Hudut kapılarında bandrol veya kaşe vize alma hakkına sahip 94 ülke vatandaşının, Türkiye'ye giriş işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla bir dizi uyguluma hayata geçirildi.
Yeni düzenlemeye göre, 94 ülke vatandaşları kendilerinden istenen bilgileri Dışişleri Bakanlığı'nın 'www.evisa.gov.tr' web sitesinden internet ortamında kaydedip, vize harcı ödemelerini kredi kartı ya da banka kartıyla elektronik olarak yapmak suretiyle, vizelerini seri bir şekilde alabilecek. 'Elektronik Vize (E-vize)' uygulaması dün itibariyle başladı. Elektronik vize almadan sınır kapılarına gelen yabancılar için bandrol ve kaşe vize uygulaması devam edecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü konuyla ilgili bir duyuru yayımladı. Emniyetin açıklamasında E-vize uygulamasının hudut kapılarında bandrol veya kaşe vize alma hakkına sahip 94 ülke ile mevcut vize rejimine herhangi bir değişiklik getirmediği vurgulandı. Açıklamada, sistemde, başvuru sahiplerinin gerekli bilgilerini Dışişleri Bakanlığının 'www.evisa.gov.tr' web sitesinden internet ortamında kaydedip, vize harcı ödemelerini kredi kartı ya da banka kartıyla elektronik olarak yapmak suretiyle elektronik vize çıktısını alabilecekleri dile getirildi. Açıklamada, 'Elektronik vize başvurusunun başarıyla tamamlanmasının ardından, elektronik vizeler kişinin e-posta adresine gönderilecek, başvuru sahiplerinin elektronik vizelerinin çıktısını alarak havayolları görevlilerine ibraz etmeleri ve istenildiği takdirde emniyet makamlarına göstermek üzere seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir. Elektronik vize, Türkiye'ye turistik veya ticari amaçlar için yapılan seyahatlerde geçerli olacaktır. Bunun dışında çalışma, öğrenim, araştırma, eğitim, uzun süreli ikamet gibi özel meşruhatlı vize başvurularının dış temsilciliklerimize yapılması gerekmektedir.
Elektronik vize başvurusu için, seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir pasaporta, uçuş rezervasyonuna ve geçerli bir kredi kartına ya da banka kartına (Visa veya Mastercard) sahip olmak yeterlidir. Elektronik vize başvurusunda belirtilen tarih, elektronik vizenin geçerlilik süresinin başlama tarihi olacak, bu tarihten itibaren vizenin geçerlilik süresi içinde herhangi bir tarihte Türkiye'ye giriş yapabilmek mümkündür. Elektronik vize, geçerli olduğu süre içerisinde kullanılmadığı takdirde yeni bir elektronik vize başvurusunda bulunulması gerekmekte ve elektronik vize kullanılmadığı takdirde harcı iade edilmeyecektir. Elektronik vize, her bir yabancı yolcunun pasaportuyla elektronik olarak ilişkilendirilmekte ve kişiye ilişkin sorgulamalar online olarak yapıldıktan sonra verilmektedir. Bu nedenle, her bir yolcu için ayrı ayrı elektronik vize alınması gerekmektedir. Pasaportun refakat hanesinde kayıtlı kişilerle birlikte seyahat edilmesi halinde, bu kişiler için de ayrıca elektronik vize alınması gerekmektedir.' denildi.
YASAKLILAR KONTORLÜNDEN GEÇİRİLECEKLER
Sistemin çalışma prensibinin yabancıların bilgilerini sisteme girdikten sonra 'Emniyet Genel Müdürlüğü Yurda Girişi Yasaklılar' veri tabanı üzerinden kontrol edilmesine ve sonrasında kaydın temiz olması halinde vizenin verilmesine dayandığı belirtildi. Elektronik vizelerin, belirli ülke vatandaşlarının Türkiye'ye girişine izin veren A4 boyutunda, bir PDF çıktı şeklinde bir belge olduğu, yabancının verileri hudut makamlarının sisteminde görülebileceği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bütün vize türlerinde olduğu gibi elektronik vize ülkemize mutlak giriş hakkı bahşetmemektedir. İstisnai hallerde hudut makamlarımızın elektronik vize sahibi bir kişiye Türkiye'ye giriş izni vermemesi mümkündür. Yabancılar tarafından temin edilen elektronik vizenin bilgileri anlık olarak Bakanlığımız (Emniyet Genel Müdürlüğü) merkez sunucularına aktarılarak hudut kapıları projesinden otomatik kontrol edilmesi sağlanacaktır. Pasaport kontrol polisinin ikinci bir kontrolüne gerek kalmadan Hudut Kapıları ve Yolcu Projesi otomatik olarak merkez sunucusundan yabancının elektronik vize alıp almadığını kontrol edip, pasaport kontrol polisine elektronik vize bilgisi var veya elektronik vize bilgisi yok şeklinde ikaz verecektir. Sistemde, elektronik vize bilgisi var şeklinde ikaz verdiğinde yabancının girişine izin verilecektir.
THY ile seyahat eden, Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan SAGA (45) (Sahra Altı Afrika Ülkeleri) (Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde (Yeşil Burun Adaları), Cibuti, Çad, Ekvator Ginesi, Eritre, Etyopya, Fildişi Sahili (Kotdivuar), Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Kamerun, Kenya, Komorlar, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire), Lesotho, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Sierra-Leone, Somali, Sudan, Swaziland, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya, Zimbabve) ülkeleri vatandaşları, 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli elektronik vizeyle Atatürk Havalimanı hudut kapısından ülkemize giriş yapabileceklerdir. THY ile seyahat eden, Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan umuma mahsus pasaport hamili Cezayir (resmi pasaportlar vizeden muaf) vatandaşları ile THY ve Mısır Havayollarıyla seyahat eden, Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan umuma mahsus pasaport hamili Mısır (resmi pasaportlar vizeden muaf) vatandaşları, 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli elektronik vizeyle Atatürk Havalimanı hudut kapısından. Ayrıca, 20 yaş altı ve 45 yaş üzerindeki umuma mahsus pasaport hamili Mısır vatandaşları 15 güne kadar ikamet süreli tek girişli elektronik vizeyle, tüm hudut kapılarımızdan giriş yapabileceklerdir."
LOJİPORT