Dolandırıcılar trafik kazasında sakat kalanların tazminatına göz dikti

Dolandırıcılar, trafik kazalarında ölüm ve sakat kalma gibi durumlarda mağduriyetleri gidermek için devreye giren Güvence Hesabı'na dadandı. Bu kişiler,...

Dolandırıcılar, trafik kazalarında ölüm ve sakat kalma gibi durumlarda mağduriyetleri gidermek için devreye giren Güvence Hesabı'na dadandı. Bu kişiler, hesaptan haberi olmayan ya da okuma-yazma bilmeyen hak sahiplerinden vekalet alıp tazminatın büyük bölümünü cebe indiriyor. Güvence Hesabı Müdürü Kadir Küçük "Hak sahipleri mecbur kalmadıkça vekâlet vermeden kendileri başvuru yapsın." diyor.

Trafik kazası sonucu sakat kalma ve ölüm gibi durumlarda mağdurların zararını karşılamak için kurulan Güvence Hesabı, fırsatçılar tarafından istismar ediliyor. İşi ticarete döken bazı kişiler işlemlerini yapmak için vekâlet aldıkları hak sahiplerinin tazminatlarının büyük bir kısmına el koyuyor. Zonguldak'ta yaşayan A.T.'nin başına gelen olay yaşanan istismarın büyüklüğünü gözler önüne serdi. Kendisini hasar danışmanı olarak tanıtan kişilere vekâlet veren A.T. Güvence Hesabı'ndan alacağı tazminatın büyük bir kısmını dolandırıcıya kaptırmış. Aynı zamanda verdiği vekaletle adına Van'da bir banka hesabında borçlanıldığını da öğrenmiş. Güvence Hesabı Müdürü Kadir Küçük vekil aracılığıyla başvuranların önemli bir bölümünde bu tür dolandırılma hadiselerinin yaşanabildiğini belirtiyor. Yaşanan mağduriyetlerden dolayı ödeme yaptıkları kişilere ödeme belgesinin bir kopyasını göndermeye başladıklarını anlatan Küçük, vatandaşları mecbur kalmadıkları sürece kimseye vekâlet vermemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) bünyesinde hizmet veren Güvence Hesabı, sigortalının tespit edilemediği kazalardan dolayı üçüncü kişilerin zarar görmesi durumunda önemli bir görev üstleniyor. Kazada 3. kişilerin ölümleri durumunda mirasçılarına, sakatlık veya iş göremezlik durumunda ise kendilerine tazminat ödüyor. Hesaba 2000 yılından bu yana toplam başvuru sayısı 134 bine ulaştı. Mağdurlara ödenen toplam rakam ise 272 milyon lirayı buldu. Ancak ölümlü trafik kazalarının sıkça yaşandığı Türkiye'de mağdurların birçoğu Güvence Hesabı'nı bilmiyor. Ölüm hadiselerinde hak sahiplerinin yüzde 60'ı, sakatlık veya bedensel yaralanmalarda ise yarısı başvuru yapmıyor. Başvuru yapanların da büyük bölümü hakkını vekalet verdiği kişi vasıtasıyla arıyor. Hesaba geçtiğimiz yıl yapılan 11 bin 636 başvurunun yüzde 80'i vekil aracılığı ile gerçekleşmiş. Vekaletle başvurularda da ciddi mağduriyet yaşanıyor. Bu işi sektör haline getiren bazı kişiler geçirdiği trafik kazasında sakat kalan ya da bir yakınını kaybeden kişileri tespit ettikten sonra harekete geçiyor. Bastırdıkları sahte kartvizit ile kendilerini hasar danışmanı diye tanıtanlar olduğu gibi Güvence Hesabı şubesinin görevlisi olarak tanıtanlar da var. Bu kişiler mağdurları arayıp vekâlet vermeleri halinde tazminat alacaklarını söylüyor. Vekâlet alan dolandırıcılar hak sahibi adına hesaba başvuruyor. Aldıkları tazminatın önemli bir payını hak sahibinin bilgisi dışında kendi zimmetine geçirdikten sonra, kalanını hak sahibine veriyor. Kişilerin dolandırıcı olduğu ise ancak Güvence Hesabı'ndan hak sahiplerine gönderilen ödeme tutarı belgesi ile ortaya çıkıyor. Güvence Hesabı Müdürü Kadir Küçük, mağdurların bir dilekçe ile hesaba başvuru yapabileceklerini belirterek art niyetli aracılara karşı dikkatli olunmasını istedi.

www.lojiport.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Karayolu Haberleri

İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı
DKV Mobility, Avrupa’da 22 ülkedeki 1600 istasyonda HVO100 yakıt sunuyor