Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "2016 Dünya Enerji Yatırımı Raporu'na göre, benzinle çalışan araçlara göre daha verimli olduğu kabul edilen elektrikli otomobil satışının artması, enerji verimliliği alandaki yatırımlara da olumlu yansıdı. Bu kapsamda geçen yıl bu alana 4 milyar dolar yatırım yapıldı.
Bu yatırımın büyük bölümünü içten yanmalı motorlar ve elektrikli araçlar arasındaki fiyat farkını kapatmak için ülkelerin verdiği yatırım teşvikleri oluşturdu. Geriye kalan kısmı ise elektrikli araç kullanıcıları tarafından gerçekleştirildi.
Geçen yıl dünyada elektrikli araç satışı bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 artarak 550 bine yükseldi. Söz konusu dönemde yapılan elektrikli araç satışlarıyla günlük küresel petrol talebinin 10 bin varil gerilediği ifade edildi.
Dünya genelinde geçen yıl en fazla elektrikli arabanın satıldığı ülke Çin oldu. Bu dönemde Çin'de 200 bin elektrikli araç satışı yapıldı. Ulaşım kaynaklı hava kirliliğini azaltmaya ve imalat sektörünü geliştirmeye yönelik politikaların uygulandığı ülkede, elektrikli araç kullanımının daha da yaygınlaşacağı belirtiliyor.
Dünya genelinde en fazla elektrikli aracın satıldığı ikinci ülke ise ABD oldu. Geçen yıl ABD'de 110 bin elektrikli otomobil satıldı. Böylece dünyada 2015'te elektrikli araç satışlarının yarıdan fazlası Çin ve ABD'de gerçekleşti.
Ayrıca raporda, dünyada elektrikli araç sayısının artmasıyla birlikte geçen yıl 190 bin araç şarj istasyonunun kurulduğu belirtildi.
Türkiye'de durum
Son dönemde Türkiye'de de elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla mevzuat çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda TBMM'de elektrikli araçların teşvikine ilişkin "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi· i·le Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deği·şi·kli·k Yapılmasına Dai·r Kanun" yasalaştı.
Söz konusu kanunla elektrikli ve hibrit araçlar için vergi basamaklarında yeni bir alt birim oluşturuldu. Bu araçların vergilendirilmesinde değişiklik sağlamak için vergi basamaklarına hem benzin hem de elektrikle çalışan hibrit araçlar adıyla yeni bir alt birim eklendi. Böylece, bu tip araçlar teşvik kapsamına alınmış oldu.
8 AYDA 36 SATIŞ
Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) verilerine göre, Türkiye'de bu yılın 8 ayında 36 elektrikli otomobil satışı yapıldı. Benzin ve mazotlu araçlarla rekabet edebilmek amacıyla elektrikli ve hibrit araçların gidiş mesafesinin artırılması ve ülkede şarj istasyonu sayısının artırılması hedefleniyor.