ESBAŞ, İzmir’e yeni bir serbest bölge kuruyor

Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olan Ege Serbest Bölgesi’ni işleten ESBAŞ, İzmir’e bir serbest bölge daha kuruyor. 2 ayrı bölgede arazi incelemelerini sürdüren ESBAŞ, yıl sonunda yeni serbest bölgenin kuruluşunu tamamlamayı hedefliyor.

 

Ege Serbest Bölgesi (ESB), 2016 yılını 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmi, 1.8 milyar dolar ihracat ve yaklaşık 20 bin istihdihdam ile kapattı. Türkiye’nin 37 ilinin toplamından fazla ihracat yapan, Türkiye’nin bütün serbest bölgelerinde oluşan ticaret hacminin 5’te birini ve istihdamın yüzde 25’ini tek başına sağlayan Türkiye’nin en büyük serbest bölgesini işleten ESBAŞ, burada sağladığı başarıyı İzmir’e kuracağı yeni bir serbest bölgeye taşıyor. ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, Ekonomi Bakanlığı’nın da yönlendirmesi ile İzmir’de yeni bir serbest bölge kurmak için yer araştırdıklarını belirterek, “ESBAŞ’ın yeni bir serbest bölge kuracağı arazi ile ilgili çalışmaları yoğun şekilde sürdürüyoruz. Arayışlarımız sonucu belirlediğimiz 8 ayrı araziyi değerlendirdik. Eleme sonucu sadece 3’ü üzerinde duruyoruz. Yıl sonuna doğru seçeneği teke indirip, serbest bölgenin kurulacağı arazi sorununu çözmüş olacağız. Biz Ekonomi Bakanlığı’nın da benimsediği İzmir’i serbest bölgeler şehri yapma yaklaşımını somutlaştırıyoruz. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin bize talimatı da bu yönde. Biz katma değer üretecek sanayi yatırımlarını çekmeyi ve bu yatırımların verimlilik içinde üretim yapacağı ortamı hazırlamayı iyi biliyoruz. Kuracağımız yeni serbset bölge de ESB gibi yüksek katma değerli üretim yapan, yerli ve yabancı yatırımların kümelendiği bir endüstri bölgesi olacak. Yeni serbest bölgenin alanı da ESB’nin büyüklüğünde olacak” açıklamasını yaptı.

Yabancı yatırımcı çekmek için ESB doğru bir model

Yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek için ESB’nin çok doğru bir model olduğunu vurgulayan Güler, “Bölgede çok büyük oranda yüksek katma değerli ürünler üretiyoruz. Yüksek teknlojili üreten yerli ve yabancı firmalar sayesinde bölge Türkiye’nin yurtdışında tanıtabileceği örnek bir endüstri bölgesi haline gelecek” dedi.

ESB ilave alanı 5 bin kişiye ek istihdam yaratacak

ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, ESB’nin geçtiğimiz yıl yakaladığı büyüme oranlarını 2017’de de sürdüreceğini vurgulayarak, ticaret hacminde yüzde 5, ihracatta ise yüzde 3.5 oranlarını gelecek yıl da yakalanacağını ifade etti. Sonraki yıllar için daha hızlı bir büyüme evresi içine girileceğini kaydeden Güler, bunu da ESB’nin alanına ilave edilen 300 dönümün 2017 sonu itibariyle yeni yatırımcılara hazırlanacak olması ve 2018’den itibaren de yatırımların başlayacak olması ile sağlayacaklarını söyledi. Güler, “ 300 dönüm alana gelecek yatırımlar ESB’nin ticaret hacmini yıllık 7 milyar dolara yükselmesini ve ilave olarak 5 bin kişiye ek istihdamı sağlayacak kapasiteye sahip” diye konuştu.

Dış satışımızı yüzde 3.7 artırarak 37 kentten daha çok ihracat yaptık

ESB’de 2016 yılında gerçekleşen rakamları paylaşan Faruk Güler, ticaret hacminde 2015’e göre yüzde 5.1 artışla 4 milyar 100 milyon dolara, ihracatta yüzde 3.7 artışla 1 milyar 850 milyon dolara ulaşıldığını, istihdamda ise 19 bin 250 kişiye ulaşan ESB’nin Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olduğuna işaret etti. Güler, “ Türkiye’nin ihracatının yerinde saydığı bir yıl ESB ihracatta yüzde 3.7 büyüme sağlayarak, 1 milyar 850 milyon dolar ihracat rakamı ile Türkiye’de 37 kentin gerçekleştirdiği toplam ihracattan fazla ihracat gerçekleştirmiş oldu. Küresel ekonominin ve ülke ekonomisinin içinde bulunduğu olumsuz şartlara rağmen ESB geçtiğimiz yıl ticaret hacmini bir önceki yıla göre yüzde 5.1 artırdı. Bu büyümeyi bölgemizdeki faaliyet gösteren firmalarının ağırlığının yüksek katma değerli üretim yapan firmalardan oluşması sayesinde sağladı” diye konuştu.

Türkiye ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 76’iken, ESB’deki ihracatın ithalatını karşılama oranın yüzde 153 olduğunu kaydeden Güler, “Bu da bölgemizin net ihracatçı bir yapıda çalıştığını gösteriyor. Bu yıl Türkiye’nin ihracatı miktar bazında azalırken, dolar bazında düştü. Böylece ortalama ihracatın kilogram bazında değeri 2 yıl önce 1.76 dolardan, geçtiğimiz yıl 1.38 dolara düşerken, ESB’den gerçekleşen ihracatın kilogram değeri 2016 yılında 8.53 dolar olarak gerçekleşti. ESB tek başına İzmir’in toplam ihracatının yüzde 23’ü, Ege Bölgesi’nin ise yüzde 11’i kadar ihracat yapıyor. İzmir’in ihracatının ağırlığı tarım ürünlerinden oluşurken, bölgeden yapılan ihracatın ağırlığı katma değerli ürünlerden oluşuyor” ifadelerini kullandı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Almark Logistics, denizden aldığı Rusya yüklerini kapısına kadar ulaştırıyor
2024’ün en sıra dışı DHL teslimatları
Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak
8. LOJİ&TED Konferansı İstanbul’da Sektör Devlerini Buluşturuyor!
Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı