Efesanport, liman depolamacalığını baştan yazacak

Efesanport, önümüzdeki yıl inşaatına başlanacak olan Efesan Lojistik Merkezi’nin ikinci bloğuyla birlikte, bölgenin lojistik üssü olma iddiasını büyütmeye hazırlanıyor.

Yıllık 3 milyon tonluk genel ve dökme yük kapasitesine sahip olan Efesanport, İstanbul’a 55, İzmit’e ise 40 kilometre mesafede yer alan konumu ve E-5, TEM bağlantılarına olan yakınlığı bölgenin önemli lojistik üslerinden biri olmaya aday… Sahip olduğu bu avantajları bir adım ileri taşımaya hazırlandıklarını söyleyen Efesanport Satış ve Pazarlama Şefi Efecan Aşçıoğlu, Efesan Lojistik Merkezi’nin ikinci bloğuna 2016 yılında başlayacaklarını kaydetti.

Şu an için 77 bin metrekarelik çok katlı bir intermodal tesis olarak hizmet veren Efesan Lojistik Merkezi’nin, önümüzdeki yıl yapılacak yatırımlarla birlikte genel ve dökme yüklere uygun kritik bir tesis haline geleceğini anlatan Efesan Grup Satış ve Pazarlama Şefi Efecan Aşçıoğlu, “Tesisin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin en güçlü liman depolamacılığı sistemini kurmuş olacağız” dedi. An itibariyle A Blok olarak adlandırılan kısmın araç otoparkı ve araçların tırlara yüklenme sahası olarak kullanıldığını belirten Aşçıoğlu, “Otoparkımız,  boyuna göre aynı anda 3 bin 500 – 4 bin binek araç stoklama kapasitesine sahip. Her katın giriş çıkışı farklı olması sayesinde binayı kullanacak farklı firmaların daha rahat ve birbirlerinden bağımsız biçimde çalışabilmeleri sağlanmıştır. Efesanport Lojistik Merkezi’nin ikinci adımı 2016 senesinde başlanılması öngörülen B Blok ile devam edecek. B Blok, kapasite olarak A Blok’tan üstün olacak daha büyük bir alanı kaplayacak. Bu binanın kullanımı, hem ithal/ihraç araçlara hem de gerekli ekipman ve teçhizatın kurulumuyla genel ve dökme yüklere uygun olacak. Günümüzde modern limanların kaliteli bir şekilde depolama hizmeti vermesinin önemini ortaya koyan şirketimiz, bu tesisin inşaatının tamamlanmasıyla beraber bölgesinin en güçlü liman depolamacılığı sistemini kurmuş olacak” diye konuştu.

DIŞ NAKLİYE MASRAFLARI ORTADAN KALKACAK
Bölgenin ihtiyaçlarına paralel olarak bu tarz yapıların limanlar için artık olmazsa olmaz bir öğe haline geldiğini ifade eden Aşçıoğlu, “Günümüz rekabetçi piyasalarında maliyetlerin büyük bölümünün tedarik zinciri sistemi içerisinde oluştuğu düşünüldüğünde, bu tesis lojistik firmalara yüklerinin liman dışı depolara taşımasına gerek olmadan,  limanda stoklanarak dış nakliye masraflarını bertaraf etme imkanı sunacaktır. Tesis ayrıca, operasyonel kabiliyet hızını arttıracak bir şekilde rıhtım ile koordineli olarak çalışacak” dedi.

YILDA 3 MİLYON TON ELLEÇLEME KAPASİTESİ
Efecan Aşçıoğlu, 2008 yılında Efesan Grup bünyesine katılan Efesanport’un, konumu itibariyle de bölgenin kritik bir noktasında yer aldığını dile getirdi. Limanın İstanbul’a 55, İzmit’e ise 40 kilometre uzakta olduğunu hatırlatan Aşçıoğlu, Efesanport’un E-5 ve TEM otobanlarına olan yakınlığı sayesinde, limanı kullanan araçların anayollara erişiminin rahat ve kolay olduğuna vurgu yaptı. 100 bin metrekarelik taban alanında, 3 vardiya olarak 7 / 24 hizmet verildiğini anlatan Aşçıoğlu, “Yıllık 3 milyon tonluk genel ve dökme kuru yük elleçleme kapasitesine sahibiz. Konvansiyonel yüklerde, ağırlıklı olarak bölge portföyünün yapısı gereği demir-çelik sektörüne hizmet vermemize karşın, bu yüklerin yanında alüminyum, orman ürünleri, asfalt, düz cam, paketli yükler, tahıl yükleri, asfalt yükleri ve proje yüklerine de hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜK İŞLEMLERİ YETİŞMEYEN FİRMALARA STOKLAMA ALANI
Konvansiyonel yüklerinin yanı sıra 2013’ün Temmuz ayı itibariyle Ro-Ro gemilerine de hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Aşçıoğlu, limanın Ro-Ro gemileri için ayrılan kapasitesinin yılda 230 bin araç olduğunu kaydetti. Aşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elleçlenen araçlar,  Efesanport’un işletmesini yaptığı liman sahası içerisinde, iskeleye 600 metre mesafede yer alan 77 bin metrekarelik gümrüklü kapalı katlı otoparkta stoklanıyor. Liman sahasının tamamı gümrüklü saha olmakla beraber ‘Geçici Depolama Alanı’ statüsünde. Böylece gümrük işlemleri yetişmemiş olan yükler için veya ithalatı hemen yapılmayacak yükler için firmalara stoklama imkanı sağlamış oluyoruz.”

LİMAN KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKACAK
Geçtiğimiz yılın başından itibaren liman ekipmanlarını yenileme ve sayısını arttırma konusunda önemli adımlar attıklarını aktaran Aşçıoğlu, bu yıl aldıkları iki yeni mobil vinç ile limandaki toplam mobil vinç sayısının 6’ya yükseldiğini anlattı. İhtiyaca bağlı olarak bu vinçlerin haricinde çeşitli kaldırma kapasitesine sahip vinçlerin piyasadan kiralanabildiğini ifade eden Aşçıoğlu, yeni yatırım planlarını da anlattı:  “Efesanport, gelecek dönemlerde  de mevcut yatırımlarının üstüne koyarak devam edecek. Öncelikle, bölgenin ihtiyacı gereği Efesanport Lojistik Merkez’ini tamamlamayı hedefliyoruz. Bu projemize ek olarak mevcut iskelemizi 225’ten 300 metreye çıkarıp, 300 metrelik ikinci bir iskele daha inşa etmeyi planlıyoruz. Böylece liman kapasitemiz iki katına çıkmış olacak. İnşaat kısmı dışında tren yolu bağlantısının liman içerisine bağlanması gelecek projelerimiz arasında yer alıyor. Böylece limanımızı kullanan firmalar, şehir içi ve şehir dışı taşımalarında maliyeti düşürme imkanına sahip olacak.”

200 FİRMANIN HER BİRİNE AYRI BİR ÇÖZÜM
Ar-Ge faaliyetlerini piyasa ihtiyaç ve taleplerine paralel olarak şekillendirdiklerini belirten Aşçıoğlu, farklı talebi olan her firmaya özel çözümler ve teknolojiler geliştirebildiklerini anlattı. Aşçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Efesanport’un, bölgenin getirdiği dinamikleri iyi okuması ve vizyon sahibi bakış açısı ile çalışmalarını “yarın” odaklı olarak planlamaktadır. Araç otoparkı, limanın demiryoluna bağlanması,  ekipmanların yapılan işi en optimal maliyetle, en uygun sürede,  çevre dostu olarak tercih edilmesi  ve konusunda uzman ekibimiz,  yapılan işin ne derece hassasiyetle yaptığının bir kanıtı. Bunların yanında,  Efesanport kültürü her zaman daha iyisini yapmak için müşteri odaklı çalışmayı gerektirmektedir. Çalışılan 200’ ü aşkın firmanın çok çeşitli talepleri vardır. Bunları karşılayabilme adına insan faktörünü sürekli gelişmek, bunu yaparken de her türlü teknolojik bilgi sistemlerini buna dahil etmek Ar-Ge ve inovasyonumuzun kaynağını oluşturuyor. Ek olarak Operasyon ve Satış-Pazarlama ekibi olarak liman gezilerini bir kültür haline getirdik.  Senede 4-5 defa Türkiye’deki diğer limanları gezerek hem bilgi alışverişinde bulunuyoruz, hem de kendimizi daha da geliştirmek için bunu önemli bir fırsat olarak görüyoruz.  Samsun’dan Mersin’e Aliağa’dan İskenderun’a Türkiye’deki her limanla çok iyi ilişkiler içerisinde olup meslektaşlarımızın başarılarıyla övünürken mevcut çalışmalarımıza neler katabileceğimizi kendileriyle tartışıyoruz.”

Burak GÜNER – Marin&Port

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

"Jeopolitik krizler, bazı armatörlere 9 kat daha fazla kâr getirdi"
Kızıldeniz 2025’te açılır mı bilmecesine yanıt aranıyor
Yang Ming, “Arkas Bunker'la Yola Devam” dedi
Ambarlı Limanı'nda konteyner gemisi battı
Bankalar Galataport'a ortak oldu