‘Eşdeğer parça’ otomotiv yan sanayiini heyecanlandırdı

otomotivYerli otomotiv yan sanayiini desteklemek için eşdeğer parça çalışması tamamlandı. İlk iki yıl TSE, daha sonra da akredite kurumlarca onaylanacak...

otomotivYerli otomotiv yan sanayiini desteklemek için eşdeğer parça çalışması tamamlandı. İlk iki yıl TSE, daha sonra da akredite kurumlarca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek.

Eşdeğer parça uygulaması geçen yıl artan üretim ve ihracat rakamlarına karşılık iç pazarda daralma yaşayan otomotiv yan sanayiinde heyecan dalgası yarattı. Sektör temsilcileri, ayrıca teknik mevzuatın da “Avrupa Birliği ile uyum içinde, son kullanıcının menfaatlerini koruyacak ve tedarik zincirinde müteselsil sorumluluğu paylaştıracak şekilde düzenlenmesi” gerektiğine dikkati çekiyor.

Yerli otomotiv yan sanayiini desteklemek için eşdeğer parça çalışması tamamlandı. Hazine Müsteşarlığı 13 Ocak’ta tebliği yayımladı. Buna göre, 1 Haziran 2015’te eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. İlk iki yıl TSE olmak üzere daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. Böylece otomotiv yan sanayinde yerli üretimin artması, tüketicilerin bakım onarımda sigortayla yaşadığı sıkıntının da bitmesi bekleniyor. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, eşdeğer parça için sigortacılık mevzuatında yapılan değişiklik ile yerli, kalitesi ve kalite güvence sistemi belgelendirilmiş üreticiler için yeni fırsatlar ortaya çıktığını vurguladı. “Ancak öncelikle teknik mevzuatın, Avrupa Birliği ile uyum içinde, son kullanıcının menfaatlerini koruyacak ve tedarik zincirinde müteselsil sorumluluğu paylaştıracak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir” diyen Baybalı, bu amaç doğrultusunda TAYSAD’ın, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumlarla uyum içinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

PAZAR YÜZDE 10 KAYIP İLE 807 BİN ADEDE GERİLEDİ

Otomotiv sanayii açısından geçen yılı değerlendiren Baybalı, “Artan üretim ve ihracat rakamlarımıza karşılık iç pazarımızda daralma yaşandı. 2013’te 1 milyon 126 bin adet olan üretim yüzde 4 artış ile 2014’te 1 milyon 170 bine, ihracat 21 milyar 500 milyon dolardan yüzde 6 artış ile 22 milyar 700 milyon dolara ulaştı. Pazar ise 893 bin adetten yüzde 10 kayıp ile 807 bin adede düştü” dedi. 2014’ün Türkiye’de ve dünyada, siyasi ve ekonomik alanda kritik gelişmelerin yaşandığı bir yıl olduğunu anımsatan Baybalı, “Küresel ölçekte yaşananlar karşısında hızla reaksiyon veren otomotiv sektörümüz de bu gelişmelerden etkilendi. TAYSAD olarak yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle sektörümüzün olumsuz gelişmelerden en az ölçüde etkilenmesini sağlamaya çaba sarf ettik” açıklamasını yaptı. Baybalı, bu yıl sektör olarak üretimin 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 200 bin adet arasında, pazarın 775- 825 bin adet arasında, ihracatın da 23 milyar dolar olarak gerçekleşmesini öngördüklerini bildirdi.

22’DEN FAZLA ÜLKEDE 50’Yİ AŞAN TESİS YATIRIMI MEVCUT

TAYSAD üyelerinin ihracat değerinin ise yaklaşık 8 milyar dolar seviyelerinde olduğunu dile getiren Baybalı, “Her geçen gün küresel pazarlardaki varlığını güçlendiren TAYSAD üyelerinin 22’den fazla ülkede 50’yi aşan tesis yatırımı mevcut. 1978 yılında kurulan derneğimiz bugün gelinen noktada 345 üyesi ile 140 bin kişinin üzerinde istihdam sağlıyor” dedi.

(Dünya)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez