Doruk Electra Samsun’dan sonra Antalya’da

Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası Otokar’ın tasarladığı ve ürettiği Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra, İstanbul,...

Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası Otokar’ın tasarladığı ve ürettiği Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra, İstanbul, İzmir ve Samsun’dan sonra şimdi de Antalya’da deneme sürüşlerinde kullanılıyor.

Bir Koç Topluluğu şirketi olan Otokar’ın ve Türkiye’nin ilk tamamen elektrik ile çalışan otobüsü Doruk Electra Türkiye’nin dört bir köşesinde belediyeler tarafından test edilmeye devam ediyor. İstanbul’da İETT, İzmir’de ESHOT ve İZULAŞ, Samsun’da SAMULAŞ bünyesinde test sürüşlerini tamamlayan Doruk Electra bugünden itibaren bir hafta süreyle Antalya’da denenecek.

Türkiye çapında birçok belediye tarafından deneme talebi aldıklarını belirten Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, “Otokar olarak 2005 yılından bu yana alternatif yakıtlı otobüsler konusunda çalışmalar yürütüyoruz. 2007 yılında Türkiye’nin ilk hibrit otobüsü Doruk Hibra’yı geliştirdik. 2009 yılında Türkiye’nin ilk doğalgazlı orta boy otobüsü Doruk DG’yi ürettik. 2011 yılında ise doğalgazı 12 metrelik KENT DG’de kullandık. Son olarak Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek ürettiğimiz ilk elektrikli otobüs ise Doruk Electra oldu. Electra üstün teknolojisi ve Ar-Ge konusunda Otokar’ın sahip olduğu referanslar ile belediyelerin çok ilgisini çekiyor. Her geçen gün Türkiye’nin farklı bölgelerinden belediyeler aracımızı denemek için talepte bulunuyor. İlk test sürüşlerimizi İstanbul’da İETT bünyesinde yapmıştık. İstanbul ardından İzmir ve Samsun’da yapılan denemelerin ardından şimdi de elektrikli aracımız Antalya’da deneme sürüşleri yapıyor” dedi.

Doruk Electra’nın teknolojisi ve neden modern şehirler için alternatif bir çözüm arayışı olacağını anlatan Akgül, “Egzos emisyonları sıfır, gürültü ve titreşim seviyeleri oldukça düşük olan Doruk Electra, Otokar olarak Ar-Ge konusunda ne kadar ilerlediğimizin de bir göstergesi. Doruk Electra, 6-8 saat arasında tam şarj olsa da, onboard şarj ünitesi sayesinde duraklarda bekleme yaparken de kısa süreli şarj edilme imkanına sahip. Otobüs, ideal şartlarda tam şarj ile 280 km mesafe kat edebiliyor. Yoğun şehiriçi trafikte ve yolcu sayısının çok olduğu saatlerde ise, akü ömrünü koruyan yüzde 80 kapasite baz alınarak 170 kilometre menzil sunuyor. Ancak aracın menzilini gün içerisinde yapılan akıllı şarjlar ile yüzde 30-40 oranında artırmak mümkün. Araç üstü (on-board) şarj ünitesi sayesinde ilave bir elektrik şarj altyapısına ihtiyaç duymayan Doruk Electra, sanayi tipi 3 faz elektriğin olduğu her yerde şarj edilebiliyor. Uluslararası güvenlik sertifikasyonu olan ECE R100-01 yönetmeliğine uygun Doruk Electra’da kullanılan aküler ise aşırı şarj, çarpışma, yanma ve kısa devre gibi durumlarda çevresine zarar vermeyen yüksek güvenlikli Lityum Demir Magnezyum Fosfat teknolojisine sahip. Doruk Electra her geçen gün nüfusun arttığı ve toplu taşımada alternatif çözümlerin arandığı şehirlerde daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlayarak belediyelere en iyi çözümü sunuyor” dedi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otobüs Haberleri

Daimler elektrikli otobüs testinde Mercedes-Benz Türk imzası!
MAN eBus ailesinin yeni modeli Lion'ın City 12 E LE "sürdürülebilirlik" tacı taktı
Mercedes’in yeni nesil otobüsleri hem kaptanları, hem yolcuları mutlu edecek
Elektrikli Karsan e-JEST’lerin Yeni Durağı İngiltere
LKS Group, Mercedes’ten 16 Tourismo 1 adet de Travego aldı