Dünyanın en büyük gemilerinden MSC GÜLSÜN, isim annesi ile buluştu

Türkiye için ayrı bir önemi olan MSC GÜLSÜN’ün ilk uğrağı için düzenlenen törene, geminin isim annesi ve MSC CEO’su Diego APONTE’nin kayınvalidesi Gülsün SOYUER de katıldı.

MSC’nin Uzakdoğu-Avrupa arasında çalışan gemilerinin en büyüğü olan MSC GÜLSÜN sınıfı megamax gemiler, Asyaport sayesinde artık Türkiye’ye de uğrak yapıyor. MSC GÜLSÜN tam dolu olarak Türkiye’de sadece Asyaport’a yanaşabiliyor ve hizmet alabiliyor. Dev gemi, dünya standartlarında elleçleme kapasitesine sahip olan Asyaport’a bir rekor da getirdi ve Türkiye’de bugüne kadar bir gemide gerçekleşen en yüksek elleçleme rakamına ulaşıldı. Bu sayede büyük Türk ihracatçısı için ekstra kapasite imkanı da doğmuş oldu. Türkiye için ayrı bir önemi olan MSC GÜLSÜN’ün ilk uğrağı için düzenlenen törene, geminin isim annesi ve MSC CEO’su Diego Aponte’nin kayınvalidesi Gülsün Soyuer de katıldı.

2015 yılında ilk gemisi MSC Tokyo’yu ağırlayan Asyaport, 2021’de dünyanın en büyük gemilerinden MSC GÜLSÜN’ü ağırladı. Dünyanın ilk megamax-24 sınıfı ve Mediterranean Shipping Company’nin (MSC) bu sınıftaki gemilerin isminin verildiği MSC GÜLSÜN, 26 Aralık Pazar günü Asyaport’a yanaştı. Türkiye için ayrı bir önemi olan MSC GÜLSÜN gemisinin ilk uğrağı için tören düzenlendi. Törene geminin isim annesi ve MSC CEO’su Diego APONTE’nin kayınvalidesi Gülsün Soyuer ile birlikte Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, ve Güllühan Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Enez Kaplan, Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münür Karaevli, Medlog Yönetim Kurulu Başkanı Emre Hüseyin Soyuer, İl Emniyet Müdürü Vekili Fatih Bozboyacı, NKÜ Rektörü Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ve davetliler katıldı. Gülsün Soyuer gemi kaptanı Barbara Salvatore’ye torunu Damla Soyuer ile birikte plaket ve çiçek takdim etti.

MSC GÜLSÜN, dünya standartlarında elleçleme kapasitesine sahip olan Asyaport’a bir rekor da getirdi. 12.862 TEU elleçleme adeti ile Türkiye’de bugüne kadar bir gemide ulaşılan en yüksek elleçleme rakamına ulaşılmış oldu.

MEGAMAX GEMILER IÇIN ROTA YENIDEN OLUŞTURULUYOR

Mediterranean Shipping Company – MSC’nin Uzakdoğu Avrupa arasında çalışan gemilerinin en büyüğü olan MSC GÜLSÜN sınıfı megamax gemiler artık Türkiye’ye uğrak yapıyor. MSC GÜLSÜN tam dolu olarak Türkiye’de sadece Asyaport’a yanaşabiliyor ve hizmet alabiliyor. Türkiye’nin limancılık sektöründeki gelişimini gözler önüne seren megamax gemilerin Asyaport uğrakları ile, dünyanın en büyük gemilerinde Türk ihracatçısı için ekstra kapasite imkanı da doğmuş oldu.

399.9 metre boyunda, 61.5 metre genişliğinde ve 23.756 TEU taşıma kapasitesine sahip MSC GÜLSÜN, inşa edildiği 2019 yılında dünyanın en büyük konteyner gemisi olarak kayıtlara geçti. MSC'nin patronu Diego APONTE, 2019’da denize indirilen dünyanın en büyük konteyner gemisine, kayınvalidesi Gülsün Soyuer'in ismini verdi ve bu sınıfta inşa edilen tüm gemileri GÜLSÜN CLASS olarak tanımlandı.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ SAĞLIYOR, ÇEVREYİ KORUYOR

Dünyanın ilk megamax 24 sınıfı olma özelliğini taşıyan MSC GÜLSÜN, 399.9 metre uzunluğa ve 61.5 metre genişliğe sahip olmasının dışında, 23 bin 756 TEU taşıma kapasitesiyle, bir konteyner gemisi için rekor büyüklüğünde kapasiteye sahip. MSC GÜLSÜN, gövde direncini azaltarak enerji verimliliğini artırmak için tasarlanan pruva şekli ile enerji verimliliğine dikkat çekici bir yaklaşım sunuyor. Son teknoloji mühendislik, rüzgar direncini en aza indirerek daha düşük yakıt tüketimi sağlıyor. 24 bin TEU taşıma kapasiteli MSC GÜLSÜN gemisi halen dünyadaki en büyük üç gemi sınıfından biri.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti