Ekol'ün blok tren projesine ödül

6 Ekim 2011 tarihinde,  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde; Ekol Lojistik Süreç Geliştirme &...

6 Ekim 2011 tarihinde,  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde; Ekol Lojistik Süreç Geliştirme & Tasarım Genel Müdür Yardımcısı Murat Boğ, ödülü LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş’dan aldı.

Lojistik Derneği ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen I. Ulusal Lojistik Proje Yarışması’nda Kurumsal kategoride Ekol Lojistik geliştirdiği blok tren projesiyle ödül kazandı. 6 Ekim 2011 tarihinde,  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde; Ekol Lojistik Süreç Geliştirme & Tasarım Genel Müdür Yardımcısı Murat Boğ, ödülü LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş’dan aldı.

Ekol Lojistik; 2008 yılında geliştirdiği blok tren projesiyle; Avrupa ülkelerine ihraç edilen ve her bir gidiş-dönüş karayolu seferinde 7.000 km'ye ulaşan mesafeler kat eden Türk mallarının, bu uzun yolculuğunun karayolu bölümünü 2.000 km'ye düşürdü. Bu uygulamayla, kaynakların hızla tükendiği günümüz dünyasında, her seferde araç başına 1700 litre yakıt tasarrufu sağlarken; her ay 110.000 ağaç kurtaran Ekol; 2011 yılında gerçekleştirdiği 18 milyon Euro yatırımla, 509 yeni araç alarak sefer sayısını da 8300’e çıkardı.

Ekol Lojistik, blok tren uygulamasıyla Türk mallarını çekici eşliği olmadan, yarı-römorklarla, İstanbul, İzmir ve Mersin limanlarından Ro-Ro gemilerine yükleyerek, 3 gün içerisinde İtalya'nın Trieste Limanı'na gönderiyor. Trieste'den sonra, varış gününde limandan trenlere yüklenen yarı-römorklar, bir günden kısa zaman zarfında Almanya Worms terminaline ulaşıyor. Trenden indirilen yarı-römorklar, Ekol'ün Alman plakalı çekicilerine takılarak bu noktadan sonra Almanya, Benelüks ülkeleri, Fransa, İngiltere, İsviçre, Danimarka, İrlanda ve İspanya'ya taşınıyor.

Ekol Lojistik, "blok tren" uygulamasıyla sera gazı etkisine karşı mücadelede önemli bir adım atmış oluyor; ana güzergahta çekici kullanılmaması nedeni ile daha az kirletici madde salınımı meydana gelirken, gürültü kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve CO2 izinin azaltılması konusunda büyük ölçeklerde tasarruf yapabiliyor. Her bir gidiş - dönüş seferde yarı-römork başına 5000 kilometre daha az karayolu kat ediliyor. Böylelikle; 1700 lt yakıt, 4590 kg CO2, 11.9 kg NOx , 0.17 kg partikül tasarrufu sağlanıyor.

Ekol'ün blok tren uygulamasına başladığı 2008 senesinde her seferde 32 yarı-römork sevk edilen 18 sefer, 2009 yılında 92 sefer, 2010'da 210 sefer gerçekleştirildi. 2011 yılında şu ana kadar 295 sefer gerçekleştiren Ekol’ün yıl sonuna kadar tamamlamayı planladığı sefer sayısı ise 500. 3 yılda yaklaşık yüzde 2800 artışla 500 sefer hedefinin tutturulması halinde toplamda  40.000.000 km daha az karayolu kullanılacak. Bu da dünyanın çevresinin bin kere dolaşılmaması anlamına geliyor. 500 sefer;  36 bin 720 ton CO2, 13 milyon 600 bin lt yakıt, 95 bin 200 kg NOx tasarrufu sağlıyor.

Ekol Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Murat Boğ konuyla ilgili olarak;  “2008 yılında hayata geçirdiğimiz çevreye duyarlı yeşil lojistiğin önemli araçlarından biri olan blok tren uygulamamız ile Türkiye’de ilk defa Lojistik Derneği (LODER) ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından ortaklaşa düzenlenen I. Ulusal Lojistik Proje Yarışması’nda kazandığımız bu ödül, başarılarımızın ispatı niteliğindedir” dedi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hafif Ticari Haberleri

eDeliver 5 ile daha çok yükü daha ekonomik taşıyacaksınız
TATKO Lastik, filosunu MAN TGE'ler ile yeniliyor
Scudo Yeni Gövde Tipi ve Motor Seçeneği ile Satışa Sunuldu
Yeni eSprinter ile Mercedes hafif ticarilerde elektrikli dönüşüm başlıyor
Volkswagen'in Elektrikli ID. Buzz Aracına Yakından Bakış