Dubai'den Türkiye'ye dev yatırım

Türkiye, son dönemdeki en önemli fon yatırımı haberini aldı.Körfez’in en önemli lojistik şirketi olan Aramex’in patronu 500 milyon dolarlık fon için çalışma başlattı.

Ortadoğu’nun en güçlü finansal kuruluşlarından Dubai merkezli Abraaj Capital, Türkiye’deki orta ölçekli firmalara yönelik 526 milyon dolarlık fon ayırdığını duyurdu. Daha bu haberin üzerinden bir hafta geçmişti ki Körfez’in en önemli bir başka finansal kuruluşlarından girişim sermayesi şirketi Wamda, Türkiye’ye yönelik fon toplamak için düğmeye bastı. Tıpkı Abraaj gibi Dubai merkezli olan Wamda, Türkiye ile birlikte Pakistan’a yönelik 300 ile 500 milyon dolarlık için çalışma başlattığını durdu. Fonun 2017’de yatırıma başlayacağını söyleyen ise Wamda Capital’in Kurucusu ve CEO’su Fadi Ghandour. Büyük çoğunluğu Türkiye’ye yönelik olacak fon, “Wamda 2” adıyla teknoloji ve sanal ticaret şirketlerine odaklanacak. Bu yıl 70 milyon dolarlık bir başka fonu tamamladıklarını söyleyen Ghandour, Wamda 2’nin de potansiyeli olan şirketlere 250 bin ile 5 milyon dolarlık katkı sağlayacağını dile getirdi. 

İki Türk şirketinde yatırımı var 

Abraaj gibi Wamda Capital şirketi de Türkiye’yi aslında çok iyi bilen Körfez yatırımcısından biri. Türkiye’de 10 yıldır faaliyette olan Abraaj Capital, aralarında Fibabanka, Hepsiburada, Acıbadem Grubu gibi şirketlere yatırım yapmıştı. Abraaj’ın 11 Türk şirketine yaptığı şu ana kadar ki yatırım ise 900 milyon dolar civarında. Abraaj gibi büyük işlere odaklanmasa da Wamda Capital’in Türkiye portföyü teknoloji odaklı. 

Wamda, sanal alemde hızla büyüyen Volt ve Kapgel adlı şirketlere sessiz sedasız yatırım kararı almıştı. 

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Carma, Arabiawheather, Compareit4me, Ürdün’de Jamalon, ABD’de Little Bits olmak üzere 10 ülkedeki 20’nin üzerinde şirkette yatırımı var. Wamda Capital’in olduğu yerler arasında Brezilya, Singapur, Mısır, Fas, Lübnan dikkat çeken ülkeler. 

Nasdaq’a kote ilk Arap şirketi 

Son yılların yabancı açısından en stratejik ve ilgi çeken sektörü olan lojistiğe giren Aramex, bölgede yaygın ağı ile tanınan bir firma. Çoğu Ortadoğu olmak üzere 54 ülkede faaliyet gösteriyor. 1982 yılında Ürdün’de kurulan ve ardından Dubai’ye genel merkezini taşıyan Aramex’in toplam çalışan sayısı 13 bin 800 civarında. ABD borsası Nasdaq’a kote olan ilk Arap şirketi olan Aramex, Kenya, Güney Afrika, Avustralya gibi ülkelerde yaptığı satın almalar ile tanınıyor.

Aramix’i de Türkiye'ye getirdi

Wamda Capital’in CEO’su ve kurucusu Fadi Ghandour’un asıl işi olan uluslararası taşımacılık ağında da Türkiye önemli bir yer tutuyor. Türkiye’ye birkaç yıl önce lojistik şirketi Aramex’i getiren Ghandour, geçtiğimiz ay firmasının yüzde 9’unu Dubai yönetimine ait gayrimenkul şirketi Emaar Properties’e 142 milyon dolara satmıştı.

Kerim ÜLKER- DÜNYA GAZETESİ

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

UND, kadın profesyonel Tır sürücüsü adaylarını bekliyor
Lojistik konjonktürde maliyet ve insan kaynağı kalitesi öne çıkacak
Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi
UND'den İran'a çağrı:Türk araçlarını zorlayan uygulamaları kaldırın!
Diginak.com, LojiPay’e yatırım yaptı