EGEYURT Lojistik, kamyoncunun ÜBER’i olma yolunda

450’si özmal, oluşturdukları YÜKSİS sistemine kayıtlı araçlarla beraber 8 binlik bir kapasiteye ulaşan Egeyurt, Türkiye’nin en büyük kamyon filosunu yönetiyor. Üyelerine %12’ye varan oranlarda mazot indirimi sağlayan firma daha birçok hizmetle öne çıkıyor

Balıkesir’in Edremit ilçesinden Türkiye’nin en büyük kamyoncu ailesi doğuyor. Kurdukları interaktif YÜKSİS sistemiyle gittikçe büyüyen Egeyurt Lojistik, bugün itibariyle Türkiye’deki en büyük kayıtlı kamyon filosuna sahip. Volkan, Erkan, Hasan ve Özkan Özdemir kardeşler; önce babalarından, sonra da annelerinden aldıkları bayrağı zirveye doğru taşıyor.

Egeyurt Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Özdemir ve firmanın başarılı Genel Müdürü Mehmet Kaşlı ile Egeyurt’un hızlı büyüme öyküsünü Logitrans Fuarı’ndaki stantlarında konuştuk.

1972 yılında 1 kamyon ile başlayan yolculuğun bugün Türkiye’nin en büyük kamyoncu ailesi olma hedefine doğru adım adım yürüdüğünü ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Özdemir, “Türkiye yurtiçi nakliye piyasasında çalışan bireysel nakliyeci sayısı 100 bini TIR, 100 bin civarında da kamyon olmak üzere 200 bin araçtır. 8 bini bizim bünyemizde faaliyet gösteriyor” diyor.

İşte Volkan Özdemir’in sorularımıza yanıtları…

  • İki yıl önce başlattığınız YÜKSİS uygulamanız hakkında bilgi verir misiniz?

YÜKSİS benzeri iş yapan firmaların asıl işi yazılımdır. Biz, kamyonculuk mesleğinden gelen bir aileyiz. Şu an 450’si özmal araçla birlikte sisteme kayıtlı 8 bin kamyon-TIR’ımız var. Bu araçların işletmesi resmi olarak Egeyurt Lojistik’e ait.

YÜKSİS, Egeyurt Lojistik’in bir uygulaması. Biz önceden de nakliyeci ve taşıtanın araçlarını buluşturuyorduk. O zamanlar telefon aracılığıyla verdiğimiz hizmeti, dijital platforma taşıdık. Bize gittiği bölge ve illeri söylüyorlardı, biz de dönüş yüklerini buluyorduk. Pandemi, bu işi daha hızlandırma gereği yaşattı, biz de YÜKSİS ile yola çıktık.

  • Bugünlerde taşımacılık piyasası yükünü dijital platformlarda bulur hale geldi ve bu konuda tam bir enflasyon yaşanıyor. Sizi diğerlerinden ayıran farkınız ne?

UETS sistemi nedeniyle bizim bu araçların yük bildirimini, nerede olduklarını, ne taşıdıklarını bildirmemiz zaten zorunlu, biz buna dönüş yükünü bulmayı da ekledik. Aslında kendi araç parkımızın hizmete sunulmasıdır yapılan. Şu anda kapalı devre olarak çalışıyoruz. Dışardan bir üyeyi sisteme dahil etmiyoruz. Henüz onlara yönelik bir çalışmamız yok. İlerde sisteme yeni katılacak adaylar, belli bir referans aşamasından geçtikleri takdirde sisteme katılabilecek. Çünkü sisteme dahil ettiğimiz her kamyoncu; güvenli ve eğitimli olmak zorunda. Biz Egeyurt Akademimizde diksiyon eğitimleri, güvenli sürüş, evrak takibi, faturalama, ileri sürüş teknikleri veriyor ve her şeyiyle kefil oluyoruz. Referans kart uygulamasıyla, yük verenler sürücüyle ve araçla ilgili tüm bilgilere, evraklara kare kod uygulamasını okutarak ulaşabiliyor. Sistemdeki her araca Türkiye'nin önde gelen iki akaryakıt şirketinden aldığımız yüzde 12’ye varan mazot indirimlerini yansıtıyoruz. İşveren, sistemimizdeki herhangi bir kamyoncuyu tercih ettiğinde daha en başından bir maliyet avantajı elde edebiliyor, daha rekabetçi navlunlara ulaşabiliyor. Faturalar tek elden kesildiği için ödeme kolaylıkları kazanıyorlar. Örneğin, yük verene 40 gün vade yapabiliyoruz. Çünkü, bunu kendi içimizde karşılayabilecek güçteyiz.

“SİSTEMİMİZE KAYITLI ARAÇLARDAKİ HIRSIZLIK SAYISI SIFIR”

  • Peki başka ne gibi farklılıklarınız var?

YÜKSİS ile emsal işi yaptığını söyleyenler aslında doğruyu söylemiyor. Çünkü, yazılımcı bir uygulama geliştiriyor ve herkesi sisteme dahil ederek işlerini yürütüyor. Bizim faaliyetimiz onlardan çok farklı. Bizim sistemimize girebilmek için önce hukuk departmanımızın incelemesinden referans aşamasından geçmesi gerek. Biz, her gün 30-40 aracı sisteme dahil ediyor, yaklaşık 4-5 aracı da reddediyoruz. Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uygun 8 sayfalık bir formumuz var bunun doldurulması gerekiyor. Bu formun imzalanmasının ardından kişinin adli sicil kaydını istiyoruz. SGK dökümlerinden de geçmişte yaptığı işlere bakılıyor. Çalıştığı nakliyeci kooperatifinden referans istiyoruz. Bunu gerçekten şoför mü, yoksa bu işe yeni giren biri mi olup olmadığını kontrol için yapıyoruz. Hukuk birimimizin ardından yine kendi bünyemizde Egeyurt Sigorta birimimiz var. Burada da aracın geçmiş kaydı çıkarılıyor. Sorguladığımız birkaç kanalın ardından daha sisteme dahil oluyorlar. Bunca titizliği bir hırsızlık durumunda yetki belgesi sahibi de sorumlu olduğu için yapıyoruz. Bizim sistemimize kayıtlı araçlardaki hırsızlık oranı iki yıldır sıfırdır.

  • Tüm bu aşamaları geçip de sisteme dahil olabilenler nelerden yararlanıyor? Hizmetin karşılığında ne ödüyorlar?

Türkiye'nin en önde gelen iki akaryakıt istasyonundan doldurdukları mazotta yüzde 10-12 indirim alıyorlar. Türkiye’nin 81 ilinde Egeyurt aracının önceliği vardır. Bunların her birinin elinde kare kodlu referans kartlarımız bulunuyor. Nakliyeci, ya da yük veren işi verirken bu karekodunu okuttuğunda aracın markası, sigorta bilgileri, SRC’si, psikoteknik raporlarını görebilİyor. 81 ilde yük bulabiliyor. Uygulamamız yalnızca Egeyurt kullanıcılarına özel. Hangi şehirdeyse oradaki yükünü buluyor, talip oluyor ve yükü alıyor. Yoksa lokasyonunu belirtip yük aradığını yazıyor. Bunun için yalnızca bir giriş ücreti ödüyor ve başkaca hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Biz sadece üyelerimize katma değer yaratacak işler geliştiriyoruz.

Bunun dışında kiralık araç modelimiz var. Örneğin, 1 yıl boyunca araçlarını çalıştıramayacağını söyleyen üyemiz çıkabiliyor. Biz de, 1 yıl boyunca araçlarını piyasanın çok üzerinde yüksek ücretler ödeyerek işletiyoruz.

SOLDAN SAĞA: Mehmet Kaşlı (Genel Müdür), Hasan Özdemir (Yönetim Kurulu Üyesi), Volkan Özdemir (Yönetim Kurulu Başkanı) ve Erkan Özdemir (Yönetim Kurulu Üyesi)

  • Egeyurt’un alışılmadık, ezber bozan işler de yaptığını biliyoruz. Bu faaliyetlerinizden söz eder misiniz?

Yeni nesil kamyoncu danışmanlığı ile bir organizatör firma olma arzusundayız. Onların yalnızca araçlarını sürmesine odaklanmalarını istiyoruz. Sürücülerimize tamamlayıcı sağlık sigortası yapmayı planlıyoruz. Örneğin, İstanbul’a gitti ve sağlığıyla ilgili bir sorun yaşadı, gidecek özel hastaneye tedavisini olup, yoluna devam edebilecek. Uygulama, bütün ailesini kapsıyor olacak. Ya da bizim mesleğimizde çok sık yaşanan ödemelerini alamama durumu var. Böyle bir vaka yaşandığında, faturasını hukuk departmanımıza iletiyor, biz hemen ödemesini gerçekleştiriyoruz. Yük sigortasını sisteme girdiklerinde standart olarak yapıyoruz. Dışardan poliçeye sahip olmak istediklerinde de 2.500 liralık poliçeyi 800 liraya temin ediyoruz. Burada da bir kar marjımız yok. Sigorta firmasıyla anlaştığımız miktarı yararlanmaları için nakliyeciye sunuyoruz.
Bunun dışında Türkiye’nin en önemli firmalarından indirimli lastik alıp, üyelerimizin hizmetine sunuyoruz.

Sektörel hibe ve desteklerden üyelerimizi yararlandırıyoruz. Bu konuda uzman olduğumuzu söyleyebilirim. Çünkü, YÜKSİS’i de yine KOSGEB’in Ar-Ge desteğinden yola çıkarak oluşturmuştuk. Biz bu destekleri alırken, kamyoncuyu da aynı desteklerden yararlandırmanın çalışmalarını yapıyoruz. Mesela 5 işletme biraraya geldiğinde KOSGEB’in işbirliği destekleri var. Bununla ilgili projeler üreterek destekten yararlandırma çalışmaları yapıyoruz.

Diyelim ki üyemiz yolda kaldı. Türkiye’de 922 ilçe var ve her ilçede en az bir üyemiz var. Bizi aradıklarında o ilçedeki üyemizi arıyor ve kimi yönlendireceği konusunda destek veriyoruz.

Kamyoncular, çoğunlukla büyük araçları nedeniyle elektrik-su faturalarını ödemekte sıkıntı yaşıyor. Biz de görüntüsünü isteyip onların adına ödemeyi gerçekleştiriyoruz. Onlar da uygun olduklarında hesabımıza geri ödemesini yapıyor.

Yükünü aldığı firma, ödeme gününün ileri bir tarih olduğunu söylüyor. Kamyoncu zaten serumla yaşıyor. Bu bekleme süresi onu çok zorluyor. Burada da biz devreye giriyoruz. Eğer çalışılan firma sağlamsa bizim faturamızı kesmesini söylüyoruz. Kesebiliyor, çünkü işletmesi bize ait. Ödemesini biz alıyoruz, kamyoncuya da akaryakıt olarak ödüyoruz. O indirimli olarak akaryakıtını alıyor, biz de günü geldiğinde yapılan işin ücretini tahsil ediyoruz.

Biz hizmeti daha fazla kişiye ulaştırmaktan çok verdiğimiz hizmeti çeşitlendirip güçlendirme arzusundayız. Türkiye’deki bütün büyük kamyon garajlarında varız. İçerisindeki ofislerimiz sayesinde hizmet veriyoruz. Edremit’teki kendi kamyon garajımızda yemek, banyo, otopark, sınırsız çay kahveyi ücretsiz olarak sunuyoruz.

Yeni başlattığımız bir uygulama ile de mobil destek araçlarımızla kamyoncunun ayağına giderek sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz. Teslim kağıtlarını, evraklarını toplayacağız ve zaman kayıplarını ortadan kaldırarak onların yalnızca işlerine odaklanmalarını sağlayacağız.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı