Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, 1 Nisan 2008'de başlayan maddi hasarlı kazalarda kaza tespit tutanağı uygulamasına ilişkin, "Bugüne kadar 15 bin civarında kaza söz konusu. Bunlardan 2 bininin gelmesi ve yüzde 15 gibi bir oranının yakalanmış olması, beklediğimizin üzerinde bir sonuç" dedi.
TSRŞB tarafından sigorta sektörünün 2007 yılı performansı ve 2008 beklentilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Taşkıran, 4 Nisan Cuma gününe kadar bin 100 adet tutanak düzenlendiğini ve bunun şu ana kadar 2 bine ulaştığını tahmin ettiklerini belirtti.
Taşkıran, "Belli bir süre içinde kaza tespit tutanağı düzenlenme oranı yüzde 50'lere varır diye düşünüyoruz. Türkiye'de günde bin 800 maddi hasarlı kaza oluyor. Bu hesapla bugüne kadar 15 bin civarında kaza söz konusu. Bunlardan 2 bininin gelmesi ve yüzde 15 gibi bir oranın yakalanmış olması, beklediğimizin üzerinde bir sonuç" diye konuştu.
Soruları da yanıtlayan Taşkıran, trafik sigortalarında 1 Temmuz 2008 tarihinde serbest fiyata geçilmesinin teknik zarar kaydedilen bu alanda yaratacağı etkiye ilişkin bir soru üzerine, trafik sigortalarındaki gerçek zararın yüzde 21-22 olduğuna dikkati çekerek, "Trafik sigortalarında şirketlerimizin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Dünyayı incelediğimizde zarar eden branşlar serbest bırakıldığında, ne yazık ki zarar biraz daha büyüyor. 2 seneye kadar devam eden zararlar var" dedi.
Birlik olarak bu amaçla ilgili bakanlıktan geçici bir dönem talep ettiklerini ve şu anda şirketlerin devlet tarifesi üzerinden belli bir esnekliğe sahip olduklarını, bir yıllık bu geçiş sürecinin yurt dışında yaşanan olumsuzlukların Türkiye'de yaşanmaması için işe yaramasını umduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"2008 yılında trafik sigortalarında sektör bir düzenleme yapmazsa, 2008'in prim üretimi açısından 2007'ye göre kötü geçeceğini öngörüyoruz. İlk 3 aydaki artışlar, beklenenin çok altında. Trafikte yapılması gereken önemli hamleler var. Trafik sigortalarında birkaç sene sonra sektöre çok fazla zarar veren insanların çok büyük cezalarla karşılaşacağını da göreceğiz. İyi sigortalıya ucuz fiyat, zarar veren sigortalıya çok ciddi fiyat artışları görülecektir. Yurt dışında çarpışan araba gibi arabasını kullanan insanlar, belki araba bedelinden çok daha fazla prim ödeyerek belli bir havuzdan sigorta poliçesi alırlar ve bu kişiler üzerinde kanunen hiçbir rekabet yapılmaz."
Taşkıran, son dönemde euroda gözlenen artışın, otomobil yedek parça fiyatlarını etkileyeceğini, bunun kasko ve trafik sigortalarında maliyet artışına neden olacağını da dikkat çekti.
HÜRRİYET