DTE, denizde eğitim atağı başlatıyor

Hem kazançlı hem de itibarlı bir mesleği Türkiye genelinde tanıtmak ve sevdirmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirten DTE Kurumsal İletişim...

Hem kazançlı hem de itibarlı bir mesleği Türkiye genelinde tanıtmak ve sevdirmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirten DTE Kurumsal İletişim Direktörü Volkan Üçok, “İstanbul da başlayan eğitimlerimizi, başta Bahçeşehir Üniversitesi–METGEM önderliğinde oldukça geniş bir kitleye yaymayı başardık” diyor.

Ülkemizin deniz ticaretinden daha etkin yararlanması için denizciliğin tüm dallarında uzman ve nitelikli personel yetiştirmeyi amaçlayan Deniz Ticaret Enstitüsü, denizcilik alanında yaptığı önemli araştırmalarla adından sıkça söz ettiriyor. Farklı disiplinlerde ya da bölümlerde eğitim görmüş bireylere denizcilik nosyonu kazandırmayı hedefleyen bir eğitim kurumu olan enstitü, bu bireylerin ilgili alanlarda uzmanlaşarak Türk denizcilik sektörünün ihtiyacı olan kalifiye eleman sıkıntısını ortadan kaldırmak için hizmetlerine devam ediyor.

Deniz Ticaret Enstitüsü ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren DTE Kurumsal İletişim Direktörü Volkan Üçok, gemi işletmeciliği ve deniz ticaretinin her alanında eğitim faaliyetlerini sürdüren enstitünün amacının sektörün ihtiyaçları doğrultusunda hareket ederek kalifiye eleman ihtiyacını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Tüm denizcilik alanında nitelikli eğitmen kadrosuyla birçok alanda eğitim çalışmalarına devam ettiklerine değinen Üçok, Deniz Ticaret Enstitüsü tarafından verilen eğitimleri ise şu şekilde açıkladı: “Eğitim kurumumuz tarafından Gemi Kiralama ve Gemi Brokerliği, Deniz Hukuku, Deniz Sigorta Uzmanlığı, Gemi ve Filo Teknik Yönetimi, Deniz Sörvey Uzmanlığı, Liman Yönetimi, Marina İşletmeciliği, Tanker İşletmeciliği, Lojistik Yönetimi, Dış Ticaret Yönetimi, Gemi Alım Satım Uzmanlığı gibi daha birçok alanda profesyonel sertifika programları eğitimleri veriliyor. Eğitimlerin tamamı uygulamalı, alanında uzman kadrolar tarafından bilgisayar destekli sürdürülmektedir. Eğitimlere başvurular sertifika programlarına göre değişiklik göstermekle birlikte en az lise ve dengi okul mezunları ve 2/4 yıllık üniversite mezunları başvurabilirler.”

‘DENİZ TİCARETİNDEKİ İVME TEKRAR YÜKSELİŞE GEÇECEK’

Hem kazanç olarak hem de itibar olarak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de denizciliğin itibarlı bir meslek olduğunun altını çizen Üçok, küresel ekonomik krizden olumsuz yönde etkilenen sektörün önümüzdeki dönemde belli bir yükseliş trendine gireceğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:“Denizcilik tüm dünyada oluğu gibi ülkemizde de oldukça kazançlı ve itibarlı bir meslek. Her ne kadar deniz ticareti günümüzde dünya ekonomik krizinden etkilense de bu ivme kesinlikle yükselecek. Fakat bizimde bu yükselişe hazırlıklı olmamız, piyasadan pay almayı bilen insanları yetiştirmemiz, meslekte uzmanlaşmalarını sağlamak durumundayız.”

‘ÜLKEMİZDE DENİZCİLİĞİ DAHA FAZLA TANITMAK VE SEVDİRMEK İSTİYORUZ’

Enstitü olarak Türkiye’de denizcilik mesleğini tanıtmak ve sevdirmek maksadıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Üçok, “Bugün Deniz Ticaret Enstitüsü olarak var gücümüzle denizciliği ve deniz ticaret kaynaklarını tanıtmaya çalışıyoruz. Eğitimlerimizi ülke çapına yaymaya gayret gösteriyoruz. İstanbul da başlayan eğitimlerimizi, başta Bahçeşehir Üniversitesi–METGEM önderliğinde oldukça geniş bir kitleye yaymayı başardık. Ardından Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte İzmir’de Deniz Ticaret Enstitüsü eğitimlerini planladık. İstanbul ve İzmir’in ardından bu ay Başkent Üniversitesi ile daimi olarak Ankara’da Deniz Ticaret Enstitüsü eğitimlerini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Anlaşmalar hazırlandı, planlamalar yapıldı, yakında duyuruları da basınla paylaşılır. Ayrıca yine Ankara’da Ankara Barosu ile daimi olarak Deniz Hukuku Profesyonel Sertifika Programları’nı hayata geçirmeye karar verdik. Yakında bu konuda da çalışmalarımızı paylaşacağız. Tüm bunlarla birlikte eğitimlerimizi Avrupa standartları ile yarışabilecek pozisyonda tutabilmek için İngiltere’nin en saygın akreditasyon kurumlarından biri olan EDEXCEL ve Britain College ile eğitim ve akreditasyon anlaşmalarımız tamamlanmıştır” diyerek sözlerine devam etti.

‘MEZUNLARIMIZIN İŞ BULAMAMA GİBİ BİR KORKUSU YOK!’

Deniz Ticaret Enstitüsü tarafından kursiyerlere verilen eğitimlerin pratik ve iş hayatına yönelik eğitimler olduğuna dikkat çeken Üçok, işverenin DTE mezunu bir elemanı işe alarak hem zaman hem de para kaybının önüne geçtiğini ifade etti. ‘Türk deniz ticaret piyasasında bizim mezunlarımız hali hazırda çok başarılı bir şekilde çalışma hayatına başlamışlardır’ diyen Üçok, “Gerek bizim yönlendirmemiz ile gerekse piyasadan mezun öğrencilerimize gelen teklifler ile işe yerleştirmeleri tamamlanmıştır.Tabii ki şu husus çok önemli, işveren işe aldığı personeli eğitmek zorunda kalmıyor, zaman ve para kaybının önüne geçiliyor D.T.E. mezunlarını seçmekle. Çünkü burada akademik eğitimden ziyade pratik ve iş hayatına yönelik eğitimler verilmekte, katılımcı iş hayatına hazırlanmaktadır” şeklinde konuştu.

‘DÜNYA STANDARTLARIYLA YARIŞAN BİR EĞİTİM KURUMUYUZ’

Kendilerini deniz ticaretine yönelik tam eğitim veren bir eğitim kurumu olarak nitelendiren Üçok, “Türkiye’de Deniz Ticaret Enstitüsü’nün verdiği eğitimleri veren, Bakanlık onaylı hiçbir kurum yoktur. Benzer eğitimler verilmeye çalışılmakta fakat dış ticaret eğitimleri ile deniz ticareti yapılamayacağı bilinmelidir. Ayrıca ileride bu tip kurumlar açılabilir. Çok da iyi olur, çünkü rekabet kaliteyi arttırır. Bizler de daha çok çalışmak durumunda kalırız. Her şeyden öte biz Deniz Ticaret Enstitüsü olarak Türkiye’deki herhangi bir eğitim kurumu ile değil dünya standartları ile yarışıyoruz. Hedefimiz de şudur; ülkemizin denizcilik eğitiminde marka olmasına katkıda bulunmak” şeklinde konuştu.

‘GELECEK TÜRK DENİZCİSİNDEN YANA’

Türk denizciliğinin geleceğinin parlak olduğunu belirten Üçok, önümüzdeki dönemde denizcilik piyasasının yükselişe geçeceğinden emin olduklarını söyleyerek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Önümüzdeki dönemde Türk denizciliği kesinlikle gelişecektir. Denizcilik uzun dönemli bir iş döngüsüdür. 7/8 yıl dipte seyreder, fakat ondan sonraki 2/3 senelik yüksek değerler geçmiş 10 senenin de sıra dışı kaybını karşılar. Risk değeri yüksek ama kazançlı bir sektör olarak karşımıza çıkar. Ayrıca bilindiği üzere zorunlu bir taşımacılık şeklidir. Bu kadar büyük parselli yükleri,  en az maliyet ile ve uzağa taşımanın başka bir yolu günümüzde yoktur.”

[gallery]

Funda BİNGÖL / www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme
Grimaldı Group Logitrans Fuarı’nda Yerini Aldı