Erkeskin:”Havalimanları Serbest Bölge Olmalı”

7. Uluslararası Logitrans Transport Fuarı’nda, “Türk Hava Kargo Sektöründeki Fırsatlar ve Tehditler” konulu panelde konuşan UTİKAD Yönetim Kurulu...

7. Uluslararası Logitrans Transport Fuarı’nda, “Türk Hava Kargo Sektöründeki Fırsatlar ve Tehditler” konulu panelde konuşan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Türk hava kargo taşımacılığında yaşanan kapasite artışına rağmen ciddi bir altyapı sorunu ve kapasite yetersizliği yaşandığına dikkat çekerek,” Türkiye’nin  ‘Bölgesel  Hub’ olabilmesi için havalimanları kargo tesislerinin serbest bölge olarak yapılandırılması gerektiğini söyledi.

Turkish Cargo Başkan Yardımcı Halit Anlatan’ın moderatörlüğünü üstlendiği Schenker Arkas Hava Kargo- Fuar Şube Müdürü Mahfi Kızılkaya, Arçelik Havayolu/Kargo Lojistik Satınalma Yöneticisi Sanem Sipahi’nin de  konuşmacı olarak yer aldığı ve  hava kargo sektöründeki gelişmelerle, mevcut sıkıntıların masaya yatırıldığı  panelde Turgut Erkeskin, 3. havalimanının Türkiye’yi hava kargoda ‘hub’ olmaya götürecek potansiyele sahip olduğunun altını çizerek şunları söyledi:”Biz henüz Türkiye olarak hiçbir konuda “uluslararası hub” olamadık. Singapur çok güzel bir örnek. Bütün havayolları Singapur’u bölgenin ‘hub’ı olarak kullanıyor.  Singapur’un bu ölçüde başarılı olmasının nedeni kargo tesislerinde fiziki altyapısının geniş ve modern olması, bununla beraber özellikle gümrük mevzuatlarının çağın şartlarında hızlı akışlara imkan verecek nitelikte olması. Türkiye 3. havalimanının açılmasıyla bir ‘hub’ olabilir. Ancak  dünyanın çok uluslu firmaları Türkiye’yi Ortadoğu’ya, Kafkaslara ve Kuzey Afrika’ya bir dağıtım üssü olarak kullanmak istediğinde sadece taşıma kapasitenize değil, altyapıya ve mevzuata da bakacağı için konu bir bütün olarak düşünülmeli. Karayolu ve demiryolu bağlantıları mutlaka sağlanmalı, gümrük uygulamalarındaki kolaylaştırıcı çalışmalar mutlaka havayolu taşımacılığını da kapsamalı.”

UTİKAD Başkanı konuşmasında, Türkiye’de hava kargo taşımacılığının etkin ve verimli işleyebilmesi için fiziki optimizasyonla birlikte hukuki altyapının da iyi çalışması gerektiğine vurgu yaptı   ve bu iki konuda özellikle İstanbul’un uluslararası iki  havalimanında ciddi bir darboğazla karşı karşıya kalındığını dile getirdi.

Özellikle Atatürk Havalimanı kargo tesislerindeki yetersizlik ve sağlıksız çalışma ortamının hem ihracatçı hem de lojistik firmaları açısından sıkıntılar yarattığına da değinen Erkeskin, sözlerini şöyle sürdürdü:” 3.havalimanı 2020 yılının sonlarına doğru fiziki alan anlamında sorunlara  çözüm olabilecek. Bu süreç içinde lojistik sektörü olarak fiziki altyapının  yanısıra gümrüklerin 7 gün 24 saat çalışacak standartlara getirilmesi ve  ‘İzinli Gönderici’ uygulamasının havayolu için de sözkonusu olması gibi taleplerimiz bulunuyor. Bir başka beklentimiz ise  kargo acentlarının liman gümrük sahası dışında kendi depolarında uçak paletlerini hazırlayabilmelerine imkan sağlanmasıdır.”

Havayolu taşımacılığında optimizasyonun sağlanması için IATA önderliğinde, CARGO 2000 programının yürütüldüğünü ve Türkiye’den  THY’nın da    bu proje de  yer aldığını ifade eden Erkeskin,  C2000 projesi çerçevesinde, “Güvenlik, E-AWB, E-FREIGHT” uygulamalarının ülkemizde ve tüm dünyada yerleştirilmeye çalışıldığı konusunda bilgiler  verdi.

Üyelerinin Türk havayolu taşımacılığını yüzde 95’ini temsil ettiğini,  UTİKAD üyesi olan  Pegasus ve MNG’den sonra Turkish Cargo’yu da UTİKAD üyesi olmaya davet eden Turgut  Erkeskin, dernek olarak havayolu kargo taşımacılığına  yönelik sorunlar  ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere önümüzdeki aylarda  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, DHMİ,  Gümrük İdaresi , havayolu  şirketleri ve  UTİKAD üyelerinin katılımı ile bir havayolu sempozyumu yapacaklarını  söyledi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak