Edirne’den Kars'a 1 TL’ye gidecek!

Shell Eco-marathon Avrupa’ya katılacak olan YTÜ takımı AE2 Project, üst düzey enerji verimliliği sağlayan “İstanbul” adlı araçlarını tanıttı. Araç, 1 TL’lik enerji ile Edirne’den Kars’a (yaklaşık 1600 km) yol kat edecek.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencilerinden oluşan AE2 Project ekibi, Shell Eco-marathon Avrupa yarışmasında kullanacakları araçları, geleceğin otomobili ‘İstanbul’u, düzenledikleri bir basın toplantısı ile sergiledi. YTÜ Davutpaşa Kampüsü tarihi Otağ-ı Hümayun binasında düzenlenen lansman programında, yeni rengi, yeni teknik özellikleri ile rakiplerine fark atmayı amaçlayan YTÜ ekibinin elektrikli aracı, yeni tasarımı ile ilk kez görücüye çıktı.  

Tanıtım töreninde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, elektrikli aracı üreten Yıldızlı öğrencilerin bir hayalle yola çıktıklarını belirtti. Hayallerin fikire, fikirlerin projeye projelerin de ürüne dönüşmesi gerektiğini altını çizen Rektör Yüksek, gençlerin bunu başardığını belirtti. Bu tür ürünlerin Türkiye için önemli olduğunu aktaran Rektör Yüksek, “Bu ürünler sayesinde ülkemizi hak ettiği gibi temsil edecek ve  ülkemizin ve üniversitemizin adını duyuracaklar.” şeklinde konuştu.

Enerjinin dünyada barışın da savaşın da sebebi olduğunu belirten Rektör Yüksek, dünyadaki birçok olayın ardında enerji piyasasına hakim olma ve onu kontrol altına almanın yattığını belirtti.

Enerji arzının önemli olduğunu ancak günümüzde doğayı kirletmeyen, doğaya zarar vermeyen alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin bir o kadar önemli olduğunu belirten Rektör Yüksek, Shell tarafından düzenlenen Eco-maraton müsabakalarının da bu anlamda önemli olduğunu ifade etti.

Törene katılan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise şunları söyledi: “Son 10 yıldır Türkiye’nin farklı illerinden 100’ün üzerinde takım ve 1000’den fazla gencimiz Shell Eco-marathon’a katılıyor. 30 farklı ülkeden 200’ün üzerinde takımın katılacağı Shell Eco-marathon Avrupa’da bu yıl, 17 farklı üniversite ve liseden toplam 20 takımımız Türkiye’yi temsil edecek. Fransa’dan sonra en fazla takımla katılacak ülke olmanın gururunu yaşıyoruz. Shell Türkiye olarak, Türkiye’de yetişen geleceğin mühendislerinin enerji, otomotiv teknolojileri ve enerji tasarrufu alanında elde ettikleri ve edecekleri ilerlemenin, keşfedecekleri yeniliklerin destekçisi olmaya devam edeceğiz. Shell Eco-marathon’da takımlarımızın ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyorum ve başarılar diliyorum” dedi.

YTÜ takımı AE2 Project adına konuşan ekip üyesi Fatih Açıl, takım olarak elektrikle çalışan ve Prototip kategorisinde yarışacaklarını belirterek, “Son derece yoğun bir çalışma disiplini ile ürettiğimiz aracımız ‘İstanbul’ aerodinamik yapısı ve estetikliği ile yepyeni bir araç tasarımına sahip. Toplamda 27 kg olan aracın hafifliği ve dayanıklılığı üretimde kullanılan karbon fiber kalıp gövdesi ile sağlandı. Bir önceki aracımızla 1 kw saatlik enerji ile 437 kilometre mesafe kat etmeyi başararak Türkiye’nin en verimli elektrikli aracı olmayı başarmıştık. Bu aracımızda yaptığımız teknik ve aerodinamik yeniliklerle bu rakamı daha ileri taşımayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız test sürüşlerinde elde ettiğimiz verilere göre, yaklaşık 1 TL’lik enerji ile 1600 kilometre mesafe kat etmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından YTÜ Ae2 Project ekibinin yeni aracı ‘İstanbul’ Mehter marşı eşliğinde kaldırıldı.

YENİ ARAÇ TEKNOLOJİ VE TASARIMI İLE FARK ATACAK!
Yapımı yaklaşık 1 yıl süren ve azimli bir çalışmanın neticesinde ortaya çıkarılan yeni araçta, güvenlik önlemleri de had safhaya çıkarıldı. Binlerce dolarlık otomobillerde bulunan otomatik fren sisteminin (ESP) yanı sıra, güvenli sürüş için geliştirilmiş araç pilotuna yardımcı olan dikiz uyarı sistemi de yeni araçta yer aldı. Tüm bunların yanında araçta Pitt bölgesi ile araç arasında kablosuz veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi de bulunuyor. Telemetri sistemi hareket halindeki araçtan araç hızı, motor sıcaklığı, yol eğimi, motor üzerine düşen akım ve gerilim gibi bilgilerin sensörler aracılığıyla ölçümlenip hem araç içindeki ekrana, hem de kablosuz haberleşme cihazları aracılığıyla paddock alanında bekleyen ekip bilgisayarlarına aktarılmasını sağlıyor. Bu sistem sayesinde yarış esnasında olası bir ters durumda ya da pilotun yaşayabileceği bir sorunun neticesinde aracın uzaktan kontrolü sağlanarak muhtemel aksaklık ve arızaların önüne geçilmesi hedefleniyor. YTÜ öğrencileri tarafından hazırlanan araç bu özellikleri ile Eco-marathon müsabakasının yanı sıra güvenlik, iletişim ve tasarım alanlarında ödülü hedefliyor.  

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez