Doğuş Otomotiv, 'İş’te Eşitlik'te BM'ye örnek oldu

Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen BM Kadınların Güçlenmesi İlkeleri (WEPs) toplantısına katılan...

Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde bu yıl 6’ncısı düzenlenen BM Kadınların Güçlenmesi İlkeleri (WEPs) toplantısına katılan Doğuş Otomotiv Stratejik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Koray Bebekoğlu, kurum içinde İş’te Eşitlik ve kadın istihdamını artıcı örnek uygulamaları anlattı.

Cinsiyet Eşitliği ve Küresel İş Sorunları Yuvarlak Masa Toplantısı’nda konuşan Bebekoğlu, Doğuş Otomotiv’in, cinsiyet eşitliği, anne-çocuk politikaları, çalışan annelere tanınan hakları ve sektörde kadın istihdamını artıcı uygulamalarını, uluslararası şirketlerin temsilcileriyle paylaştı.

Bu yıl altıncısı düzenlenen BM Kadınların Güçlenmesi İlkeleri (Women’s Empowerment Principles) Toplantısı 5-6 Mart tarihleri arasında New York’daki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlendi. Bu yıl, Cinsiyet Eşitliği ve Küresel İş Sorunlarına ilişkin konuları uluslararası bir platformda masaya yatırılan toplantıya, uluslararası şirketlerin temsilcileri, diplomatlar, STK temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

BM Kadın (UN Women) ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) işbirliğinde, düzenlenen toplantının amacı iş dünyasında kadınların güçlendirilmesini sağlamak, şirketlerin mevcut politika ve uygulamalarını gözden geçirmesine veya yenilerini oluşturmasına yol göstermek olarak belirlendi.

2010 yılında Türkiye otomotiv sektöründe bir ilki gerçekleştirerek, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan Doğuş Otomotiv, 6 Mart’ta düzenlenen “İş, Aileler ve Cinsiyet Eşitliği: Stres ve Çözümler” konulu yuvarlak masa toplantısında kadın istihdamı ve cinsiyet eşitliği konusundaki örnek uygulamalarını, diğer katılımcılar ile paylaştı.

Doğuş Otomotiv’de her 4 çalışandan biri kadın

Doğuş Otomotiv’in Türkiye’de İş’te Eşitlik Platformu’na üye 60 şirketten biri olduğunu söyleyen Doğuş Otomotiv Stratejik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Koray Bebekoğlu, Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranının yüzde 30 olduğunun, ancak AB ortalamasının yüzde 51 olduğuna dikkat çekti. Bebekoğlu, “Doğuş Otomotiv’de kadın çalışanlarımız, toplam iş gücümüzün yüzde 25’ini oluşturuyor. Türkiye’deki otomotiv sektörüne göre bu çok büyük bir oran, bu oranı daha da artıracak uygulamaları her yıl gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

2010 yılında şirket yönetiminde merkezi bir konuma oturtulan kurumsal sorumluluk stratejisi kapsamında, iş yaşamının her evresinde ve değer zincirinde ekonomik gelişim, çevre, çalışanlar, insan hakları, müşteri ve toplumsal katılım konularında bu sorumluluk ile hareket ettiklerini söyleyen Bebekoğlu, “Attığımız her adımda çalışanlarımızın ve ailelerinin haklarını düşünüyoruz. Çalışan anneler için rahat ve uygun bir iş ortamı oluşturmanın Türkiye’nin ekonomisine, kendi çalışma arkadaşlarımızın motivasyonuna, kurum içinde insan hakları bilincinin gelişmesine ve toplumsal gelişmeye olumlu katkısı olacağını biliyoruz” diye konuştu.

Bu kapsamda çalışanlara cinsiyet farkı gözetmeksizin aynı maaş politikamız var. Kadın çalışanlarımıza, kariyer gelişimi için 2 yıl süren koçluk programları düzenliyoruz. Çocuk bekleyen kadın çalışanlarımızın, çalışan anneliğe daha rahat geçiş yapmalarını sağlayan Anne-Çocuk Politikaları uyguluyoruz. Bu bağlamda, 3 aylık doğum izni sırasında, kadın çalışanlar izne ayrıldıkları maaşlarını aynı düzeyde almaya devam ediyor. Doğum izninden sonra çocukları 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni veriyoruz. Çalışanlarımız bu izinleri her gün kullanabildiği gibi, biriktirerek ay içinde toplu sürede de kullanabiliyor” dedi.

Ebeveynler şirket bilgisayarından evlerini izleyebiliyor

Tüm bu uygulamalar ile doğum izninden sonra işe dönüş oranının 2013 yılında yüzde 100 olduğunu vurgulayan Doğuş Otomotiv Stratejik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Koray Bebekoğlu, yeni annelerin, 6 ay da ücretsiz izne çıkabildiğini söyledi. Doğuş Otomotiv’in yenilenen teknolojik altyapısı sonucu, çalışan ebeveynlerin, mesai saatlerinde evlerine kameralar ile bağlanarak, bebeklerinin durumunu izleyebildiklerini söyleyen Bebekoğlu, “Özellikle bu uygulamamız büyük ilgi gördü ve uygulamanın çalışanlarımızın üzerinde psikolojik olarak olumlu etkilerini de ayrıca gözlemledik” diye konuştu.

Doğuş Otomotiv’de gerçekleştirilen bu tür uygulamaların, çalışanlar üzerinde de olumlu etkisi olduğunu söyleyen Bebekoğlu, “Son yapılan anketlere göre erkek çalışanlarımızın yüzde 75’i ve kadın çalışanlarımızın yüzde 92’si, çocuk sahibi olmanın kadınların kariyerlerini engelleyemeyeceğini düşünüyor. Erkek çalışanlarımızın yüzde 60’ı ve kadın çalışanlarımızın yüzde 84’ü, çocuk büyütmenin sadece annenin sorumluluğu olmadığını söylüyor” dedi.

 LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türk Devletleri, lojistik ve taşımacılıkta birlikte hareket edecek
3.700 Ekol çalışanı DFDS kadrosuna geçti
Didem Aras’a, Koçaslanlar’da bir şapka daha
Mercedes-Benz Türk, 10 yıldır endüstrinin geleceğine yatırım yapıyor