En ‘dur-kalk’lı şehir İstanbul!

Dünyanın en önde gelen motor yağı çözümleri tedarikçisi olarak dikkat çeken Castrol ile dünyanın lider navigasyon ve lokasyon bazlı ürün ve servis...

Dünyanın en önde gelen motor yağı çözümleri tedarikçisi olarak dikkat çeken Castrol ile dünyanın lider navigasyon ve lokasyon bazlı ürün ve servis sağlayıcısı TomTom işbirliğiyle düzenlenen Global Dur-Kalk Endeksi’nin yeni sonuçları açıklandı. Buna göre İstanbul, sürücü başına yıllık 31 bin adeti aşan dur-kalk ortalamasıyla endeks kapsamında yer alan dünya genelindeki 50 şehir içinde zirvede yer aldı. İstanbul’u takip eden diğer şehirler ise Meksiko ve Moskova oldu.

Castrol için TomTom tarafından, uydu navigasyon sistemlerindeki bilgiyi kullanarak dünya genelinde 50 şehirdeki araçlar üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarını içeren ve amacı değişen sürüş koşullarının dünya genelinde araçlar üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekmek olan “Global Sürüş Endeksi”nin yeni sonuçları açıklandı. Buna göre İstanbul, sürücü başına yıllık 31 bin 200 adetlik dur-kalk ortalamasıyla zirvede yer alırken, ikinci sırayı 30 bin 480 adetlik ortala dur-kalk sayısıyla Meksiko ve üçüncülüğü ise 29 bin 520 adetlik dur-kalk ortalamasıyla Moskova elde etti. Dünya çapında büyük metropolleri içeren araştırmanın sonuçlarına göre İstanbul’daki sürücülerin,  listenin en sonunda yer alan Rotterdam şehrindeki sürücülere göre yılda 24 bin kez daha fazla dur-kalk yaptığı ortaya çıktı. Araştırmada yer alan önemli diğer şehirlerden biri olan Pekin’de yıllık 28 bin 200 adet, Londra’da 21 bin adet,  New York’ta 15 bin 480 adet ve Sidney’de ise 13 bin 200 adetlik sürücü başına dur-kalk ortalaması olduğu tespit edildi.

Yoğun dur-kalk yapılan araç sürüşlerinin otomobil motorunda mikroskobik yıpranmayı artırabildiğine dikkat çeken Castrol’ün araştırmalarına göre normal bir sürücünün yılda 18 bin adete kadar dur-kalk yapabileceği de belirtiliyor. Bu sonuçlar, dur-kalk kaynaklı motor yıpranmasının seviyesini işaret etmekte ve önlem almanın gerekliliğini göstermektedir; bu da Castrol’ün bu çalışmayı yaptırmasının sebeplerinden biriydi.Proje, her pazardaki dur-kalk sürüş seviyesine, trafik yoğunluğuna, kentleşmeye ve kısa yolculuklara dikkat çekmektedir. Bir bölge ve zaman aralığı içerisindeki tüm araç ve yolculuklardan alınan veriler TomTom tarafından toplandı; toplam kat edilen mesafe ve toplam yapılan dur-kalk sayısı hesaplandı ve her bölgede kat edilen km başına ortalama dur-kalk sayısı elde edildi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak