Dünyanın en pahalı ikinci bileti!

Aşırı vergiler nedeniyle dünyanın en pahalı benzin ve mazotunu kullanan Türkiye, bir rekora da toplu taşımada imza attı.

Başta 15 milyonu aşkın insanın yaşadığı İstanbul’da olmak üzere son 6 yılda toplu taşıma ücretlerine gelen yüzde 100'ün üzerindeki zam, Türkiye'yi dünyada toplu taşımanın en pahalı olduğu ikinci ülke haline getirdi. Ülkelere göre asgari ücretlilerin maaşının ne kadarının şehir içi yol harcamalarına gittiğini gösteren veriler üzerinden yapılan hesaplamada Türkiye en kötü ikinci ülke çıktı. Türkiye'de 370 dolar tutarındaki (949 TL) bir asgari ücretlinin maaşının 66.4 dolarını (170 TL) aylık toplu taşıma harcamasına verdiği ortaya çıktı.

ULAŞIM BELÇİKA’DAN 6 KAT DAHA PAHALI
Meydan gazetesinin haberine göre Türkiye, asgari ücretli çalışanların maaşlarının yüzde 17.9’unu aylık ulaşıma harcamasıyla yüzde 23.6'yla lider durumda olan Brezilya'nın arkasında yer aldı. Ekonomileri ve demokratik sorunları da benzer olan bu iki ülkeyi yüzde 12.4'le Malezya ve yüzde 10.6'yla Çin takip etti. Gelişmiş ülkelerde ise toplu taşıma harcamalarının asgari ücretle çalışan dar gelirlilerin harcamaları içinde çok düşük paylar tuttuğu görüldü. Örneğin Belçika'da bin 637 dolar maaş alan asgari ücretli maaşının sadece 70.9 dolarını ulaşıma harcıyor. Yani bir Belçika vatandaşı toplu taşıma için gelirinin sadece yüzde 3.2'sini kullanıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamına yakınında aylık zorunlu ulaşım giderleri asgari ücretin yüzde 5'inin altında kaldı.

BREZİLYA'DA İSYAN ZAMMI İPTAL ETTİRDİ
Dünyanın en pahalı ulaşım ücretlerinin uygulandığı Brezilya'da halk 2013 yılının Haziran ayında toplu taşıma zamlarına karşı isyan bayrağını açtı. Asgari ücretli çalışan birinin maaşının yüzde 24'ünü ulaşıma harcamak zorunda kaldığı Sao Paolo'da bilet fiyatları 3 realden 3.20 reale çıkınca yüzbinlerce kişi sokağa döküldü. Gelir eşitsizliğine isyan eden halkın tepkisi sonrası belediye yaptığı zammı geri almak zorunda kaldı.

MAHKEME ZAM İPTALİNE ‘HAYIR' DEDİ
İstanbul'da belediye otobüsü ve metrobüs ücretleri son 6 yılda yüzde 115 zamla 1.5 TL'den 3.25 TL'ye yükseldi. Aynı sürede toplam yüzde 50 olan enflasyonu katlayan bu artışlar muhalefetin de gündemine geldi. Son zamlar CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından  mahkemeye taşındı. Tanal'ın ulaşım zammının iptali için açtığı dava ise Ocak ayında İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nce reddedildi. Mahkeme, milletvekili Tanal'ın ulaşım zamlarıyla arasında bağ bulunmadığına kanaat getirip davanın ehliyet yönünden reddine karar vermişti. Kararın ‘siyasal' olduğunu vurgulayan Tanal, kararın sosyal hukuk devletine aykırı olduğunu söyleyip bir milletvekilinin Anayasanın hükümleri uyarınca içeriden ve dışarıdan vatandaşın tüm sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yolcu Taşımacılığı Haberleri

Pegasus Fransız Rivierası'nın incisi Nice’e uçuyor
Petlas YK üyesinden uçakta “milyar dolarlık adamım ben lan” çıkışı
3 saat geciken havayolu tazminat ödeyecek
Muğla Büyükşehir filosuna 35 yeni TEMSA otobüs katıldı
Taksilere acil durum butonu ve kamera zorunluluğu getirildi