Talat Aydın, Bakanlık DLH Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 5 yıllık faaliyetlerini değerlendirdi.
Hiçbir siyasi iradenin el süremediği ve sektörü yapısal olarak değiştirecek yasal düzenlemelerin son 5 yılda hayata geçirildiğini, 2003 yılında çıkarılan Karayolu Taşıma Kanunu'nun yürürlüğe sokulmasının en önemli iş ve bu tarihin bir milat olduğunu anlatan Aydın, bunun paralelinde sektörü düzenleyen pekçok yasal düzenlemenin yapıldığını kaydetti.
Sadece kısa mesafe yolcu taşımacılığının henüz düzenlenmediğini, bu konudaki çalışmalarının ise sürdüğünü belirten Aydın, 2003 öncesinde yüzde 10 düzeyindeki sektördeki düzenleme kapsamının bugün yüzde 75'e ulaştığını ifade etti.
Şehirlerarası otobüsle yapılan yolcu taşımacılığının son 5 yılda büyüdüğünü kaydeden Aydın, 2002 yılında 556 olan bu alanda faaliyet gösteren firma sayısının bugün yüzde 98 artışla 1102'ye yükseldiğini bildirdi. Aydın, ''Dünyanın en iyi tarifeli şehirlerarası yolcu taşımacılığı Türkiye'de yapılıyor. En modern ve en gelişmiş yolcu taşımacılığı düzenine sahibiz. Bu, ulaştırma bakımından ciddi bir imkan. Her yöne kolay erişilebiliyor'' diye konuştu.
Otobüsle yolcu taşımacılığı yapan otobüs sayısının son 5 yılda 9 bin 187'den yüzde 151 oranında bir artışla 23 bin 60'a ulaştığını bildiren Aydın, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan araç sayısında da benzer bir artış kaydedildiğini ifade etti.
Aydın, yolcu taşımacılığının ayrılmaz parçası olan yolcu terminallerine de çeki düzen getirdiklerini, 34'ü büyük şehirlerde olmak üzere 294 terminalin lisanslandığını belirtti.
EŞYA TAŞIMACILIĞI
Talat Aydın, eşya taşımacılığı konusundaki faaliyetleri anlatırken, isteyen herkesin faaliyet gösterebildiği bu alana 2003 yılında düzen getirdiklerini, 268 bin 755 işletmeyi lisansladıklarını belirtti.
Yurt içinin yanı sıra uluslararası eşya taşımacılığının da büyüdüğünü kaydeden Aydın, uluslararası eşya taşımacılığının ortalama yüzde 65 düzeyinde büyüme kaydettiğini söyledi. Aydın, uluslararası eşya taşımacılığında kullanılan araçlarının tümünün de yenilendiğini dile getirdi.
Karayollarında tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin bir yönetmelik çıkardıklarını kaydeden Aydın, kimyasal ve patlayıcı madde taşımacılığının daha nitelikli araçlarla yapılmasını öngören bu düzenlemenin 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Aydın, 56 ülkeyle ikili karayolu taşıma anlaşması bulunduğunu, son 5 yılda 13 ülke ile belgesiz geçiş imkanı sağlandığını, diğer ülkeler için taşımacılara verilen geçiş belgelerinin iki kat artırıldığını belirtti. Aydın, sınır kapılarındaki geçişleri de otomasyon sistemi sayesinde kolaylaştırdıklarını vurguladı.
İDARİ CEZA
Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, 2003 sonrasında sektöre denetimi de getirdiklerini, bu çerçevede kurallara uymayan taşımacılara idari para cezası uygulamaya başladıklarını belirtti.
Aydın, yükümlülüklerine uymayan taşımacılara, 1 Temmuz 2006-31 Aralık 2007 tarihleri arasında bakanlık personelinin 11 milyon 821 bin 254 YTL, polis ve jandarma ile diğer trafik ekiplerinin 7 milyon 793 bin YTL olmak üzere toplam 19 milyon 614 bin YTL idari para cezası uygulandığını bildirdi.
YENİ KANTARLAR KURULACAK
Karayolunda eşya taşıyan araçların ağırlık denetimlerine de başladıklarını vurgulayan Aydın, yakın bir zamanda karayollarına döşenecek kantarlar sayesinde araçların durdurulmadan kontrolünün yapılacağını, fazla yük taşıyan araçların kamera sistemiyle kaydedilerek 500 metre ilerideki istasyonda durdurularak para cezası kesileceğini söyledi. Aydın, bu sistemin birkaç ay sonra başlangıçta Ankara civarında devreye sokulacağını ve daha sonra yaygınlaştırılacağını kaydetti.
AŞTİ'DE OTOPARK ÜCRETİ
Aydın, şehirlerarası yolcu terminallerinde 25 dakikayı geçmeyen beklemelerde otopark ücreti alınmaması kararının AŞTİ'de uygulanmadığının belirtilmesi üzerine, uygulamanın Türkiye'nin her yerinde hayata geçirildiğini, ancak bir ya da iki yerde aksama yaşandığını ifade etti.
Terminal işletmecilerinin bu konuda biraz gönülsüz davrandığını vurgulayan Aydın, bu kuralın hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek yargıya taşıdıklarını, ancak yargının düzenlemelerin hukuka uygun olduğuna karar verdiğini anlattı. Aydın, şunları kaydetti:
''Gönülsüz de olsa uyguluyorlar. Yalnız AŞTİ'de vatandaşlarımızın bu konuyu takip etmelerini istiyorum. Hala, sıkıntılar olduğu kulağımıza geliyor. Arkadaşlarımız bununla ilgili gerekli tedbirleri de alacaklardır. Kural olarak terminal işletmesinin faaliyetinin durdurulmasına kadar yaptırım mevcuttur. AŞTİ'de temel hedefimiz bu kuralı uygulatmak ve bu biz uygulatmaya başladık. Yalnız onların bu kuralın herkes tarafından bilinmesini saklayan bir anlayışları var. Sormadıkça para almaya devam ediyorlar şeklinde şikayetler geliyor. Onu da düzelteceğiz.''
Talat Aydın, basın toplantısının ardından, bu kuralın vatandaşlara duyurulması amacıyla AŞTİ'nin girişine bir tabela asılması için talimat verdi.
BUS&TRUCK