Hazırlıkları süren ve yıl sonunda hizmete girmesi planlanan simülatör, tek bir serverden 3 farklı kompleksi destekleme özelliğiyle dünyada bir ilk olacak. Denizcilik eğitimi veren üniversitelerin yüzde 90’ında kendi sistemlerinin bulunduğunu ifade eden Ratelmak İthalat ve İhracat A.Ş Operasyon Müdürü Burak Aşan, “ TÜDEV’de daha önce bir simülasyon cihazımız vardı, şu anda da Piri Reis Üniveritesi’nde Avrupa’nın en önemli sistemlerinden birini kuruyoruz. Simülasyon olarak da Türkiye’nin en iyisini yapıyoruz. Piri Reis Üniversitesi’ndeki IT departmanıyla ortaklaşa çalışıyoruz. Yazılımı biz veriyoruz onlar da server üzerinden network kurarak, tüm simülatörü kendi serverleri üzerinden çalıştıracaklar. Bütün görseller, ses efektleri kendi serverlerinden simülatör merkezine verilecek. Eskiden her cihaza bir bilgisayar koyuyorduk, bir köprü üstü yapıyorsanız 20-30 bilgisayar kurarak görselleri sağlıyordunuz. Onlar ise tek bir serverdan 3 kompleksi destekleyecek. Yalnızca data kabloları gelecek ve ekranlar olacak. Bu çalışma dünyada ilk kez yapılıyor, dünyada bir örneği daha yok diyebilirim. Simülatörü sağlayan TRANSAS firmasıyla onlar ortaklığa girdi, biz de alt yüklenici olarak destek veriyoruz. Tüm testleri yapıldı, yılın sonuna doğru da çalışmaya başlayacak” sözleriyle içinde bulundukları operasyonun ne denli önemli olduğunun altını çizdi.
BÜYÜYEBİLEN BİR SİSTEM
Ratelmak’ın ürün konseptinde bulunan navigasyon, komünikasyon ve otomasyon sistemlerinin en büyük özelliğini ‘hepsinin birbirine entegre olabilmesi’ şeklinde özetleyen Aşan, şöyle devam etti: “Birbiriyle haberleşir ve birbiriyle aynı yazılımı kullanır bu nedenle tek bir bilgisayarda toplayabilirsiniz. Küçük bir sistemden köprü üstüne kadar entegre olabilen ve büyüyebilen bir sistemden söz ediyoruz. Böyle olmadığı zaman her bir iş için ayrı ekran ve ayrı sistemler kullanmak zorundasınız.”
HABERLEŞME, OTOMASYON VE NAVİGASYON SİSTEMLERİNDE AVANTAJLIYIZ
Ratelmak, daha çok süper ve mega yatlara hizmet veriyor. Paket olarak ve klasların ihtiyacına göre göre çalışıldığında, müşteriyi çok rekabetçi fiyatlarla buluşturabildiklerinin altını çizen Burak Aşan, “Ancak, 30-40 metrelik yatlarda klasın istediği ileri teknoloji şartları olmadığı için fiyat olarak rekabet edemediğimiz durumlar ortaya çıktığından bu pazarı tercih etmiyoruz. Kendi kulvarımızda paket sistemimiz ve rakiplerimizden daha öne çıkan hizmetlerimizle çok avantajlı olduğumuzu söyleyebilirim. Örneğin, gemilerde haberleşme, otomasyon, navigasyon gibi entegre seyir sistemlerinde büyük avantajlara sahibiz. Ama, standart bir radar ya da AIS cihazı almak isterseniz yine fiyat olarak yüksek kalabiliriz” diye konuştu.
Selçuk ONUR – Marin&Port