“Engelsiz uluslararası taşıma için tek bir DKV Card yeterli”

DKV Euro Service Ülke Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, “Şu an Türkiye piyasasında bizimle aynı işi yapan hiçbir rakibimiz tek bir kartla bizim sunduğumuz hizmetlerin tamamını sunamaz” diyor.

DKV Euro Service Ülke Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, Alman orijinli firma, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığından bu yana bünyesinde görev alıyor. Başında bulunduğu birimi her yıl daha da ileri taşıyan Sezer’e Almanlar da kayıtsız kalmadı ve bu yıl itibariyle ülke müdürlüğüyle onurlandırdı. 

  • Deniz Çokcoş Sezer’e ilk olarak yaklaşık 10 yıl önce, Türk nakliyecisine çok da tanıdık gelmeyen bir işi yaygınlaştırmak için hangi süreçlerden geçtiğini sorduk:

  Nereden nereye?

10 sene önce “Ben limiti bu kadar yüksek bir kartı şoförüme vermem” deniyordu. Biz ilk Türkiye’de faaliyete başlamadan önce Almanya’da 26 günlük bir eğitimden geçtik. Orada müşterilerden almamız gereken evrakları anlattıklarında “Ben bu işi yapamayacağım” izlenimine kapıldım. Bu kadar formu Türk nakliyecisine doldurup imzalatmak imkansız bir durum gibi geliyordu. Bunca evrak nedeniyle bir firmayla anlaşma yapan da asla o firmayı değiştirmez diye düşünüyordum. Ama şirkete para kazandırıyor ve maliyetleri düşürüyorsunuz, böyle olunca da tüm prosedürler aşılabiliyor. Zaten çoğu zaman formları biz dolduruyoruz. Onlara bir kaşe ve imza kalıyor. 

Daha önce sistem şöyle yürüyordu: Belçika’ya taşıma yapılıyor, şoföre “al şu kadar harcırah, benzini al, otoyolları öde masraflarını buradan yap” deniyordu. Şoför de bir daha geri alınmayacak olan bu paradan yaptığı harcamaları en minimum ve kalitesiz bir şekilde tüketerek para artırmaya çalışıyordu. Kalitesiz mazot alıyor, otobanlardan kaçak geçerek, cezaya maruz kalabiliyordu. Git-gel ve masraflarını buradan yap diye verilen parayı sınırdan çıkmadan ailesine veren şoförlere şahit olduk. Kapıkule’den çıkar çıkmaz da ‘benim param yok’ diyebiliyordu. Yapma fiş yaptırılıp ve hayali bir köprü yaratılıp oraya para ödediğini iddia ederek firmadan talepler yapıldığına da şahit olduk. 

10 yıl önce yaşadığımız sorunları, şimdi Rusya’da yaşıyoruz. Firma, “al DKV kart kullan” diye öneriyor, şoför “hayır, ben fiks çalışacağım” diyor. “Böyle çalışamam istifa ederim” diyen de oluyor. Bazı firma sahipleri kartı istiyor ama şoför bulamam kaygısıyla vazgeçiyor. Her işveren, ekmek yediği aracına çok iyi bakmak zorunda. Ona kötü yakıt, kalitesiz yağ verirseniz kısa süre sonra size hizmet etmeyi durdurur. Herkesin risk hesabını iyi yapması gerekir. Yanlış kararlar alınırsa, astarı yüzünden pahalıya gelebilir.

  • Avrupa Birliği üyesi olmamamız büyük bir handikap. Türkiye’ye ayrı, Avrupalı’ya ayrı verdiğiniz hizmetler var mı? AB üyesi olsaydık nakliyecilerimiz nasıl hizmetler alabilecekti?

Avrupalı’ya Türkiye’den farklı olarak araç kiralama hizmeti veriliyor. Tıbbi yardım hizmeti veriliyor. Örneğin, aracınızda bir arıza var ve devam edemeyeceksiniz. DKV, size yeni bir TIR kiralayıp lojistiğin tamamlanması için tekerleğin yeniden dönmesini sağlıyor. Rusya ve Türkiye ofisinin dışındaki tüm DKV’ler bu hizmetlerden yararlanabiliyor. Yük bulma da, verdiği hizmetler arasında. Şehir içi lojistiğine yönelik taşıma yapan küçük araçlara yönelik hizmetler veriyor. Bu araç tipleri aslında çok ağırlıklı, yüzde 80’e yakın bir bölümü oluşturuyor. Araçlara otopark hizmeti, yıkama hizmeti gibi aracınızla ilgili her türlü harcamayı yaptırmanız eğer Avrupa Birliği üyesi olsaydık mümkün olacaktı. 

  • EETS (Tek geçiş sistemi) nakliyeciye büyük kolaylık sağlayacak. EETS hakkında bilgi verir misiniz?

Erken kayıt avantajı gibi özel şartlarla başladık. 85 yıllık bir şirketiz ama son 30 yıldır Avrupa otobanlarında hizmet veriyoruz ve bunu en geniş hizmet ağına sahip yapımızla sürdürüyoruz. Bu konuda önemli bir know how’ımız var. Yeni dönemde tek bir kutuyla bütün Avrupa’yı gezebileceksiniz. Mayıs ayı itibariyle dağıtmaya başlıyoruz ve ilk etapta 6 ülkede aktif olacak. 2020 ortasında da bu sayı 11’e ulaşacak. Bizdeki OGS, HGS gibi bir sistem. Mevcut uygulamada ir kart firmasıyla çalışmıyorsanız  her ülkeden farklı kutular almanız gerekiyordu. Bunun için de her ülkeye ayrı başvuru yapmanız lazım. Her ülkeye ayrı teminat gerekiyor. Ya da orada banka hesabı açıp, hesapta da para bulundurmanız gerekir. Hesaptaki para eksildikçe de para takviyesi yapmanız lazım. Örneğin, bazı ülkelerde o ülkede kullanım yapmazsanız kutu ücretini size ceza olarak yansıtıyorlar. Parasını verdiğiniz kutunun bir de cezasını ödüyorsunuz. 

  • Türk nakliyecisi sisteme nasıl başvuru yapacak?

Tek kutuda hedeflenen şu: Web sitesi üzerinden başvurup, bilgilerinizi giriyorsunuz. Kutunuzun geçerli olmasını istediğiniz ülkeleri işaretliyorsunuz. Kapatmak istediğinizde de işaretleyip o ülkede kullanıma kapatabiliyorsunuz. Bunların tamamı da size tek bir faturada geliyor. Önceki durumda her ülke ve sistemden farklı zamanlarda fatura alıyordunuz. DKV ile çalıştığınızda ise size ayda iki fatura gelir. Yakıtınız da, otoban ücretleriniz de oradadır. 

  • EETS kutusu hangi ülkelerde geçerli olacak?

İlk etapta Belçika, Avusturya, Almanya, Fransa, İspanya ve Portekiz olmak üzere 6 ülkede geçerli olacak. 

  • DKV sürece nasıl dahil oldu? Ve nerede yer alıyor?

İki yıl önce EETS kutu için T-Sytems ve Daimler ile yeni bir şirket kurmuştuk. EETS ile ilgili tüm çalışmalar 3 kuruluşun ortak olduğu firma üzerinden yürütülüyor.  T-Systems elektronik altyapısını hazırlıyor; Daimler montajını gerçekleştiriyor; biz de pazarlıyoruz. Tamamen Alman kuruluşları olduğu için bizim de Almanya’da öne çıkan bir durumumuz olacak. Rakipler kolay ülkeleri hallederek kutuyu Almanya’ya da uyarlayabileceklerini varsaydılar. Ancak, bu o kadar kolay olmayacak. Çünkü, Almanya’da başka hiçbir ülkede olmayan uydu takip sistemi var. Cihazı alıp takmakla iş bitmiyor. Almanya’da o cihazı 3 saatlik bir çalışmanın ardından araca monte ediyorlar.  Cihaz ücretsiz ama 240 Euro montaj bedeli alıyorlar. O yüzden Almanya’ya endeksli çalışmak doğruydu, biz de onu yaptık. 

  • Birçoğu yabancı dil bilmeyen sürücülerimiz için gerçekten büyük bir sınav gibi duruyordu. Ancak, siz işi kolaylaştırmışsınız.

Başımıza geldi. Belçika otoyol sistemi kutuya geçtiği zaman oraya bir ATM cihazı koydular. Şoför oraya gidecek, hangi yabancı dille işlemleri yapacak? Kutuyu aldınız 135 Euro da para verdiniz ama bir daha geçmeyeceksiniz. “Kutuyu iade et” diyorlar destek almadan tamamlamanız çok zor. Mutlaka ülkeden ülkeye değişebilen uygulamalar nedeniyle belli bir adaptasyon dönemi geçirilecektir ama bunlar da kolayca aşılabilecek bir durumdur. 

 Önceki kutuların araca monte edilme şartı da olduğundan bunun için ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor. Görüş mesafeniz de etkilenebiliyor. Bunu takacaksın diyorlar, bazı ülkeler de, bu kadar kutu, şoförün görüş alanını etkiliyor diye ceza yazılabiliyor. 

  • Peki, yeni kurulan bir uluslararası lojistik firması sahibiyim. DKV Card almak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Firma bize geldiğinde hangi ülkelerden geçiş yaptığını öğreniyor ve nerelerden yakıt alırlarsa daha avantajlı olacağı konusunda bilgilendiriyoruz. Bunu zaten birçok firma bilir, biz özellikle yeni kurulmuş firmaları avantajlar konusunda bilgilendiririz. Aslında firmalara yalnızca kart satmıyor, danışmanlık hizmeti de vermiş oluyoruz. 

Müşterimiz olacak firmaya önce ihtiyacının ne kadar olduğunu sorar ve kart limitini belirleriz. 15 günde bir fatura keser, üzerine de 30-60 gün vade veririz. Riski 50 bin Euro’ya kadarsa teminat senedi alıyor ve çalışmaya başlıyoruz. Ama 50 bin Euro’nun üstündeyse bu kez bilançolarını istiyoruz. Firmanın bilançoları iyi, belli bir süre çalışıldığında da ratingi iyiyse çok yüksek oranda krediler açabiliyoruz. Örneğin, bir müşterimin 1.5 milyon Euro limiti var. Yalnızca sigortası 400 bin Euro. DKV, burada o müşteriye  1 milyon 100 bin Euro’luk bir kredi açmış oluyor. DKV üst yönetimi bilanço ve teminatın durumuna göre, bize verilen teminatın 4 katına kadar kredi açma yetkisi veriyor. İşlemlerin tamamlanması ve imza aşamasından sonra kartları Almanya’ya sipariş ediyoruz. 3 gün içinde kartlar geliyor ve çalışmaya başlıyoruz. 

  • Yine aynı örnekten yola çıkarsak, kartı aldım; aracım Avrupa’da hangi güzergahlardan geçerken hizmetinizden yararlanacak? 

Kartları şoförlerinize dağıttıktan sonra, Avrupa’nın en kalabalık ve en yoğun gümrük kapısı olan Kapitan Andereevo’dan çıkış yaparken kantar ücretini DKV kartla ödeyerek başlayabilirler. Orada da kredi kartının ve DKV kartın dışında başka hiçbir kart geçmiyor. Çıkış yaptı, Bulgaristan, Romanya’daki köprü ve otoyolların ücretini ödeyebiliyor, yakıtını alabiliyor. Slovakya, Macaristan’da otoyol ücretlerini ödüyor. Daha güneyden giderse Hırvatistan’da otoyol öder, bu yıldan itibaren Sırbistan’da da kullanım başlayacak. Sırbistan’ın ardından Avrupa’nın bütün otoyollarında da geçerli olacak. 

 Almanya, Avusturya ve Slovakya’da kutu sipariş ettik. EETS henüz olmadığı için mevcut kutuların DKV’den faturalandırmasına geçiliyor. İade olan ülkelerde yzüzde 20 KDV’lerini biz peşin ödeyerek, müşterimize KDV içinde olmadan faturalandırıyoruz. Böylece firmalarımıza ek bir ön finansman sağlamış oluyoruz. 

Örneğin yolda bir arıza durumu yaşandı. Gelen yol yardım taleplerini en kısa sürede çözebiliyoruz. Bu hizmeti anlaşmalı firmalar üzerinden veriyoruz. 7/24 aktif bir telefon hattımız var. Aradıklarında anlaşmalı olduğumuz yardım hattından destek alabilirler. Ya da şoför ceza yedi, paranın ödenmesi lazım, yoksa araç bağlanacak, ertesi gün de tatil. Bu gibi durumlarda vakanın yaşandığı yere nakit para gönderebiliyor. 

Tren ücretlerinin DKV kart ile ödenmesi çok büyük avantaj sağlıyor. 880 Euro tren gidiş geliş ücreti. Böyle bir parayı nakit olarak taşımamış olmakla birlikte satın aldığı hizmeti de vadeli almış oluyor. Tüm bunları kartsız yapacağım diyorsanız şoföre en az 3 bin Euro nakit para vermeniz gerekir. Üstelik bu parayı navlun bedelini 2-3 ay sonra alacağınız bir taşıma için vermiş oluyorsunuz.

  • Türk nakliyecisi, tam anlamıyla kart sistemine adapte oldu diyebilir miyiz?

Bence özellikle büyük nakliyecilerin kartsız çalışması çok zor. İnisiyatifin tamamen sizde olduğu bir yöntemden vazgeçip, güvene dayalı harcırah sistemi ile işlerin yürümesinin ne gibi sakıncalar getirdiğini özellikle büyük lojistik firmalarımız, şoför davalarıyla çok olumsuz bir şekilde test etti. 

 Halbuki bulunduğunuz yerden herşeyin kontrolü mümkün. Şoför kartı taktı, pini girdi. Artık her aşamayı takip edebilirsiniz. Yakıt mı aldı 3 dakika içinde görürsünüz. Veya yanlış pin girdi ve 3 kere yanlış pin girilirse 24 saat kart bloke olur. Hemen arayıp şoförü uyarabilirsiniz. 

  •  Bu yıl hizmet ağınıza yeni ülkeler katılacak mı?

Kazakistan ve Sırbistan geliyor. Rusya ve Gürcistan’da varız. Tunus da geçen yıl ağımıza katıldı. Bu yıl ise ilk olarak Kazakistan’ı hizmet ağımıza eklemek arzusundayız. Anlaşmalar yapıldı, IT altyapısı için bir sürecin geçmesini bekliyoruz. Yine bu yıl başlayacağımız Sırbistan ile de tüm Avrupa’yı kapsama alanımıza alacağız. Gönül ister ki, uluslararası dengeler düzelsin ve Irak pazarı da açılsın. Türkiye ihracatının yüzde 38’i bu hat üzerinden yapılıyor. 42 ülkede varız. Ama Almanya’ya, “Suriye ve Irak’ı bize açın bu 42 ülkeye eşdeğer iş yaparız volümümü ikiye katlarım” dedim ve hiç abartmıyorum. 

 Bu hizmetleri yalnızca DKV Card sahipleri alabiliyor

- Kapitan Andreevo kapısından çıkışınızda yapacağınız kantar-gümrük ödemeleri  için ya kredi kartı vereceksiniz. Ya da DKV kart ile ödeyeceksiniz. Üçüncü bir şık yok. 

- DKV Euro Service’den başka hiçbir akaryakıt firmasının kartında Hırvatistan otobanı geçerliliği yok. Bunun için normalde ayrı bir firmayla sözleşme yapılması gerekiyor. Şu anda DKV üzerinden yürümek mümkün. 

- Tren yolu taşımaları (Ro-La) ödemeleri yalnızca DKV’de var. 

- Yol yardım, araç bakım onarım hizmeti ve nakit para gönderimi yine yalnızca DKV Kart’a özgü hizmetler. 

- Feribot ödemeleri DKV kart üzerinden yapılabiliyor.

- Mayıs sonundan itibaren devreye alınacak EETS hizmetinde Alman otoyolu da geçerli olacak. Yine bu hizmet de şimdilik DKV dışında, Türkiye’de faaliyet gösteren kart firmalarının hiçbirinde bulunmuyor. 

Selçuk ONUR - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak
8. LOJİ&TED Konferansı İstanbul’da Sektör Devlerini Buluşturuyor!
Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor