Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanının ihale tarihini açıkladı. Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılında Atatürk Havalimanı'nın toplam trafiğinin 364 bin 303 uçak iniş-kalkışı olarak gerçekleştiğini söyledi. Bakan Yıldırım, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinin, 3 Mayıs 2013 tarihinde saat 10.00 itibariyle isteklilerin ve basının huzurunda gerçekleştirileceğini, ihale ilanının da yarından itibaren ulusal gazetelerde yer alacağını açıkladı.
Yıldırım, ''Yani işin başında işletme süresini 25 yıl olarak sabitliyoruz. İşletme süresi yapım işlerinin tamamlanmasını takip eden ve havaalanının işletmeye alınmasıyla birlikte başlayacak, 25 yıl devam edecektir. İstekliler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için Devlet Hava Meydanları İşletmelerine ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacaklar'' ifadelerini kullandı. İhalede gerekli rekabetin oluşturulmasına yönelik her türlü önlem ve tedbirin alındığına dikkati çeken Yıldırım, ''Belirlenen takvime göre İstanbul yeni havalimanının ilk etabını, ihalenin karara bağlanmasından ve yer teslimi yapılmasından itibaren 42 ay içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
120 BİN KİŞİYE İSTİHDAM İMKANI
Havalimanının hizmete girmesiyle birlikte yıllık ortalama 120 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacağını bildiren Yıldırım, 2003 yılında havacılıktaki istihdamın sadece 50 bin civarında olduğunu, 2012 sonu itibariyle bu rakamın 165 bine çıktığını kaydetti.
DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI OLACAK
Coğrafi olarak Avrupa ile Asya arasındaki en uygun lokasyonun, 3. havalimanının yapılacağı yer olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti: ''Yeni havalimanı projesini anlatırken, heyecanlanmamak mümkün değil. Bugüne kadar Türkiye'nin en büyük projelerini gerçekleştiren bir bakanlık olarak, düne kadar en büyük dediğimiz İstanbul-İzmir-İzmit Körfez Geçişi Projesi'ni de solda bırakacak yeni bir projeyle karşı karşıyayız. 3. havalimanı projesi maliyet itibariyle, proje büyüklüğü itibariyle İstanbul-İzmir Otoyolu Projesini de geçmiş durumda bir projedir. Tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından en azından bugün için dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olacak yeni İstanbul Havalimanı Projesi ülkemize, İstanbul'umuza, milletimize hayırlı uğurlu olsun.''
İSTANBUL'UN POTANSİYELİ PARİS'TEN AZ DEĞİL
Paris'in yılda 50 milyon turistten 60 milyar avro gelir elde ettiğine dikkati çeken Yıldırım, İstanbul'un potansiyelinin Paris'ten daha az olmadığını hatta çok çok daha fazla olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''2020 Olimpiyatları'na, Avrupa Futbol Şampiyonası'na hazırlanan, aday olan, önemli alt yapı projelerini bir bir gerçekleştiren, dünyanın dikkatini çeken İstanbul'un yeni havalimanıyla, 3. köprüsüyle, Marmaray Projesi'yle, Avrasya Tünel Geçişi'yle, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Treni'yle, İstanbul-İzmir Otoyol Projesi'yle ve Kanal İstanbul yeni İstanbul şehir projeleriyle yedi tepeli İstanbul, yedi projeyle daha da taçlandırılmış olacak ve geleceğin dünya markası şehri olma yönündeki iddiasını daha kararlılıkla ortaya koyacaktır.''
12 YILDA 342 MİLYON YOLCU
Bakan Yıldırım, projenin toplam maliyetinin finansman maliyeti hariç 7 milyar Avro'nun üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti. Süre ve yolcu garantisine ilişkin soru üzerine de Yıldırım, şartnamede işletmeciye toplam 12 yıl için 342 milyon yolcu garantisi verdiklerini bildirdi. Yıldırım, 3. Havalimanıyla ilgili tekliflerin alınacağı 3 Mayıs günü, ihaleyi kazanan firmanın da belli olacağını söyledi.