler, kültür farkı, alt taşeron kaynaklı sorunlar, saha ve operasyon ekibinin yeteri kadar donanımlı olmaması, müşteri memnuniyetinin sadece ofislerdeki bir kısım çalışanla kısıtlı kalması, bilgi sistemlerindeki sorunlar ve ilerleme kaydedilmemesi ve diğerlerinden dolayı toplam maliyette sorunlar yaşadık.”
  • “Lojistik firmaları, bizim söylediğimizden fazlasını yapmıyorlar.”
  • “Biz istiyoruz onlar yapıyor. Daha fazlasını göremedik”
  • “Sözleşme haricinde fazlasını yapmak istemiyorlar”
  • “Maliyet ve hizmet kalitesini daha iyileştirmek için çalışmalar yaptık” demek yerine “size nasıl yardımcı olabiliriz?” diye soruyorlar.
  • “Outsourcing kararı verirken daha az maliyetli olmasını temel kriter almıştık. Şimdi bu kararı vermek istesek fiyatla birlikte başka şeyleri de düşünmemiz gerektiğini anladık”

Başlangıçta outsourcing için “asıl işinize ve uzmanlığınıza ve yetkinliğinize odaklanın, lojistiği biz yapalım” gibi ikna etmeye yönelik yaklaşımlar ileri sürülüyordu.

“Hangisi asıl iş ve uzmanlık ve yetkinliktir?” sorusuna cevap bulmak için o iş veya süreç veya faaliyet, “şirketin sunduğu ürün ve servislerle bütünleşmiş ve onları etkiler mi?” veya “Rakiplerinden farklı olmasını sağlar mı?” sorularına cevap vermek gerekir.

Eğer; organizasyonun sunduğu ürün ve hizmetlerle bütünleşmiş ise “o iş veya süreç veya faaliyet”, şirketin ana işi ve uzmanlığı ve yetkinliğidir.

Eğer; şirketin rakiplerinden farklı olmasını sağlıyor ve rekabet gücünü arttırıyorsa “o iş veya süreç veya faaliyet”, şirketin ana işi ve uzmanlığı ve yetkinliğidir.

Bugün! Lojistik;

  • Bir şirketin sunduğu ürün ve hizmetleri ile bütünleşmiş ve onları etkiliyor mu?
  • Bir şirketin rakiplerinden farklı olmasını sağlıyor mu?
  • Bir şirketin rekabet gücünü arttırıyor mu?

“Evet” diyen şirketler için lojistik, asıl iş ve uzmanlık ve yetkinlik midir?

“Evet” diyen şirketler, in-sourcing yapmaya mı başlayacaklar?

Lojistiğin çok önemli olduğu konusunda herkes hem fikirdir.

Lojistik mi önemlidir?

Lojistiği nasıl yaptığınız mı önemlidir?

Saygılarımla,

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diğer Haberler

Eşit rekabet olmayınca, taşıma hedefleri raylarda kaldı
Konteyner gemi siparişleri tüm zamanların rekorunu kırdı
Asyaport, gözünü “en büyük konteyner limanı” olmaya dikti
5 maddede etkin lojistik yönetimi
Cerrahgil ve Ali Rıza Kınay güç birliğine gitti
Arkas Line, Rotasını Hindistan’a Çevirdi
UND, vize için sürücü bilgilerini acil güncelleme kararı aldı
2024, otomotiv ve lojistikte yatırım yılı oldu
İran plakalı TIR’lar depo hacimleri kadar yakıt almış sayılacak
Kılavuz kaptan, pilot çarmığını uygun bulmazsa, gemi geçiş yapamayacak