Dünya, yolları NZN ile gözlüyor

Ticari araçların ayna ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden NZN Oto Numune Genel Müdürü Şerafettin Üçer,  “Türkiye’de hemen hemen tüm...

Ticari araçların ayna ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden NZN Oto Numune Genel Müdürü Şerafettin Üçer,  “Türkiye’de hemen hemen tüm markalarla çalışıyoruz.   Önümüzdeki günlerde bunu binek araçlara da yaygınlaştıracağız. Bu doğrultuda Karsan’ın taksi projesi ve Tata ile görüşmelerimiz sürüyor. Yüzde 100 Türk sermayeli bir kuruluşuz.  3.300 metrekare kapalı alanda 53 kişi istihdam ediyoruz. Marmara Bölgesi’nin en büyük Ar-Ge tesisinde de kalıp ve dizayn çalışmaları yapıyoruz. Ürünlerimizin yüzde 95’i patentli” açıklamasını yaptı.

İSPANYA’DA TAKLİT ETMİŞLER

Şerafettin Üçer’in sözünü kesip araya girerek, merdiven altı ya da taklit ile ilgili bir sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarını soruyoruz.

Üçer, bizi şöyle yanıtlıyor:

“İspanya’da NZN markasını taklit etmişler. Ayna, aynı ayna arkasında NZN yazıyor. Bunu görmeden önce sadece Türkiye için patent alıyorduk, artık uluslar arası patent de almaya başladık.”

TÜM AYNALAR MODÜLER ÜRETİLMİŞ

Şerafettin Üçer, bizim ‘Alt tarafı ayna’ diye içimizden geçirdiğimiz  Oto Numune NZN ürünlerinin farkını da şu sözlerle dile getirdi:

“Ayna tekerlek gibidir birbirine çok benzer. ‘Ama, yerden yüksekliği şu kadar olacak. Aracın dışına şu kadar çıkacak’ gibi belli kriterleri vardır. Bunları biraraya getirdiğinizde tarzınız ortaya çıkar. Biz çok hızlı kalıp dizaynı yapabiliyoruz. Kalıplar kendi bünyemizde olduğu için bu bize üretimde sürat sağlar. Ayrıca ürünlerimiz modülerdir. Aynamızın, sadece camı kırıldığında camını değiştirmeniz, ya da plastiğine zarar geldiğinde yeni plastik takmanız yeterlidir. Tüm aparatı değiştirmeniz gerekmez. Bunu garanti sertifikalarıyla da belgelendiriyoruz. Bir cam kırıldı diye komple ürünü atmak hiç de verimli değil.

Öte yandan, yabancıların ürettiği ürünlerde yedek parçasını bulmanız mümkün değil. Ama Türk malı olduğu zaman bize hemen ulaşmaları mümkün. Yerli malı kullanmaya özen göstermeliyiz. Örneğin, Temsa, Mısır’a fabrika açtı. Mısır’ın ilk şartı üretimde yüzde 75 yerli ürün kullanmayı dayatmasıydı. Bir Türk’e karşı 6 Mısırlı çalıştırma mecburiyeti istediler. Bu tedbirlerin bizde de alınması lazım. Yerli malı kullanmak demek, sizin de malınızın teşvik edilmesi demektir.”

EVİME KOLTUK ALMADIM, AMA KALIP YAPTIRDIM

NZN Oto Numune Genel Müdürü Şerafettin Üçer, ilginç bir de anektod anlattı. Biz de sizlerle paylaşmak istedik:

“2000 yılında ISUZU’ya giderek, onların kullandığı ‘boynuz tipi’ aynayı üretmek istiyorum dedim. Boynuz tipi o yıllarda sadece Avrupa’da yapılabiliyor. ‘Sen bunu üretemezsin’ dediler. O günün parasıyla ciddi bir yatırım yaparak, kalıplarını da kendimize özgü geliştirdik. Bu büyük bir risk, çünkü garantisi yok. Benim tüm hayatım böyle geçti. Evime koltuk almadım, kalıp yaptırdım. Ben aynaları tamamladığımda 500 Mark’a satın alıyorlardı. Ben 500 TL’ye ikisini verdim ve ISUZU’dan önce TEMSA aldı.”

BUS TRUCK DERGİSİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yan Sanayi Haberleri

“Koluman’ın soğutucu sistemi fark yaratacak”
İnci Akü, Akümgelsin Garaj Aktiviteleriyle Yolların Enerjisini Yeniliyor
İnci GS Yuasa'dan Yeni Nesil Redresör
Castrol Sanayi Buluşmaları’na Hız Kesmeden Devam
Adaptech teknolojisi ile yenilenen Maximus görücüye çıktı