"Evden eve nakliyede 200 milyon lira 'korsan'lara gidiyor"

İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ukan: - "Yılda 100 bini aşkın ev veya ofisin eşyaları, firmalar tarafından taşınmaktadır. Bunun en az 70 bini kayıt dışıdır" dedi.

Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ukan, yılda 100 bini aşkın ev veya ofisin eşyasının taşındığını belirterek, "Bunun en az 70 bini kayıt dışıdır. Bir ev ya da ofisin eşyalarının taşıma bedeli ortalama 3 bin liradan hesaplandığında, yılda 200 milyon liradan fazla paranın kayıt dışı çalışan kişilere ödendiği ortaya çıkmaktadır" dedi.

Ukan, ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Bursa'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul dışında Bursa, Balıkesir, Yalova gibi illerde de üyeleri bulunduğunu söyledi.

Nakliye sektöründe ciddi bir düzensizliğin olduğunu ve bazı "korsan" firmaların bu işten büyük paralar kazandığını belirten Ukan, "Sadece, ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapanlara verilen yetki belgesi olan K-3'e sahip firmalar sistemde kayıtlıdır. Tayinlerin en yoğun yaşandığı aylar temmuz, ağustos ve eylül olduğundan bu dönemde gerek şehir içi gerekse şehirler arası evden eve, bürodan büroya eşya taşıma işleri artmaktadır" diye konuştu.

Yılda 100 bini aşkın ev veya ofisin eşyasının firmalar tarafından taşındığını ifade eden Ukan, şunları kaydetti:

"Bunun en az 70 bini kayıt dışıdır. Bir ev ya da ofisin eşyalarının taşıma bedeli ortalama 3 bin liradan hesaplandığında, yılda 200 milyon liradan fazla paranın kayıt dışı çalışan kişilere ödendiği ortaya çıkmaktadır. Kayıtlı olsun olmasın bazı firmalar gerçek gelirlerini beyan etmedikleri için çok vergi ödemiyorlar bu da en çok devlet memurlarının tayin zamanında oluyor. Devlet personeli KDV ödememek için fatura istemiyor, bu da ülke ekonomisine zarar veriyor. İsteğimiz, kamu personelinin taşıma masrafının karşılanmasında devletin doğrudan parayı firmanın banka hesabına yatırmasıdır."

- "Her önüne gelen bir kamyonet almış..."

Ukan, vergisini düzenli ödeyen, kayıtlı iş yapan nakliye firmalarının, bu alandaki "korsan" faaliyetler nedeniyle zor durumda kaldığını vurguladı.

"Her önüne gelen bir kamyonet almış, evden eve nakliyat işi yapıyor, kimse de bunlara bir şey sormuyor" ifadesini kullanan Ukan, bu durumun hem tüketicilere hem de bu işi hakkıyla yapan firmalara zarar verdiğini dile getirdi.

Kayıtlı firmaların personel, büro kirası, telefon, internet , araç bakımı, nakliye sigortası, muhasebe ve reklam gibi kalemlerde pek çok gideri bulunduğuna işaret eden Ukan, "korsan" çalışanların böyle masrafları olmadığını anlattı.

İSTEEND olarak, bu haksızlığın önüne geçilmesi için bazı önerilerde bulunduklarını aktaran Ukan, "Korsanın önüne en hızlı şekilde geçmenin yolu, araç muayene istasyonlarına bir genelge yazılıp, belgesi olmayan kamyon veya kamyonetlerin muayenesinin yapılmamasıdır. Eksik belgesi olanların eksiklerini tamamlamaları durumunda büyük ölçüde bu işin önüne geçeriz diye düşünüyoruz" diye konuştu.

İsmail ERSAN – RADİKAL

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde