Dev şirketlerin rüzgâr enerjisine ilgisi artarak sürüyor. Bu alanda en büyük yatırımcılardan olmayı planlayan Fiba Holding iştiraki Fina Enerji de 2013 yılı sonuna kadar 87,5 megavat olan kurulu gücünü 400 megavata çıkarma kararı aldı. Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, 2007 yılında 125 milyon lira özkaynakla girdikleri enerji sektöründe 450 milyon liralık yatırım-bilanço büyüklüğüne ulaştıklarını söyledi.
Fina Enerji, Hatay ve İzmir'de 87,5 megavat olan kurulu gücünü 6 ay içinde devreye alacağı 65 megavatlık yeni santrallerle 150 megavatın üzerine çıkaracak. Murat Özyeğin, "Ayrıca lisanslarını aldığımız ve bu yıl içinde veya 2013'ün ilk yarısında inşasına başlayacağımız bir 225 megavatlık santral projemiz daha var. Bu sebeple 2013 sonunda rüzgâr enerjisi alanında 375 megavat kurulu gücümüz olacak. Bu, henüz görüşmesi süren lisansları içermemektedir. Her hafta her ay yeni lisans projesi üzerinde çalışıyoruz. Benim şahsi hedefim 2013 sonunda 400 megavatın altında kalmamak." dedi. Bunun için Haziran 2013'e kadar sadece rüzgâr santrali alanında 1 milyar lira yatırım yapmış olacaklarını ifade eden Özyeğin, bunun yanında jeotermal, güneş, hidroelektrik ve termik santrallerle de ilgilendiklerini açıkladı. 2015 itibarıyla tüm bu alanlarda toplam 1 milyar Euro'nun üzerinde yatırım yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Özyeğin, "Altında kalırsak kendimizi istediğimiz safhaya ulaşamamış sayacağız." ifadesini kullandı. Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında rüzgârı 'dominant kalem' olarak niteleyen Özyeğin, "Türkiye enerji alanında ithalata bağımlılık yaşamaktansa kendi rüzgâr koridorlarını daha iyi değerlendirebilir. Kısa vadede rüzgârdan üretim gücünün 4-5 misline ulaştırabilir. Ortalama 5 yıl sonra ise üretim gücünü rahatlıkla 12 misline çıkartabilir." değerlendirmesinde bulundu. Bu anlamda finans sektörünün de enerji yatırımcılarına kolaylık sağladığını kaydeden Özyeğin, güneş alanında ise maliyetlerin hâlâ dünya ortalamasının iki misline yakın olması sebebiyle sübvansiyon gerektirdiğini belirtti. Murat Özyeğin, elektrik dağıtım ihalelerinin bugünkü fiyatlarla ilgilerini çekmediğini, ancak üretim tarafındaki ihalelerle ilgilendiklerini açıkladı. İki olan üretim şirketi sayısını Marmara ve Ege Bölgesi'nde 8'e çıkarmayı hedefledikleri bilgisini veren Fina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Karani Güleç ise bununla ilgili türbin yatırımını tamamladıklarını söyledi. Güleç ayrıca enerji yatırımlarının Türkiye'ye komşu üç farklı ülkede de süreceğini açıkladı.
Fina Enerji bünyesinde elektronik ticaretle ve perakende elektrik satmak için kurulan Cere'an'ın Genel Müdürü Onur Yazgan ise TEDAŞ'a göre yüzde 20 daha ucuza elektrik satmaya başladıklarını söyledi. 600 liranın altında tüketim yapanlara satış yapmadıklarını belirten Yazgan, "2009'dan beri yürüttüğümüz faaliyetler çerçevesinde 3 bin müşteriye 100 milyon dolarlık ciroya ulaştık." dedi. Elektrik satışını, kurulacak Türkiye enerji borsası aracılığıyla yurtdışı-yurtiçi bağlamında da gerçekleştireceklerini kaydeden Yazgan, "Bulgaristan ve Yunanistan'da ofis açtık. Bu ülkelerdeki enerjiyi Türkiye'de satacağız. Ofis sayısını da İtalya, Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan'da açacağımız ofislerle 6'ya çıkaracağız." dedi.
Arif BAYRAKTAR-ZAMAN