Geçtiğimiz ay lojistik, otomotiv, denizcilik ve ulaştırma sektörlerinde neler yaşandı...
19
Akdeniz'in en büyük limanı Cezayir'de inşa edilecek
Akdeniz ve Kuzey Afrika'nın en büyük limanı, Çinli iki firma tarafından 3,3 milyar dolara Cezayir'de inşa edilecek. Başkent Cezayir'e 60 kilometre uzaklıktaki Şerşel şehrinde yapılması planlanan limanın inşaat çalışmalarını Çinli iki firma ve Cezayir Liman Grubu (GSP) tarafından oluşturulacak konsorsiyumun yürütecek.
29
Belarus Demiryolları Polonyalı firma Pesa’dan tren satın alıyor
Belarus Demiryolları, Polonyalı tren üreticisi Pojadzy Szynowe Pesa Bydgoszcz (PESA) ile yeni bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre Pesa, Belarus Demiryolları için 4 adet 730 M dizel tren üretecek. Üretilecek trenler bu yıl içerisinde teslim edilmiş olacak.
39
Kapasitesi iki katına çıkarılıyor
Türkmenistan Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı limanını yeniliyor. Limanın yenilenme çalışmaları kapsamında taşımacılık hacmi şimdikinin 2 katına çıkarılacak. Böylece limandan yılda 17 milyon ton yük taşınabilinecek. Proje kapsamında limana 1,5 milyar dolar yatırım yapılacak.
49
MAERSK de düşük petrol fiyatlarından dertli
Petrol ve deniz taşımacılığı alanlarında dünyanın en büyük şirketlerinden MAERSK, 2015 yılının son üç aylık dönemi için 2 buçuk milyar dolar zarar açıkladı. Danimarkalı şirket, yatırımcıları, 2016 yılı net kârını düşük petrol fiyatları ve gerileyen konyetner taşımacılığı ücretleri yüzünden geçen yıl kaydedilen 3.1 milyar doların altında beklediği konusunda uyardı.
59
Almanya ihracat rekoru kırdı
Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, 2015 yılında Almanya’nın ihracatı yüzde 6,4 artarak 1 trilyon 196 milyar euro oldu. 2015 yılındaki ticaret fazlası ise 247,8 milyar Euro olarak kayıtlara geçti. Almanya, ihraç ettiği ürünlerin büyük bir bölümünü AB ülkelerine yaptı. AB içerisine 693 milyar 900 milyon Euro ihracat yapılırken, buradan 621,6 milyar Euro ithalat gerçekleştirildi.
69
İran'dan ikinci uçak atağı
İran, ambargonun kalkmasının ardından ikinci anlaşmasını ATR şirketi ile yaptı. Airbus ile toplam 114 uçağı kapsayan 20 milyar dolarlık uçak alımı için anlaşan İran, bölgesel havacılık için de düğmeye bastı. İran Havayolları, ambargonun kalkmasının ardından ikinci anlaşmasını Fransız-İtalyan ortaklığındaki ATR şirketi ile yaptı.
79
Renault, Çin’de ilk fabrikasını açtı
Fransız otomobil üreticisi Renault dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip Çin’de yerel ortağı Donfeng ile birlikte ilk fabrikasını açtı. Wuhan şehrinde 870 milyon Euro maliyetle kurulan fabrika yılda 150 bin üretim kapasiteli. Fabrikada 2 bin işçi çalışacak ve Kadjar ile Fluence modelleri üretilecek.
89
Kriz, Rus otomobil şirketini vurdu
Rusya'da yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle ülkenin en büyük otomobil üreticisi "Avtovaz", haftada 4 günlük çalışma sistemine geçti. Ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle kısaltılan haftalık çalışma süresi sonucunda çalışanların da ücretlerinde yaklaşık yüzde 20 oranında azalma olacağı kaydedildi.
99
Irak’a ihracatın yüzde 17’sini Taha Kargo omuzladı
“Yarattığımız marka kimliğiyle Türkiye ve Irak’taki iş adamlarına güven ve cesaret veriyoruz” diyen Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, 2015’te Irak’a yapılan ihracatın yaklaşık 17’sini kendilerinin taşıdığını söyledi. Taha, Irak ile ticaretin artırılması için siyasi ilişkilerin iyi tutulması ve Habur Sınır Kapısı’ndaki geçişlerin ise günlük en az 2 bin TIR’a çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.