Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama Direktörü Egemen Atış, “Araç sahipleri birkaç sene önce üretilmiş lastikleri satın almak istemiyor, oysa doğru koşullarda saklanan lastikler üretim tarihinden itibaren 10 yıl boyunca kullanılabilir durumda kalıyor” diyerek sürücüleri uyardı. Türkiye’nin lider lastik üreticisi Brisa, bir yandan üretim ve inovasyon yaklaşımıyla sektöre yön verirken, diğer yandan da lastik kullanımıyla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak için sorumluluk üstleniyor.
Lastik sektörünün en önemli konularının başında gelen lastiklerin raf ömrüyle ilgili olarak kamuoyundaki yanlış algıya son vermeyi hedefleyen Brisa, bu amaçla bir duyuru yaptı. Araç sahiplerinin birkaç sene önce üretilmiş ve rafa çıkmış lastikleri satın almak istemediklerine dikkat çeken Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama Direktörü Egemen Atış, “Doğru koşullarda saklanan lastikler üretim tarihinden itibaren 10 yıl boyunca kullanılabilir durumda kalıyor. Eğer bir lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru koşullarda saklanmışsa hala 8 yıl kullanım ömrü vardır” diyerek, bu yanlış algının sona ermesini istedi. Atış, bilgi kirliliği yüzünden kullanılabilir durumdaki ürünlerin hurda muamelesi gördüğünü, bunun da çevreye ve ekonomiye olumsuz etki yaptığını vurguladı.
KURU, SERİN VE İYİ HAVALANDIRILMIŞ ALANLARDA DEPOLANMASI GEREKİYOR
Atış’ın verdiği bilgiye göre, depolanma koşulları lastik ömrünü en az kullanım koşulları kadar etkiliyor. Öncelikle, lastiklerin daima kuru serin ve iyi havalandırılmış depolama alanlarında depolanması gerekiyor. Depolama alanlarında rutubet, asit, petrol türevi, yağ, gres ve benzeri kimyasal maddelerin bulunmaması; lastiklerin yüksek sıcaklık altında kalmaması ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması büyük önem taşıyor.
Kısa süreli depolamada lastikler yatay olarak üst üste 1.20 metreyi geçmeyecek şekilde istif edilebiliyor; ancak uzun süreli depolamada, lastiklerin palet çatalları üzerinde dik pozisyonda olması ve zemine asgari 10 cm mesafede tutulması gerekiyor. Olası şekil bozukluklarını engellemek için lastiklerin ayda bir defa döndürülmesi ve 5 yıldan sonra yılda bir uzman kontrolü de unutulmaması gereken detaylar arasında yer alıyor.
Brisa Tüketici Ürünleri Pazarlama Direktörü Egemen Atış, “Brisa olarak, kullanım ve depolama koşullarının çok değişken olması nedeniyle, sadece lastik üretim tarihine bakarak lastik ömrü hakkında kesin bilgi verilmesini doğru bulmuyoruz. Bu nedenle lastik ömrü konusunda JATMA (Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklamaları yakından takip ediyoruz. Dolayısıyla binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastiklerin, üretim tarihinden sonra on yaşını doldurmuş ise gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa ya da diş derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Ancak bir lastik, doğru koşullarda saklanıyor ise üretim tarihinden 5 yıl sonra yılda bir defa uzman kontrolünden geçerek üretim tarihinden itibaren 10 yıl boyunca kullanılabilir durumda olacaktır ” diye konuştu.
LOJİPORT